Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMATERSKI BOKS

Filipi, Plantić i Prtenjača osigurali medalje

Boks
Sanjin Strukic/Pixsell
21.04.2014.
u 21:22

Osim što su se plasirali i osigurali medalje, o čijem sjaju ćemo više znati u srijedu, ovi nadareni dečki izborili su se i za nastup na ovoljetnim Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu.

Sa Svjetskog juniorskog boksačkog prvenstva u Sofiji stižu odlične vijesti. Naime, sve do uskrsnog ponedjeljka hrvatski boks nikad nije imao tri četvrtfinalista na jednom velikom natjecanju. No, to stanje promijenili su jedan Zadranin Toni Filipi (91 kg) i dvojica Sesvećana Luka Plantić (75 kg) i Luka Prtenjača (69 kg).

Osim što su se plasirali i osigurali medalje, o čijem sjaju ćemo više znati u srijedu, ovi nadareni dečki izborili su se i za nastup na ovoljetnim Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu. Osamnaestogodišnji Zadranin Toni Filipi (91 kg) sa 2-1 eliminirao je Azerbajdžanca Mehdijeva, godinu mlađi Sesvećanin Luka Plantić (75 kg), dominirao je protiv Kazahstanca Bakirova (3-0), baš kao i njegov godinu dana stariji klupski kolega Luka Prtenjača (69 kg) protiv Talijana Lizzyja (3-0). Sva trojica briljirala su i dan prije pa su na Uskrs hrvatsku reprezentaciju učinili najboljom momčadi dana, ponajprije zahvaljujući Prtenjači koji je u osmini finala pobijedio svjetskog prvaka Kazahstanca Maržikpajeva u nevjerojatnoj borbi.

Plantić je u borbi za osam najboljih nadjačao Mađara Papija, dok je Filipi u nedjelju nadjačao azijskog prvaka Kazahstanca Kabijeva što je novinara koji radi za stranicu Svjetskog boksačkog saveza (AIBA) natjeralo da mladog Zadranina nazove jednim od skrivenih europskih blaga teške kategorije.

U polufinalu Plantića čeka Ukrajinac Gadžijev, u borbi za finale Filipi će na Korejca Jinn Yonga, dok će se Prtenjači na putu ka borbi za zlato naći s Ukrajincem Tokarčukom. Uz njih će i tog dana biti i njihovi klupski treneri Franjo Kristić (Sesvete) i Mario Nikolić (Zlatna rukavica, Zadar), ali i izbornik Marijo Šivolija koji vjeruje da sva trojica mogu otići do kraja.

Na ovom SP-u, Hrvatska je imala jednak broj četvrtfinalista kao i svjetska sportska i boksačka velesila Rusija, a zanimljivo je da sva trojica naših boraca imaju stariju braću boksače. Svi su iz boksačkih obitelji pri čemu Toni ima čak dvojicu braće koji boksaju, Šimu i Bepa. Ovog potonjeg (Josipa Bepa) sjećamo se kao finalista posljednjih Mediteranskih igara i osvajača srebrne medalje.

Na svjetskim juniorskim prvenstvima najveći uspjeh dosad postigao je Filip Hrgović koji je 2010. osvojio svjetsko zlato u Bakuu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije