Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WENGER JE ZA

Fifa priprema veliku promjenu u nogometu, Europa i Južna Amerika žestoko se protive

08.10.2021.
u 18:45

– Sto posto sam uvjeren da je ovo najbolji plan. Ako u nogometu ne nastupaš na velikim natjecanjima, nastupaš na malim natjecanjima, a to nitko ne želi – izjavio je Wenger.

Najveća kalendarska promjena u eri profesionalnog nogometa je na pomolu. Barem ako pitate šefa globalnog nogometnog razvoja Fife Arsenea Wengera i predsjednika Fife Giannija Infantina koji do 31. prosinca ove godine žele dovršiti projekt izmjene kalendara. Bivši strateg Arsenala glavni je pokretač ovog projekta u kojem bi nogomet doživio mnoge promjene, a uvjerljivo najveća je ta da bi se Svjetsko prvenstvo odigravalo svake dvije umjesto svake četiri godine, kako se održava od svojeg osnutka 1930. godine.

Bez Mundijala nema prihoda

– Sto posto sam uvjeren da je ovo najbolji plan. Ako u nogometu ne nastupaš na velikim natjecanjima, nastupaš na malim natjecanjima, a to nitko ne želi – izjavio je Wenger.

Glavni razlog želje za ovom promjenom je novac. Dok u godini u kojoj se održava Svjetsko prvenstvo Fifa kao organizator inkasira četiri milijarde dolara prihoda, u tri preostale u kojima nema SP-a Fifa je u znatnom deficitu. Za razliku od njih, Uefa, koja svake godine ima Ligu prvaka, Europsku i Konferencijsku ligu, a uz to i EP svake četiri godine, prosječno godišnje inkasira 11 milijardi dolara.

Drugi razlog je uključenost manjih nacija. Poprilično je pošteno reći da su Europa i Južna Amerika zasjenile ostale kontinente što se tiče kvalificiranja, ali i uspjeha na SP-u. Stoga je već službeno potvrđen potez za SP 2026. na kojem će, umjesto dosadašnje 32 reprezentacije, nastupati čak njih 48.

– Sadašnji format osnovan je 1930. godine, a i dalje postoje čak 133 države koje nemaju nastup na Svjetskom prvenstvu. Moramo to promijeniti – ističe Wenger.

Kako bi zapravo onda nogomet funkcionirao kalendarski? Svake parne godine održavalo bi se Svjetsko prvenstvo, a kontinentalna natjecanja reprezentacija poput Europskog prvenstva, Copa Americe ili Kupa nacija održavala bi se u neparnim godinama kako bi se ostavio prostor za SP. Također, u Wengerovu prijedlogu stoji da bi prijateljske utakmice i utakmice Lige nacija bile totalno ukinute, a promijenio bi se i sistem igranja kvalifikacija za velika natjecanja. Umjesto četiri-pet reprezentativnih ciklusa koji prekidaju klupske sezone, postojala bi jedna velika reprezentativna pauza u listopadu u kojoj bi se u mjesec dana konstantnih utakmica saznalo tko će otići na veliko natjecanje.

Europa i Južna Amerika strogo se protive projektu. Predsjednik Udruženja klubova Nasser Al-Khelaifi rekao je da nema šanse da će to dopustiti, a predsjednik Uefe Aleksander Čeferin rekao je da će reprezentacije, čak i ako prijedlog nekako prođe, bojkotirati Svjetsko prvenstvo. S druge strane, Afrika, Srednja Amerika, Australija i Azija objeručke prihvaćaju projekt.

SP više neće biti poseban

Postoje dvije najistaknutije mane ovog projekta. Prva je sve veće i veće umaranje igrača koje Wenger negira jer je u svojem sistemu iskreirao manje putovanja, ali najbolji nogometaši će i dalje igrati minimalno deset utakmica više godišnje. Druga mana je ta da Svjetsko prvenstvo više ne bi bilo toliko cijenjeno natjecanje jer baš to iščekivanje koje traje četiri godine i čini natjecanje toliko posebnim. Samim time ni osvajači više ne bi bili toliko posebni.

Wenger je uvjeren da će ovaj plan biti usvojen, a sad nam preostaje čekati i vidjeti hoće li uspjeti nagovoriti sve one koji se takvom planu oštro protive.

 >> Pogledajte i emisiju s Nikolom Jurčevićem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije