Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP

Fiba hladno poručila Litvi da je vuk pojeo magare

09.09.2019.
u 08:40

Barem 20 top europskih sudaca (a malo smo i rekli) uopće ne sudi na SP-u samo zato što ih je Fiba nakon OI u Riju dovela u situaciju da moraju birati. Ako sudite Euroligu, više niste s nama

Nakon što su suci izravno odlučili ishod utakmice Francuske i Litve, Fiba je priznala pogrešku svog sudačkog trojca i donijela odluku o tome da Španjolac Conde, Venezuelanac García Nieves i Argentinac Lezcano više neće suditi nijednu utakmicu Svjetskog prvenstva.

Na žalbu Litavaca Fiba je odgovorila priznanjem da je francuski centar Gobert skinuo loptu s obruča tako da se uhvatio i za obruč, što znači priznavanje koša i vodstvo Litavaca uoči zadnjeg napada Francuza.

A što će biti s Litavcima i ukradenom im prilikom da se plasiraju u četvrtfinale SP-a? Ništa. Pojeo vuk magare. Suci su kažnjeni, a rezultat se neće mijenjati.

Otac se nije mogao načuditi

A ovo je samo još jedna od loših posljedica Fibina inaćenja i suludog rata s Euroligom. A cijenu je platila reprezentacija jedine zemlje u Europi u kojoj je košarka popularnija od najvažnije sporedne stvari na svijetu – nogometa – i u kojoj “kraljica igara” ima status religije.

Naime, barem 20 top europskih sudaca (a malo smo i rekli) uopće ne sudi na SP-u samo zato što ih je Fiba nakon OI u Riju dovela u situaciju da moraju birati. Ako sudite Euroligu, više niste s nama.

Na SP-u tako sudi izvjesni Aleksandar Glišić za kojeg se ne može reći ni da je u top pet srpskih sudaca. Gledano samo s prostora bivše SFRJ, u Kini nema Javora, Boltauzera, Pukla, Beloševića, Jovčića, Radovića, Nikolića, Hercega... a da ne spominjemo elitne europske suce poput Latisevsa, Rižika, Lottermosera pa, ako hoćete, i za nas fatalnog Lamonice. Čak je i taj teatralni Talijan dovoljno je iskusan (za Fibu prestar, za Euroligu nije) pa da u ovakvoj situaciji ode pogledati snimku sporne situacije.

Dakako, da bi se snimka mogla gledati, sudac mora nešto odsvirati, pa makar i pogrešno, jer onda se nakon pregledavanja košarkaškog VAR-a uvijek može korigirati.

A sve ovo što se dogodilo Litvi samo je posljedica niza štetnih odluka koje je donijela Fiba u posljednjih nekoliko godina. A puno toga pokrenuo je pokojni glavni tajnik Patrick Baumann koji je, pokoj mu duši, htio biti veliki reformator svjetske košarke, a otišao je u pogrešnom smjeru. A to se dogodilo zato što se počelo misliti da su za košarku važniji ljudi koji sjede u Fibinim uredima u Münchenu i Ženevi, a ne nacionalni košarkaški savezi, reprezentacije i klubovi koje se malo toga pitalo.

Ako se poklonicima košarke već htjelo omogućiti da vide uživo svoje reprezentacije, onda se kvalifikacije kalendarski moglo smjestiti na kraj lipnja i početak rujna, a ne ih gurati u studeni i veljaču samo da bi se tako inatilo Euroligi i njenim klubovima. Uostalom, u tim terminima bi za sve utakmice bili dostupni i NBA i euroligaški igrači pa male zemlje poput Slovenije i Hrvatske (a ne zaboravite da se i Srbija jedva plasirala) ne bi bile kolateralne žrtve takvog eksperimentiranja s kalendarom.

Otac se nije mogao načuditi

Kako se Fiba tehnokratski ponaša, najbolje će vam oslikati način na koji su izabrani članovi novog Boarda na kongresu u Pekingu. Za novog predsjednika izabran je Hamane Niang iz košarkaške “velesile” Malija jer je, po rotacijskom načelu, sada vrijeme za čovjeka s afričkog kontinenta. U Izvršni odbor također su izabrani predstavnici “velesila” kao što su Benin, Madagaskar, Paragvaj, Indonezija, Papua Nova Gvineja i Rumunjska.

Inače, jučer su svoj prvi poraz na SP-u doživjeli favorizirani Srbi u čijim redovima je Bogdanović (26 koševa) bio usamljen (Jokić 6, Bjelica 3). Pobijedili su ih Španjolci (81:69) i tako izborili četvrtfinale s Poljacima. Srbija će pak u četvrtfinalu na Argentinu koja se lako obračunala sa Poljskom (91:65). Posljednje četvrtfinaliste saznat ćemo danas nakon utakmica Češke i Grčke (10.30) i Brazila i SAD-a (14.30).

>> Pogledajte nastup seksi plesačica na košarkaškoj utakmici

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije