Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLALI PISMO

Ferrari se buni: Mercedesovi i Red Bullovi ovjesi protivni su pravilima

Mercedes i Ferrari
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
04.01.2017.
u 14:35

"Prema našem mišljenju, svaki sustav ovjesa, koji ima mogućnost mijenjati ponašanje ovjesa bolida na takav način objašnjen u prvom i drugom paragrafu, je vjerojatno protivan članku 3.15 tehničkog pravilnika formule 1", naveo je Whiting u pismu.

Ferrari je kontaktirao FIA-u u vezi legalnosti sustava ovjesa na Mercedesovom i Red Bullovom bolidu za koje talijanska momčad smatra da su protivna pravilima, piše GP1.

Dvije najbolje momčadi prošle sezone razvile su slične sustave nakon zabrane FRIC sustava 2014. godine koji pomaže bolidu da ‘ne propada’ na kočenju i u zavojima.

Novi sistem koristi treći element u ovjesu ili tzv. povrat koji je smješten iza sklopa u šasiji kako bi kontrolirao vertikalno pomicanje ovjesa te time donio sličnu prednost kao i FRIC sustav.

Ferrarijev glavni dizajner, Simone Resta, je zbog toga pisao FIA-inom Charlieju Whitinigu kako bi provjerili legalnost sustava. Točnije, Resta navodi da su momčadi prekršile članak 3.15 i tehničku direktivu TD/002-11.

Whiting je vrlo brzo odgovorio na pismo koje je proslijedio svim momčadima, a njime je potvrdio da i on sam vjeruje da je takav sustav protivan članku 3.15.

“Prema našem mišljenju, svaki sustav ovjesa, koji ima mogućnost mijenjati ponašanje ovjesa bolida na takav način objašnjen u prvom i drugom paragrafu, je vjerojatno protivan članku 3.15 tehničkog pravilnika formule 1”, naveo je Whiting u pismu.

Time Mercedes i Red Bull imaju dilemu oko daljnjeg korištenja ovog sistema u 2017. ili potpunom odbacivanju istog, a time bi ih to koštalo i u polju performansi.

Whitingovo pismo je naravno tek uputa i nije obvezujuće, ali daje momčadima priliku da protestiraju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije