Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU ŠTEDJELI

Evo koliko su naši navijači potrošili u Rotterdamu, Nizozemska je jako skupa za hrvatske prilike

Rotterdam: Navijači na stadionu uoči početka utakmice  Hrvatske i Španjolske u finalu Lige nacija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
19.06.2023.
u 14:31

Bez obzira na činjenicu da je za hrvatske standarde Nizozemska skupa, naši navijači nisu štedjeli, a za komforan boravak uz reprezentaciju, trebalo je izdvojiti i po nekoliko tisuća eura. Jer, vožnja vodenim kanalima spomenutih nizozemskih gradova, gastronomska ponuda, smještaj i sav navijački folklor nimalo nije jeftin

Sadržajna je bila avantura hrvatskih navijača u Nizozemskoj zadnjih nekoliko dana. Dvadesetak tisuća fanova naše reprezentacija okupiralo je Rotterdam, Amsterdam, Delft i mnoga manja mjesta u okolici. Gotovo na svakom koraku mogli ste vidjeti navijačke skupine koje su se spontano okupljale po kafićima, restoranima i trgovima nizozemskih gradova. I svidjelo im se uglavnom ono što su im nizozemski domaćini bili u stanju ponuditi.

Bez obzira na činjenicu da je za hrvatske standarde Nizozemska skupa, naši navijači nisu štedjeli, a za komforan boravak uz reprezentaciju, trebalo je izdvojiti i po nekoliko tisuća eura. Jer, vožnja vodenim kanalima spomenutih nizozemskih gradova, gastronomska ponuda, smještaj i sav navijački folklor nimalo nije jeftin. Pjesma i navijanje u Rotterdamu zapravo nije ni prestajalo pet dana. Navijačka skupina ''Sinovi'' zadnje je dvije godine okupljena oko naše reprezentacije. Riječ je o dečkima koje, između ostaloga, spaja nevjerojatna iskrena ljubav prema svemu što vatreni predstavljaju sve ove godine. Među Sinovima jako je puno pozitivne energije, a skupinu, između ostalih, čine brojni ozbiljni i uspješni poslovni ljudi.  

Foto: Privatna fotografija
– Ideja se rodila prije dvije godine. Riječ je o 11 ljudi, odnosno 11 ekipa, koliko se okupilo s idejom da osnujemo udrugu i da u budućnosti funkcioniramo kao cjelina. Svi mi godinama pratimo hrvatsku reprezentaciju, neki još od Svjetskog prvenstva u Francuskoj, neki čak i ranije, od Eura 1996. godine. Jasno je da nas veže ista priča, a to je ljubav prema nogometu, hrvatskoj reprezentaciji, ali i ugodnom druženju, putovanjima, uživanju u svakom obliku. Godina samo se viđali po utakmicama i ti su susreti prerasli u prava prijateljstva. Neki su već ranije bili članovi drugih udruga, no svima nam se zapravo zgadilo što bi se to najčešće pretvorilo u priče oko novca gdje su bila važna samo članstva, sponzorstva, besplatne ulaznice i putovanja. Toga kod nas nema – počeo je Branimir Musa.

Udruga je osnovana 2021. godine.

– Kao udruga zatvorena smo grupa i ne postoji klasično učlanjivanje kako tko hoće. Članstvo je, naravno, moguće, ali funkcioniramo isključivo po principu preporuka nekog od postojećih članova – kaže Musa.  

Kakve kriterije moraju zadovoljavati potencijalni novi članovi?
– Za svakog novog člana postojeći ljudi u udruzi moraju garantirati da ima iste stavove i namjere kao i mi. Reprezentaciju moraju gledati na isti način, gajiti ljubav prema nogometu, navijanju i Hrvatskoj, a ne kao priliku za zaradu ili nešto slično. S nama se možete družiti, navijati, pjevati upoznavati se i stjecati nova zdrava prijateljstva. Tako smo se i predstavili HNS-u. Cilj nam je bio da sa savezom imamo korektan odnos kako bismo olakšali proces dobivanja ulaznica, odnosno, da se ne moramo boriti s tehničkim poteškoćama. Važno nam je da svi normalnim putem možemo kupiti ulaznice i da imamo određeni broj ulaznica za naše članove. To je do sa sada funkcioniralo na vrhunskoj razini, naravno, kada je riječ o domaćim utakmicama. Dok za gostujuće cijelu priču kontrolira Uefa – naglašava Musa i dodaje:

– U međuvremenu smo u naše članstvo primili i navijačku skupinu "Odani". Riječ je o dečkima iz Hannovera koji imaju nevjerojatnu energiju i ljubav prema navijanju i hrvatskoj reprezentaciji. U našoj udruzi su dečki iz svih dijelova Hrvatske, Zagreba, Splita, Rijeke, Nuštra, ali i iz Bosne i Hercegovine, Ljubuškog, Livna, Mostara, Tomislavgrada... Također, priključili su nam se i dečki iz Reutlingena i Kölna, ali i iz Švedske. Ima nas otprilike 300, a naš najveći cilj jest da se svi okupimo i družimo, ali i da pokidamo grla navijajući za Hrvatsku – kaže Musa koji je tajnik udruge. Na čelu je predsjednik Ivan Klanac, a Mirko Perić je, kako kažu u udruzi, zadužen za odnose s medijima.

Iza njih je već veliki broj druženja.

– Pojedini članovi bili su na stotinama utakmica, no otkako postoji udruga, bili samo na svakoj. Posebno bih izdvojio onu u Kopenhagenu gdje smo, u suradnji s našim navijačkim skupinama, organizirali najveći korteo koji su mogli vidjeti navijači naše reprezentacije. Isto to ponovili smo i u Beču. U tim je gradovima bilo vrhunsko navijanje, no imam dojam da je najbolje do sada bilo ovo u Rotterdamu. Navijali smo cijelu utakmicu bez prestanka, a odlično se slažemo s našim navijačkim skupinama poput Torcide, BBB-a, Tornada, Armade, Funcuta i ostalih. Prema tim dečkima imamo izniman respekt i radimo na stalnoj suradnji. Ipak, svima nam je zajednička ljubav prema hrvatskoj reprezentaciji.

Kako se ova priča financira?

– S obzirom na to da nemamo članarinu, nikakve sponzore niti donacije od HNS-a ili bilo koga drugog, financiramo se iz vlastitih džepova. Sami financiramo sva putovanja, ulaznice, majice, šalove i transparente. Važno nam je samo da ovu priču stalno poboljšavamo u svakom segmentu. Najbolji primjer snalaženja je ovih dana za finale Lige nacija uoči kojeg smo Uefu zasuli prijavama i sve dobivene ulaznice deponirali na jedno mjesto i dijelili ih po prioritetima, odnosno broju utakmica ili lojalnosti našoj navijačkoj skupini. Zaštitni znak zagrebačkog dijela udruge je Milo Hrnić, čiju fotografiju nosimo na svaku utakmicu. On je naš vođa i ćaća – sa smiješkom je zaključio Musa.

Dečki iz navijačke udruge "Sinovi" tijekom puta u Rotterdam imali su i poteškoća. Po slijetanju u Köln dočekale su ih jake policijske snage koje su reagirale na dojavu o njihovu neprikladnom ponašanju u zrakoplovu. Nisu ih pustili iz zrakoplova dosta dugo i dečki su na kraju jedva stigli na vrijeme na prvu utakmicu u Rotterdamu.

– Očito im je zasmetalo što smo zapjevali u zrakoplovu. Policajci su ipak malo preuveličali problem, no na kraju se sve završilo u normalnom ozračju i nastavili smo put za Rotterdam. Zapravo, najveći problem bio je u osoblju Eurowingsa koje je malo nekorektno reagiralo predimenzioniravši problem – objasnili su naši dečki. 

 
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar barba_arba
barba_arba
20:22 19.06.2023.

Naši navijači su došli velikim dijelom iz Kelna, Frankfurta i Beneluxlands. Kad ih sidne 8 u kombi, portapak napuni sa birom iz supermarketa i pojedu maminu punjenu papriku, a u ponediljak u 7.30 moraš na posal, onda potrošiš 55€ -- ka da si otiša u prosječnu pizeriju na relaciji Umag- Dubrovnik.

Avatar antikomunist2
antikomunist2
17:04 19.06.2023.

I koliko su navijači potrošili? Iz teksta nisam uspjeo saznati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije