Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjećanja na Bergamo

Europski debi BBB-a: Talijani ih nazvali razularenom razbijačkom bandom

17.09.2019.
u 07:00

Policija se potukla s navijačima Atalante koji su htjeli poslije utakmice uzeti mjeru Bad Blue Boysima, a tom prigodom domaći nasilnici nekavalirski su prebili jednu mladu policajku.

Prije 29 godina, točnije 18. rujna 1990. godine, nogometna Europa prvi put upoznala je Dinamove najžešće i najodanije navijače, u to vrijeme tek četiri godine staru navijačku skupinu Bad Blue Boys.

Na žalost, odjek pohoda BBB-a na Bergamo, na utakmicu Atalanta - Dinamo, dobio je isključivo negativan publicitet, najviše naravno u talijanskim medijima, budući da je dolazak ili, kako su Boysi to nazvali, “invazija”, bila praćena do tada nezabilježenom agresijom i brojnim incidentima.

>>> Pogledajte kako su Dani Olmo i Amer Gojak najavili utakmicu protiv Atalante

Tadašnji Večernjakov dopisnik iz Italije Inoslav Bešker prenio je reakcije talijanskih medija na događaje koji su prethodili utakmici Atalanta - Dinamo (0:0) u 1. kolu Kupa Uefe.

Prvo veliko gostovanje

- Dinamovi obrambeni igrači nisu jaki, znaju samo tući - kazao je argentinski reprezentativac Caniggia, nakon što je zagrebački klub odigrao 0:0 protiv njegove Atalante - stoji u tekstu, a onda slijedi nastavak:

- Mnogo više prostora (u talijanskim medijima) dobili su Dinamovi navijači, poznati Bad Blue Boysi, koje talijanske novine opisuju kao razularenu razbijačku bandu. Među 22 pritvorena te 28 ozlijeđenih (uključujući četiri policajca i četiri karabinjera) najgore je prošao mladi Hrvat koji je pogrešno ocijenio svoje sunarodnjake.

Prije utakmice zamijenio je svoj šal s nekim Atalantinim navijačem za njegov modro-crni. Kad se s tim trofejem pojavio među svojima, nekoliko njih počelo ga je mlatiti šipkama, a jedan ga je malo otvorio nožem. Rane, nasreću, nisu kobne.

Talijanske novine javljaju da su Hrvati već oko podne bili dobro “pod gasom” i da su razbili i opljačkali nekoliko dućana u središtu Bergama. Uoči utakmice sukobili su se s policijom, obasuvši je kišom kamenja i bocama s vinom. Corriere della Sera smatra da je sukob isprovocirala policija pretjeranim nasilništvom, ali da je “gusta i bučna banda slavenskih navijača reagirala pretjerano”.

Napokon su uslijedili sukobi u samom gledalištu za koje La Repubblica pod naslovom “Bergamo: malo nogometa, mnogo straha”, piše da su podjednaku dozu barbarstva pokazali i Hrvati i Talijani, ali smatra da su zagrebački navijači prvi počeli.

Na kraju, javlja Il Messaggero, policija se potukla s navijačima Atalante koji su htjeli poslije utakmice uzeti mjeru Bad Blue Boysima, a tom prigodom domaći nasilnici nekavalirski su prebili jednu mladu policajku.

>>> Pogledajte kako su Dani Olmo i Amer Gojak najavili utakmicu protiv Atalante

Drugo novinsko izvješće iz Bergama kaže, među ostalim, kako su Bad Blue Boysi, na teren u 15. minuti drugoga poluvremena bacili petarde koje im nisu uspjeli zaplijeniti policajci. U gledalištu su bili odvojeni od navijača domaćina, a bili su prepoznatljivi s majicama s natpisom “Invazija na Bergamo”. Na povratku prema Zagrebu do talijanske granice pratila ih je talijanska policija.

Na zagrebačkom Jarunu pronašli smo jednoga od aktera tadašnjih uličnih nereda u Bergamu, danas 54-godišnjega Željka Galea, veterana Bad Blue Boysa. Vrlo dobro se sjeća toga dana, očito jednoga od najvažnijih u navijačkim životopisima. Željko Gale tvrdi da Boysi u Bergamo nisu išli s predumišljajem i da neredi u Italiji nisu bili planirani.

- Bergamo? Ne znam što kažu izvješća, ali znam da nas je tamo bilo najmanje dvije tisuće! Pazite, to je bilo naše prvo veliko gostovanje, baš velika tekma za koju smo se posebno nabrijavali. I zbog Dinama, koji je tada bio jak, i zato što su Atalantini navijači bili na glasu kao najžešći i najopasniji u Italiji. Pazite, do dana današnjeg to je najveći odlazak Boysa na neko europsko gostovanje - kaže Gale i nastavlja priču:

- Tamo u Bergamu bilo je svega. Mi smo, onako mladi i ludi, ulazili u dućane i na benzinske, uzimali robu i izlazili bez plaćanja. Kada smo došli do stadiona Atalante, ondje su nas dočekali njihovi navijači i došlo je do žestokoga sukoba, u kojemu su oni izvukli deblji kraj i razbježali se. E tada je došla policija, i tada je nastala prava “tarapana”. Oni su došli naoružani dugim cijevima, a mi smo se branili kako smo mogli; motkama, kantama za smeće, trubama...

Dinamo kažnjen novčano

Što vama kao navijaču znači Bergamo?

- Ispunjava me ponosom, jer smo bili prava ekipa i jer smo tamo išli vođeni samo ljubavlju prema Dinamu. Željeli smo biti uz momčad i pomoći. Na kraju, cijela priča nije imala sretan kraj, jer Dinamo je od Atalante ispao jednim izmišljenim jedanaestercem u Zagrebu - zaključio je Gale.

Dinamo zbog nereda njegovih navijača u Bergamu nije bio kažnjen izbacivanjem iz Europe, nego samo novčanom kaznom. Tek je drugi masovni pohod Boysa u Europu, 1994. godine u Auxerreu, bio fatalan za plave, jer tada su zbog divljanja navijača (ali i neprimjerenoga ponašanja klupskih čelnika) bili izbačeni iz europskih natjecanja na godinu dana.

Nakon uzvratne utakmice s Atalantom u Zagrebu (1:1), odigrane 2. listopada 1990. godine, Dinamo je, zbog rata, sljedeću europsku utakmicu u Maksimiru igrao tek u rujnu 1993. godine protiv Tofte s Ovčjih Otoka i pobijedio 6:0.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije