Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PORAZ

Grčka pobijedila na iskustvo, Hrvatska mladost se raspala u završnici

Eurobasket
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/11
06.09.2015.
u 22:50

Simon je zabio 18, Spanoulis 16, ali Grk je zabijao na samom kraju i dobio preokret te slavlje 72:70 svojoj reprezentaciji

Hrvatska košarkaška reprezentacija doživjela je prvi poraz na Europskom prvenstvu, a kobna je bila iskusna Grčka sa 72:70. Vodili smo 37 minuta utakmice, ali na kraju Spanoulis i društvo došli do pobjede, naša mladost nije se snašla pod pritiskom.

Nošeni prepunom zagrebačkom Arenom, nametnuli smo se i neigranje Marka Tomasa i Bojana Bogdanovića nije se vidjelo. Ono što se vidjelo jest da će nas Grci mučiti pod košem. Ante Tomić (9p, 5s) se mogao nositi s njima, ali zbog problema s prekršajima nije igrao 13 minuta utakmice, što je bilo dovoljno da se Koufos (11), Bourousis (10) i Printezis (13) naskaču i nazabijaju.

Imali su ukupno osam skokova više (40-32) i to je bilo presudno, prvenstveno jer su napadački bili dvostruko bolji kod Grka (14-7). A najviše je imao Koufos (9). I svejedno će u prvi plan legendarni Spanoulis jer preuzeo je odgovornost na samom kraju i pokazao zašto je to što jest. Završio je susret sa 16 poena, a u posljednjoj četvrtini zabio je devet, baš kad se lomio rezultat. Tužan podatak jest da smo vodili 37 minuta utakmice ukupno, a osim prvih nekoliko sekundi na početku, ispustili smo vodstvo četiri minute do kraja i odmah ga vratili, ali i dvije minute do kraja izgubili te više nismo uspjeli vratiti.

Nekako se to osjetilo jer Simon (18) zabijao je u prvom poluvremenu apsolutno sve što je htio i imao 13 na kontu. Uz njega su odlični bili Šarić (11), Ukić (14) i Žorić (8). No Grci se nisu dali smesti, igrali su svoju igru i jedino što ih nije išlo bile su trice (4-20). Znali su da će prije ili kasnije pokoja ući te su nas "punili" pod košem, "na mišiće". I dok je nama sve funkcioniralo izvana, problema nije bilo, otišli smo na deset razlike i "bombardirali" sa svih strana. Samo, vidjeli su se problemi.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Simon više nije mogao, stao je i Žorić jer se istrošio u obrani, a Tomić ponovno nije preuzeo u napadu sve na sebe onako kako bi trebao. Ukazali su se Ukić i Hezonja (8), no talentirani 20-godišnjak na kraju je isforsirao tri šuta i promašio. Da je pogodio, bio bi heroj. Kao i Simon da je poslije namjerno promašenog slobodnog bacanja na kraju iz okreta zabio. Završila je na "drugom obruču", nije htjela ući kao Bjelici protiv Njemačke. I to je ono gdje je nedostajao Bogdanović, donio bi ideju, alternativu, više mogućnosti. Kad se ovako lomi rezultat to je više nego ključno.

Sad se treba smiriti, odmoriti jedan dan pa igrati protiv Makedonije, uigrati se dodatno. Ostala su nam ta tri slabija protivnika (Nizozemska, Gruzija) i iz toga moramo izvući sve bodove, biti drugi i onda u završnici napraviti velike stvari. Možemo to!

HRVATSKA - GRČKA 70:72 (18:13, 15:15, 24:23, 13:21)

HRVATSKA: Simon (18), Ukić (14), Šarić (11), Tomić (9), Žorić (8), Hezonja (8), Draper (2).

GRČKA: Spanoulis (16), Printezis (13), Koufos (11), Bourousis (10), Zisis (7), Antetokounmpo (6), Mantzaris (3), Calathes (2), Papanikolaou (2), Sloukas (2).

REZULTATI:

Skupina C

Nizozemska - Makedonija 71:78
Slovenija - Gruzija 79:68

Poredak: Grčka 2-0, Hrvatska 1-1, Slovenija 1-1, Makedonija 1-1, Nizozemska 1-1, Gruzija 0-2.

TIJEK SUSRETA UŽIVO:

10', 70:72 >>> Hezonja je ponovno forsirao tricu, nije išlo i Grci su imali napad te ga odigrali do kraja i tri sekunde prije kraja napravljen je prekršaj na Simonu, on zabija prvi i promašuje drugo namjerno, lopta je došla do Simona i on iz teške pozicije zamalo promašuje.

9', 67:72 >>> Pretrčali su nas Grci i imaju osjetno vodstvo, više ne griješe. A mi griješimo sve više. Šarić je promašio oba slobodna bacanja, ali Tomić nam vraća loptu odličnim skokom. Hezonja je isforsirao šut i Grci kažnjavaju te odlaze na pet.

7', 67:66 >>> Prešli su Grci u vodstvo, ali onda je Hezonja preuzeo odgovornost i vraća na plus jedan.

6', 65:64 >>> Spanoulis je ušao u seriju i novom tricom smanjuje na minus jedan. Moramo se sad trgnuti

6', 63:59 >>> Ante Tomić rješava pritisak, Grčka je bila u naletu. A zatim Hezonja sjajnom blokadom podiže publiku na noge

4', 61:59 >>> Grčka je već u bonusu, a do kraja je skoro sedam minuta. No svejedno dolazi na minus dva i to je sad opasno

2', 61:56 >>> Simon je stao, mora iz igre nakon dvije brze greške. Dobra vijest je da Grci već imaju tri osobne greške. I korak po korak povećavamo vodstvo. Ali i Spanoulis je nešto morao zabiti, a to je bila trica.

1', 59:51 >>> Ukić igra hrabro, bez respekta ide pod koš i dok je posljednji nalet uspio, sad je iznudio dva slobodna bacanja. Za završnicu je bitno iznuditi prekršaje.

TREĆA ČETVRTINA:

10', 57:51 >>> Grrci su sve efikasniji, svaki napad u posljednje tri minute su iskoristili i zato moramo biti koncentrirani. Održavamo vodstvo kroz cijelu utakmicu i sad slijedi pravi test u posljednjih deset minuta.

9', 53:45 >>> Grci ne mogu do zraka, počeli su ponovno zabijati iz izrađenih akcija, ali naš šut je odličan. A kad zatvore šut, pod košem čekaju Tomić i Žorić

6', 49:39 >>> Hezonja, Ukić i Šarić su krenuli žestoko, trica nam je u drugom dijelu četiri od četiri! Ukupno je 10 od 19! Grci su na 2 od 15 i 38 posto šuta.

4', 43:35 >>> Printezis prvo zabija tricu i onda krade loptu. Grčka smanjuje u par sekundi na minus pet, ali nakon minute odmora Ukić zabija tricu.

3', 40:30 >>> Draper krade loptu i Šarić zabija tricu. Obrana funkcionira sjajno, samo neka se ovo nastavi, imamo plus deset!

1', 35:28 >>> Obrana nastavlja u istom ritmu - čvrsto! A potom se to prenese u napad i Šarić zabija prve poene u drugom poluvremenu

DRUGA ČETVRTINA:

10', 33:28 >>> Muči nas i dalje igra pod košem dok Ante Tomić nije u igri. Printezis i Koufos nam rade probleme pa ako šut stane, bit će opasno u nastavku utakmice. Sve u svemu, jako dobra utakmica s naše strane, posebno se to odnosi na Simona, i pobjeda je itekako ostvariva!

8', 33:24 >>> Kruno Simon ima simultanku, pogađa što god želi, osjeća se moćno i sjajna je zamjena za Bogdanovića i Tomasa. Točnije, nije zamjena, ovakvom igrom on je vođa!

4', 25:20 >>> Antetokounmpo ne smije više ostajati jedan na jedan jer je nezaustavljiv. Ali je i Simon, zabio je s osam metara preko ruke!

2', 20:18 >>> Koufos je skočio već pet puta u napadu! To moramo riješiti

1', 20:16 >>> Loše je krenulo, Koufos nam zabija jedno slobodno, drugo promašuje i Printezis skače te zabija. Odmah napad poslije Simon potvrđuje odličnu formu novim koševima

PRVA ČETVRTINA

18:13 >>> Završila je prva četvrtina, odlično smo odigrali.

10', 18:11 >>> Napokon trica, Kruno Simon!

9', 15:11 >>> Šut za tri poena nam nije najbolji i promašili smo ih pet zaredom, ali u napadu lopta ide jako brzo i igramo odličnu obranu

7', 13:10 >>> Spanoulis ostaje na sekundu sam i odmah nam zabija tricu

5', 11:7 >>> Bourousis zabija lako pod košem, izigrani smo. No Ukić zabija tricu i nakon toga ponovno laki poeni pod košem. Sreća je da Ukić koristi što je Spanoulis sporiji

4', 8:3 >>> Odmah je dosuđena tehnička, pomalo strogo i Grčka dobiva "besplatan" poen, ali ne koristi napad poslije toga, za razliku od Drapera koji prodire kroz reket i lako poentira polaganjem

3', 6:2 >>> Šarić preko bloka s poludistance zabija, a odmah potom skače u obrani i kreće kontra, Draper je uposlio Tomića za 6:2

2', 2:2 >>> Šarić zabija naše prve poene

1' >>> Hezonja je pokušao zabiti tricu, ali nije išlo pa kažnjava zakucavanjem Antetokounmpo

>>>> Intonirane su himne, dvorana je solidno popunjena

>> Ukić: Ovo mi nije dobro sjelo, Grci su nas dobili na glupe 'baze'

>> Grci su nam nekad bili prave mušterije

Komentara 150

Avatar Johanson
Johanson
23:37 06.09.2015.

Idemo dalje, Vi se bar borite za razliku od nogometasa.

KR
kruti2
23:14 06.09.2015.

kak braća s istoka svršavaju od sreće,ipak im je to smisao života,ihihihi

T1
t111
22:07 06.09.2015.

"ono kad se amerikanac Draper vise bori za repku od cijele nogometne reprezentacije"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije