Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPRAĆAJ NA STADIONU

Enkea je liječio hrvatski psihijatar

Joachim Loew
Foto: Reuters
1/5
12.11.2009.
u 19:25

V. Markser iz Kölna pokušavao je pomoći nesretnom vrataru Elfa, ali Enke je krio svoje stanje i liječniku i obitelji. Prvoj zamjeni u Hannoveru Florianu Fromlowitzu Enke je nedavno rekao: Bez brige, uskoro ćeš više braniti.

Cijela Njemačka i u četvrtak je tugovala za vratarom nogometne reprezentacije Robertom Enkeom koji si je u 32. godini oduzeo život bacivši se pod vlak. Posebno emotivna bila je konferencija za novinare na kojoj se u srijedu javnosti obratio i Enkeov psihijatar, Hrvat Valentin Z. Markser!

Riječ je o uglednom psihijatru iz Kölna koji je imao i sportsku karijeru, bio je rukometni vratar 1970-ih u Gummersbachu u vrijeme dok je taj klub bio najjači. Markser je osvojio naslov europskog prvaka 1974., 1978. i 1979., a trener mu je bio i slavni Heiner Brandt.

Planirao tragičan čin

Tragično preminuli Enke došao je u kontakt s dr. Markserom preko savjetnika i zajedničkog prijatelja Jörga Nedunga. Markser je od 2003. počeo liječiti nesretnog vratara koji je kronično bolovao od depresije, a smrt dvogodišnje kćeri Lare dodatno je pogoršala njegovo duševno stanje. Markser nije otkrio koliko su te terapije bile česte.

U oproštajnom pismu koje je Enke ostavio supruzi Teresi, ispričao se najbližima, ali i liječniku zbog namjernog varanja. Naime, Hannoverov vratar uvjeravao je sve da se dobro osjeća, a kad ga je Markser nedavno pozvao da, ako treba, dođe na terapiju, Enke mu je odgovorio da se dobro osjeća. Nesretni vratar namjerno je obmanjivao kako mu nitko ne bi mogao pokvariti plan o samoubojstvu koje je, nažalost, duže planirao.

Depresivan dan

Pokušali smo jučer doći do Marksera preko veza u hrvatskom konzulatu, no poručio je da je na konferenciji za medije u srijedu rekao sve što je imao za podijeliti s javnosti. Mnogi ističu kako je i vrijeme na taj tužni utorak pridonijelo Enkeovu činu. U Hannoveru je bio depresivan dan, kiša je padala bez prestanka.

Brojni navijači, prijatelji i obični građani palili su jučer svijeće za Roberta Enkea, a objavljeno je da će sprovod biti u nedjelju u 11 sati, i da će biti obavljen u uskom krugu najbližih. No, prije samog sprovoda održat će se velika ceremonija ispraćaja na Hannoverovu stadionu. Čelnici bundesligaša pripremaju se na pun stadion koji prima 49 tisuća gledatelja.

Od svih je možda najteže Enkeovoj prvoj pričuvi Florianu Fromlowitzu koji ga je mijenjao dok je Enke imao želučanu infekciju. Kad se oporavio, Enke se zahvalio Florianu koji se već pomirio da ga opet čeka klupa. No, Enke mu je na to rekao:

– Bez brige, uskoro ćeš imati dovoljno prilika za braniti.

Florian nije bio ni svjestan što mu je Enke time najavio.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
20:31 12.11.2009.

Ubio se zato što mu je ovaj uručio reklamu za Miroslava Tuđmana.

AN
Andreeejjj
22:20 12.11.2009.

Dr. HRVAT...a promijenio je prezime??? SUCUT obitelji ENKE...bas je bio plemenit i ok covjek! A ovaj dr....MARKSER? Cudno pomalo, zar ne???

Avatar poljicanin
poljicanin
11:33 13.11.2009.

\"Markser je osvojio naslov europskog prvaka 1974., 1978. i 1979., a trener mu je bio i slavni Heiner Brandt\"..,pa koje to gluposti ovaj pise.Jedino mu je u to vrijeme mogao biti suigrac,kao klupski trener Brand se tek poceo baviti 1987,inace je od 1984-87 bio pomocni trener reprezentacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije