Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oproštaj Franka Lamparda

Englezima nije bio kao Gerrard ili Scholes, ali za Josea je bio najbolji!

Frank Lampard
Foto: Press Association/Pixsell
1/5
04.02.2017.
u 06:30

Dugo su u njega sumnjali i u West Hamu gdje i danas kažu da ne bi prošao selekcije u omladinskoj školi da mu otac u to doba nije bio trener...

Uvijek sam više volio igrače s imaginacijom. Posebno veznjake. Iskreno, Frank Lampard nije spadao u kategoriju onih koji su mi bili posebno ‘ugodni za oko’. Daleko od toga da ga nisam smatrao igračem svjetskog kalibra, no nikada ga ne bih svrstao u istu rečenicu s primjerice Pirlom, Iniestom, Zidaneom, M. Laudrupom, Gascoigneom...


Kada se sjetite rujna 2008. godine i kvalifikacijske utakmice za odlazak na SP protiv Engleske, odigrane u Maksimiru, prva asocijacija mnogima je simultanka u kojoj nam je Theo Walcott zabio tri komada i poigrao se s našom obranom. Hrvatska je izgubila 1:4, a s te utakmice najupečatljivija izvedba bila mi je ona Franka Lamparda.

Tada sam shvatio zašto će toliko dugo trajati, zašto će igrati u svakoj momčadi gdje je god bio i zašto će ga svaki trener i svjetski igrač veće imaginacije pozdravljati s dubokim naklonom. Fascinantan rezon u igri, pravovremen i točne odluke, besprijekorna predaja lopte, zatvaranje u obrani, razigravanje momčadi prema naprijed... Tog 10. rujna on nas je zapravo pobijedio.

U četvrtak je Frank odlučio reći zbogom nogometu. Karijera u kojoj je osvojio praktično sve na klupskoj razini, trajala je 21 godinu. A 38-godišnja ikona engleskog nogometa zadnju je godinu provela u američkoj MLS ligi u New Yorku. Jedanaest trofeja njegova je ostavština (Liga prvaka, 4 FA kupa, 2 Liga kupa, tri naslova engleskog prvaka i Europska liga). No, bez obzira na afinitete i ukuse, Lampard će ostati jedan od najboljih veznih igrača modernog nogometnog doba. Iako, kada prosječnog engleskog navijača priupitate za dojam, kazat će vam: ‘Lampard nikada neće biti kao Steven Gerrard, niti kao Paul Scholes...’.


Nikada nije razuvjerio navijače West Hama da bi bio dovoljno dobar za njihovu prvu momčad da mu otac u to doba nije bio pomoćni trener, a oni Chelseaovi sumnjali su da je 11 milijuna funti dobro potrošen novac kada je Frank doveden u London.

No, sve to promijenilo se 2004. godine. Jedna opaska koju mu je dao Jose Mourinho, promijenila mu je život. Lampard će to godinama kasnije priznati:


- Tuširao sam se nakon treninga, a prišao mi je Jose i kazao da sam najbolji igrač na svijetu. Da mi samo nedostaju trofeji. Nakon tog tuširanja moje samopouzdanje je bilo drugačije. Nisam mislio da sam najbolji na svijetu. Ali kada ti to kaže trener koji je osvojio Ligu prvaka...

Ispod tog tuša izašao je drugačiji Frank Lampard... 
No, tom će Lampardu nedostajati rezultati na reprezentativnoj razini. Ali njegove ostale brojke zaista su impresivne. Četvrti najbolji strijelac engleskog prvenstva, treći po broju nastupa u ligi, 102 asistencije u Engleskoj, samo Ryan Giggs ima više, s 211 pogodaka najbolji strijelac u povijesti Chelsea... Sviđao vam se ili ne, naklon do poda...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije