Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brazil na Wembleyu

Englezi su svijetu dali nogomet, hvala im!

'England\'s Wayne Rooney (right) and Ukraine\'s Denys Garmash battle for the ballPhoto: Press Association/PIXSELL'
'Anthony Devlin/Press Association/PIXSELL'
06.02.2013.
u 11:00

Pamtit ćemo ih po kontroverznom svjetskom naslovu iz 1966., Gascoigneu, tragediji Manchester Uniteda, huliganima

Kamo ide ovaj svijet? Pitao sam se to u predvečerje utakmice Engleske i Brazila koja se igra na Wembleyu (a odgođeni prijenos možete gledati u srijedu na Sportklubu od 21.45 sati) na početku cjelogodišnje proslave 150 godina nogometnog saveza Engleske. A pitao sam se jer se to dogodilo u zemlji gdje sam mislio da će posljednji umrijeti fair-play.

Čarobni Gascoigne

Europol se u svojoj najopsežnijoj akciji otkrivanja namještenih utakmica spominje da je jedna takva odigrana u Engleskoj. I dok poštenje izumire, Englezi će ipak od danas do 23. listopada, kada je službeni rođendan saveza, slaviti svoj jubilej. Englezi su od svijeta uglavnom uzimali – u kolonijalizmu su pljačkali, palili, maltretirali.

Jedan moj uvaženi kolega napisao je da su bježali od svojih žena zbog njihova izgleda. Izmislili su nogomet, a srećom su se pojavili Brazilci koji su ga su ga napravili lijepim, šarmantnim, duhovitim. Englezi su 1966. godine osvojili naslov svjetskog prvaka, no nikada nećemo doznati je li lopta Geoffa Hursta prešla preko linije u finalu protiv Nijemaca (3:2). Ako pitate Nijemce – odgovor je ne.

Dali su nogometu Bobbyja Charltona, Kevina Keegana, Stanleya Matthewsa, Garyja Linekera, Stevena Gerrarda, Waynea Rooneya, ali za mene je najbolji njihov nogometaš Paul Gascoigne. Taj je boem jedini igrao na tragu Brazilaca. Na žalost svojih navijača, dali su i Stuarta Pearcea i Garetha Southgatea i nesreću gubljenja utakmica na jedanaesterce. Najtužniji dan engleskog nogometa datira iz 1956. godine kada se srušio avion Manchester Uniteda, a svijetu su dali huligane, Liverpoolovi su skrivili najviše tuge na Heyselu i najviše stradali u Sheffieldu.

Big Phil zna s Englezima

Brazil, najveća i najuspješnija reprezentacija u povijesti nogometa, s pet svjetskih naslova, uveličat će 150. rođendan. U žuti reprezentativni dres vraća se Ronaldinho, a pozvao ga je novi izbornik Felipe Scolari (Big Phil). A njih su dvojica 2002. osvojila posljednji naslov u Japanu 2002. Englezi su ga zapamtili po velikoj pogrešci svog vratara Seamana kojeg je Ronaldinho lobao iz slobodnog udarca sa 30 metara. Bila je to pobjeda Brazila na putu do naslova. Jedan od najvećih brazilskih umjetnika plašit će danas Engleze

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije