Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolji od Messija, Ibre, Aguera...

Eduardo je daleko učinkovitiji od svih hrvatskih napadača, u Europi je samo Ronaldo bolji!

'15.10.2013., Hampden Park, Glasgow, Skotska - Kvalifikacijska nogometna utakmica za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, skupina A, Skotska - Hrvatska. Eduardo Da Silva. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
1/8
21.04.2016.
u 12:33

Eduardo je ove sezone postigao već 15 golova, deset u prvenstvu, po dva u Kupu i Europskoj ligi te jedan u Ligi prvaka. No, to zvuči još impresivnije ako se u obzir uzme i njegova minutaža

Kada je nakon Svjetskog prvenstva 2014. godine rekao zbogom reprezentaciji te se iz Šahtara vratio u rodni Brazil, gotovo svi su pomislili da se Eduardo da Silva oprostio od ozbiljnog nogometa i da više nikad neće zaigrati na najvišoj razini. No, Mircea Lucescu, trener Šahtara, na početku tekuće sezone ponovno ga je pozvao u Ukrajinu, unatoč mnogobrojnim skepticima, a bivši hrvatski reprezentativac vraća mu na najljepši mogući način - golovima. Dudu se pretvorio u njegova džokera, igrača koji na najbolji mogući način koristi vrijeme na travnjaku.

Eduardo je ove sezone postigao već 15 golova, deset u prvenstvu, po dva u Kupu i Europskoj ligi te jedan u Ligi prvaka. No, to zvuči još impresivnije ako se u obzir uzme i njegova minutaža pa se dođe do podatka da mu je efikasnost na razini najboljih svjetski igrača. Naime, na terenu je proveo 1260 minuta pa ispada da prosječno zabija svake 84 minute!

Usporedimo li to s napadačima na koje hrvatski izbornik Ante Čačić računa za Europsko prvenstvo, ispada da je Dudu višestruko učinkovitiji od njih. Naime, Nikola Kalinić ove je sezone zabio 15 golova, ali imao je puno veću minutažu i u prosjeku zabija svakih 195 minuta. Mandžukić je, pak, 12 puta zatresao mrežu, a za to mu je potrebno 200 minuta. Kramarić je postigao pet golova (209 minuta po golu), a Duje Čop četiri gola (456 minuta). Tu je i najbolji igrač HNL-a Marko Pjaca, koji i nije klasični napadač, ali na izbornikovu popisu se upravo tamo nalazi, a on je ove sezone zabio osam golova, u prosjeku mu je potrebno 314 minuta za gol.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dakle, prosjek mu je bolji nego što ga imaju svi oni koji bi mogli ovo ljeto provesti s Čačićem u Francuskoj, ali ako ćemo gledati isključivo statistiku, onda je Eduardo po tome i u samom vrhu Europe. Naravno, po broju golova ne može se mjeriti s najboljima, ali učinkovitost mu je zaista ubitačna. I ne, ne mislimo da je bolji od Messija, Ibrahimovića ili takvih vrhunskih igrača, ali gledajući samo prosjek, u toj mu kategoriji čak i oni gledaju u leđa. Jedini tko je u tome bolji jest Cristiano Ronaldo.

Uzeli smo statistike najboljih strijelaca u ligama petice i Dudu bi u usporedbi s njima bio na drugom mjestu. Cristianu Ronaldu za gol treba 83 minute, Eduardu 84, Ibrahimoviću 86, Suarezu 88, Higuainu 91, Messiju 96, Agueru 114, Kaneu 135, Vardyju 137...

Kad se sve navedeno uzme u obzir, ispada da je Eduardo, bez obzira na to što je u 34. godini života, i dalje u odličnoj golgeterskoj formi. Lucescu zasigurno nije pogriješio što ga je vratio, a vidi se to i po rezultatima. Njegova momčad u samom je vrhu europskog nogometa: u Ukrajini se još uvijek bori za naslov (uskoro će i derbi protiv vodećeg Dinama), dok je u Europskoj ligi u polufinalu! Eduardo je svakako jedan od igrača koji je zaslužan za te odlične rezultate, a navijači hrvatske reprezentacije mogu samo žaliti što takav rasni golgeter više ne igra u kockastom dresu. Sigurno bi i Čačiću bio odličan džoker...

Komentara 19

MA
Matija100
12:39 21.04.2016.

Eduardo je rezerva u Shaktaru!!! Većinu golova je zabio kad je ušao kao zamjena pri kraju utakmice, kad je utakmica najčešće već bila riješena. O čemu ovaj novinar trkelja?

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
14:15 21.04.2016.

S približavanjem evropskog bit će sve više ovakvih tekstova kako bi se potkopala atmosfera vatrenih. A da smo dobri - dobri smo i zato se to radi .

PO
PowerPoint
18:08 21.04.2016.

Nastavlja se podmetanje Večernjakovih plaćenika HNS-u i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Tko je sljedeći čiju ćete ispovijest promovirati sutra, možda Jeličić, Mato Neretljak? Sramite se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije