Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolje utakmice

Dražen je velikog Olajuwona 'poslao po ćevape', a Slovenci nisu prali ruke nakon rukovanja s njim

Dražen Petrović
Radiša Mladenović
08.06.2023.
u 12:42

Teško je pobrojiti sve maestralne partije koje je u svojoj karijeri odigrao Dražen Petrović, no neke su ipak posebnije od ostalih. Najviše takvih posebnih odigrao je u dresu Cibone, poput one kada je slavnom Realu u pobjedi vukova 108:91 zabio 49 koševa uz 20 asistencija i 15-tak iznuđenih prekršaja. Nakon toga kraljevski ga je klub kupio i doveo u Madrid.

Teško je pobrojiti sve maestralne partije koje je u svojoj karijeri odigrao Dražen Petrović, no neke su ipak posebnije od ostalih. Najviše takvih posebnih odigrao je u dresu Cibone, poput one kada je slavnom Realu u pobjedi vukova 108:91 zabio 49 koševa uz 20 asistencija i 15-tak iznuđenih prekršaja. Nakon toga kraljevski ga je klub kupio i doveo u Madrid.

62 koša u finalu Kupa kupova protiv Caserte

U svojoj jedinoj sezoni u sastavu kraljevskog kluba Dražen je odveo Madriđane do naslova pobjednika Kupa kupova, i to u istoj onoj dvorani u kojoj je četiri godine prije s Cibonom osvojio naslov prvaka Europe upravo protiv Reala.

U finalnoj utakmici Kupa kupova igranoj u ožujku 1989. Real je pobijedio Snaidero iz Caserte sa 117:113, a Dražen je tom slavlju pridonio s više od polovice koševa svoje momčadi (62). Sa suparničke strane košgeterski mu se suprotstavljao Oscar Schmidt koji je zabio 44, nedovoljno za pobjedu talijanskog kluba.

A za to je nedostajalo vrlo malo, recimo jedna pogođena otvorena trica koju je u posljednjem napadu osnovnog dijela susreta imao Fernando Gentile, no on je promašio pa se igrao produžetak. A u dodatnih pet minuta Dražen je zabio 11 koševa i Real učinio osvajačem trofeja.

>> Pogledajte rijeke fotografije Dražena Petrovića

Dražen Petrović
1/10

Inače, u to vrijeme za momčad iz Caserte igrao je i bugarski centar Georgij Glučkov, prvi košarkaš iz zemalja iza željezne zavjese koji je zaigrao u NBA ligi. Snažni Bugar za Draženovu je izvedbu tada kazao:

– Većinu od svoja 62 koša Dražen je zabio bez ikakvih blokova. Njegova moć u igri jedan na jednoga u toj je utakmici bila nevjerojatna.

U toj utakmici Dražen je ubacio osam trica iz 16 pokušaja, 12 dvica iz 24 pokušaja i 14 slobodnih bacanja od mogućih 15. Bila mu je to deveta utakmica u tom natjecanju u kojem je ostvario prosjek od 31,2 koša po utakmici.

44 koša Tomjanovichevim Houston Rocketsima

Svoju najefikasniju NBA utakmicu Dražen je odigrao u sezoni 1992./1993., u majici New Jersey Netsa. Netsi su nadigrali Houston Rocketse u čemu je Dražen sudjelovao s 44 koša (32 u prvom poluvremenu) nakon koje predstave je njegov tadašnji suigrač Kenny Anderson kazao:

– Dražen je te večeri bio vruć pa smo mu svi dodavali.

I doista, Dražen je nakon te predstave, da se našalimo, morao staviti šutersku ruku u led da bi je ohladio. Pogodio je iz igre 17 šutova od 23 pokušaja i sva tri tricaška pokušaja, a u posljednjoj četvrtini ubacio je 25 koševa pa ne čudi što ga je u svom sastavu poželio i Rudy Tomjanovich, stručnjak hrvatskih korijena na klupi Rocketsa.

Draženovi poklonici tu utakmicu pamte i po jednom njegovu potezu, a to su finte kojima je velikog Hakeema Olajuwona “poslao po ćevape”. Najprije je fintirao šut, a kada je ovaj nasjeo, onda je fintirao dodavanje. U tim trenucima “The Dream” se načas pogubio, nije znao gdje je suparnik kojeg čuva, kao ni lopta s njim, a Dražen je pogodio šut za dvicu.

Još je 14 puta Dražen zabio 30 i više koševa, a među tim predstavama ističu se ona protiv Clevelanda u prvoj rundi doigravanja olimpijske 1992. godine (40 koševa), zatim istog proljeća protiv Celticsa (39) i Pacersa (38), a košgeterski raspoložen bio je i protiv Seattlea (35), Miamija (34), San Antonija (34), još dvaput protiv Houstona (33 i 32 koša), protiv Indiane (32), Washingtona (32), Charlottea (32)...

112 koševa juniorima Olimpije

Kada je saznao da će zbog administrativne pogreške tajnika kluba Smelt Olimpija u Zagreb doputovati s juniorima i kadetima, Dražen je u tome vidio priliku za rušenje prvenstvenog rekorda Radivoja Koraća koji je 1962. zagrebačkoj Mladosti zabio 74 koša. Premda će to nekome tako izgledati, ta predstava nije bila iživljavanje nad košarkaškom nejači iz Ljubljane jer Dražen nikad nije birao utakmice.

S takvim rekorderskim naumom suglasili su se i njegovi suigrači koji su mu se micali s puta, a od ostalih cibosa jedini je dvoznamenkast (16 koševa) bio Dražen Anzulović koji se puno godina kasnije na tu temu ovako našalio:

– Izgleda da jedino ja nisam znao da Dražen ide na rekord pa sam i ja zabijao.

A svega toga s velikom radošću sjećaju se tadašnji Draženovi suparnici. Za Igora Đurovića, jednog od njih, inače slovenskog kolegu novinara, bio je to za njih doživljaj za pamćenje.

– Kada smo čuli da ćemo mi klinci igrati protiv Cibone i Dražena, danima nismo mogli spavati, a tih dana bili smo glavni frajeri u školi.

Tadašnji trener prve momčadi zabranio je svojim kadetima da prije i poslije te utakmice daju izjave, no nisu se svi držali te zapovijedi.

– Svi su pored novinara prolazili opravdavajući se da ne smiju davati izjave, no zato je Janez Strmole s kraja momčadske kolone vikao: “Mogu ja, mogu ja.” Inače, taj isti kolega, koji je bio maskota te momčadi, danima nije htio prati ruke jer je tijekom utakmice dodirnuo Dražena – ispričao je Đurović.

Sedam trica u osam Ciboninih napada protiv Limogesa

Nije rekordna, ali je najluđa Draženova utakmica, ona u Kupu prvaka protiv Limogesa (116:106). Tog 22. siječnja 1986. godine u Ledenoj dvorani Doma sportova Petrović je zabio 51 koš i upisao 10 asistencija, što jest fascinantno, ali ne toliko koliko činjenica da je pogodio sedam trica uzastopce u osam Ciboninih napada. A time je i preokrenuo tijek događaja jer su gosti iz Limogesa u 13. minuti imali “plus 16” (27:43).

– Takav šuterski trans kao suigrač doživite samo jednom u životu – ustvrdio je tadašnji Cibonin centar Franjo Arapović.

U to vrijeme za tadašnjeg francuskog prvaka igrao je Richard Dacoury koji je nakon susreta, u nevjerici, navodno priznao:
– Nakon treće Draženove trice znali smo što će učiniti u sljedećem napadu, ali nismo mu mogli ništa. U tim trenucima mogli smo samo gledati i ništa više. Da mi je netko prije govorio da je takvo što moguće, rekao bih mu da je za ludnicu.

49 koševa i 20 asistencija protiv Reala u Madridu

Siječanj 1986. za Draženove fanove bilo je ludi mjesec. Prije legendarne zagrebačke utakmice protiv Limogesa (sedam trica u osam uzastopnih napada), Dražen je šokirao Real na kraljevskom dvoru. Vukovi su protutnjali Madridom (108:91), a Dražen je uknjižio 49 koševa, 20 asistencija, a iznudio je i 15-ak prekršaja. S obzirom na to da je to bila peta Cibonina pobjeda nad Realom u dvije sezone i da im je Dražen u prosjeku zabijao 41 koš po utakmici, “rojalistima” nije ništa preostalo nego ga namamiti u svoje prostore.

U toj istoj sezoni Cibona je u Milanu pobijedila Simac (današnji Armani) sa 111:95, a Dražen je briljirao. Netko je zapisao da je imao bajkovitih 25 asistencija, no njegovi koševi nisu bili bajka, zabio ih je 47, uz šut od 79 posto. Amerikancu Danu Petersonu, treneru pobijeđenog sastava, preostao je samo duboki naklon:

– Dražen je “one man team”. Taj momak može igrati u svakoj NBA momčadi. U Bostonu uz Birda, u Lakersima uz Magica.

Pokazao je to i u Tel Avivu kada je Hapoelu zabio 59, u Šibeniku kada je u prvom nastupu protiv svoje Šibenke ubacio 56....

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije