Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi trofej

Donna Vekić dokazala da nije samo djevojka Stana Wawrinke

20.06.2017.
u 14:28

Da budem iskrena, nisam očekivala pobjedu u finalu. Konta je jaka igračica, a još je igrala pred svojom publikom. Ali nakon što sam izgubila prvi set, počela sam dobro servirati i reternirati – objasnila je Donna

Polako je lomila osmu tenisačicu svijeta Johannu Kontu, i to pred njezinim navijačima, i na kraju je slomila. Donna Vekić pobijedila je u finalu Nottinghama i osvojila drugi WTA naslov u karijeri. Prvi je prigrlila sada već daleke 2014. u Kuala Lumpuru, u međuvremenu je bilo uspona i padova (ispala je iz Top 100), ali 20-godišnja je Osječanka ovom krunom dokazala svoj potencijal.

Najbolji plasman karijere

– Da budem iskrena, nisam očekivala pobjedu u finalu. Konta je jaka igračica, a još je igrala pred svojom publikom. Ali nakon što sam izgubila prvi set, počela sam dobro servirati i reternirati – objasnila je Donna koja će u ponedjeljak biti 58. tenisačica svijeta (+12), što je za četiri mjesta bolje od njezina dosadašnjeg najboljeg plasmana (62.).

No, gledajući kako Donna igra, posebno na travi, ne bi nas začudio novi veliki iskorak. U igri, rezultatima, pa i u plasmanu.

– Donna je krenula jako mlada, postigla je velike uspjehe, a poznato je da je poslije teško zadržati stečene pozicije. Dakle, te oscilacije normalne su u karijeri mlade tenisačice. No uvijek sam vjerovala da će Donna, baš kao i Ana Konjuh, napraviti nešto veliko. Nekoliko ovakvih pobjeda može vam podići samopouzdanje i ja od Donne u nastavku sezone očekujem još bolje rezultate – kaže izbornica hrvatske Fed kup reprezentacije Iva Majoli, zadovoljna što naše cure, a tu su uz Donnu i Anu i Petra Martić i Jana Fett, igraju sve bolje i bolje.

Veliki dio zasluga za Donnin veliki povratak ima i njezin novi trener 39-godišnji Čakovčanin Nikola Horvat s kojim je Osječanka počela surađivati u kolovozu prošle godine. Nikola je završio specijalistički studij Kineziološkog fakulteta, a nakon toga i poslijediplomski studij MBA (Master of Business Administration), ali i dalje uči, prati inovacije u svom poslu i izgrađuje se.

– Donna u ovih godinu dana drži jednu zavidnu konstantu u rezultatima i kvaliteti igre. Za mene kao trenera najveći je izazov bila zemljana sezona jer Donna do sada na zemlji nije pokazala svoj puni potencijal. Radili smo puno u tom smjeru i pokazalo se uspješnim. Donna je ove sezone odigrala nekoliko sjajnih mečeva na zemlji i mislim da je to bila odlična teniska i mentalna priprema za travu. Rezultat u Nottinghamu je posljedica upravo tih jako kvalitetnih mečeva koje je Donna odigrala u posljednjih nekoliko mjeseci – objašnjava Donnin uzlet njezin trener Nikola.

Vekić će ovaj tjedan nastupiti na WTA turniru u Birminghamu (u prvom kolu igra s Riske) gdje je 2013. igrala finale (poraz od Hantuchove). Nakon toga slijedi Wimbledon. Kakva su očekivanja?

– Što se Wimbledona tiče, ja nisam od trenera koji napamet imaju velika očekivanja. Pokušavam se usredotočiti na to da Donnina igra napreduje svakim treningom i razmišljam o tome što poduzeti danas da bi Donna bila bolja sutra. Tenis je jako nepredvidiv sport i jako puno faktora utječe na konačni rezultat. No bio bih sretan kad bi se u Wimbledonu neki od tih faktora poklopili – napomenuo je Horvat.

Ni sama Donna ne želi istrčavati s velikim najavama, iako znamo koliko joj znači Wimbledon na kojemu je dosad, uzgred rečeno, samo jednom, 2014. godine, prošla prvo kolo.

Wimbledon kao mamac

– Uvijek je lijepo nanizati nekoliko pobjeda prije Grand Slam turnira, ali ja sad neću reći “uh, to je fantastično prije Wimbledona”. Ne, ja ću reći: “uh, to je fantastično za cijelu ovu sezonu” – istaknula je Osječanka.

Mnogi su, posebno na društvenim mrežama, špotali Donnu da se samo “naslikava”, da joj je društveni život, pa i privatni ispred sportske karijere. No Donna je ovim uspjehom pokazala da nije prestala raditi i teniski se razvijati. Njezina veza sa Stanislasom Wawrinkom mnogima je bila objašnjenje za neke njezine padove. No možda su ti padovi i oscilacije ipak dolazili zbog njezinih godina i mladosti.

Vjerojatno nije lako biti djevojka trećeg tenisača svijeta, česte su tu žrtve i razdvajanja, ali Donna je pokazala da može uskladiti svoj privatni i sportski život. Wawrinka je poznat kao istinski sportaš i uvjereni smo da je Donnu samo motivirao za dodatni rad. Uskoro će Wimbledon pa će Donna i Stan iz blizine moći bodriti jedno drugo. No ljubav ne poznaje granice, pa ni one turnirske...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije