Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNI SLOVENAC

Dončić žrtva rasističkog ispada, ali NBA sada licemjerno šuti

26.08.2020.
u 10:44

Bilo kako bilo, voljeli ga njegovi tamnoputi i bjeloputi suparnici ili ne, Luka Dončić je genijalac kojem je samo nebo granica

Ako ste košarkaški fan, baš kada pomislite da čovjek teško da može bolje, Luka Dončić vas opet iznenadi. A učinio je to i svojom posljednjom predstavom u kojoj je s 43 koša, 17 skokova i 13 asistencija presudio favoriziranim LA Clippersima. Štoviše, upravo je mladi Slovenac sa zvukom sirene pogodio tricu za pobjedu Mavsa (135:133) i trenutačnih 2-2 nakon četiri utakmice prvog kruga NBA doigravanja Zapadne konferencije.

Barkley mu se divi

– Ne samo zbog toga što je ta lopta ušla u koš nego i vidjeti kako cijela moja momčad trči prema meni, to je bio jedan od najboljih osjećaja koje sam ikad imao – kazao je Dončić nakon velikog momčadskog slavlja na parketu.

Posebno se, ali već dvije godine, osjeća i njegov trener Rick Carlisle, svjestan da u sastavu ima nešto vrlo dragocjeno.

– Luka živi za trenutke da odlučuje utakmicu i potpuno je bez straha u takvim situacijama. On je druga razina u odnosu na ostale igrače, a ova utakmica bila je nešto s drugog planeta.

Oduševljeni Lukinom predstavom bili su i stručni sukomentatori TNT-a Charles Barkley i Kenny Smith, ali ne i Shaquille O’Neal. Čak i kada je voditelj Ernie Johnson naveo da se Dončić pridružio Charlesu Barkleyu i Oscaru Robertsonu koji su dosad bili jedini košarkaši koji su u povijesti NBA lige u jednoj utakmici doigravanja upisali jednako ili više od 40 koševa, 15 skokova i 10 asistencija. Unatoč tome što je Luka postao rekorder, jer spomenuti nisu imali njegove brojke, Shaq je govorio da je to već viđeno od Curryja, Hardena, Lillarda.

No, svoj doživljaj smanjiti nije htjela legenda poput Charlesa Barkleya koji je uvijek spreman svakome u brk reći što misli, a o Luki očito misli da je već sada NBA velikan. Nažalost, ostali sudionici (Shaq i Kenny) nisu dopustili Barkleyu da kaže da u predominatno crnoj NBA ligi postoji dvostruki standard jer da je kojim slučajem Dončić rekao Harrellu što je rekao ovaj njemu (“bitch-ass white boy”) mladi Slovenac bi za “bitch-ass black boy” zacijelo bio suspendiran. A na to je reagirao i bivši košarkaš Chicago Bullsa, tamnoputi Jay Williams, danas stručni komentator ESPN-a:

– Mogu samo zamisliti što bi se usred ovog današnjeg “Black Lives Matter” dogodilo da je Luka nešto slično rekao Harrellu? Dončić bi izgubio kredibilitet, svi bi ga napadali, svi bi o tome imali mišljenje. No, to očito nije velika priča jer je crni košarkaš to rekao bijelom, a trebala bi biti velika priča jer i to je neprihvatljivo. “Trash-talk” je moguć i da ne koristite rasne odrednice.

Bilo kako bilo, voljeli ga njegovi tamnoputi i bjeloputi suparnici ili ne, Luka Dončić je genijalac kojem je samo nebo granica.

– Nisam nikad vidio bijelog košarkaša koji tamnopute NBA košarkaše čini tako nesigurnim još od Larryja Birda – bila je jednog NBA fana pod kodnim imenom BerZ3rker 360. A dotični je samo jedan od na stotine forumaša koji su se javili ispod tog priloga, a velika većina ih podržava Barkleya, a jedan je čak predložio da Luka na svoja leđa da otisnuti “white boy” kao poruku da je razisam dvosmjerna pojava.

No i to bijelo košarkaško božanstvo – a on već takav status ima – ima svoje prizemne potrebe i gušte, a jedan od njih je i ljetovanje u Hrvatskoj. Naime, na Dončićevoj internetskoj stranici naći ćete da mu je najdraža destinacija za odmor hrvatski otok Krk, a na njegovu Instagram-profilu moglo se vidjeti da žali što ove godine neće moći doći u Punat. Bila je to lijepa reklama za hrvatski turizam od jednog sportskog superstara koji na Instagramu ima više od pet milijuna pratitelja.

Obožava adrenalin

Ako je vjerovati podacima s njegove osobne internetske stranice, Luka je volio otići na skijaško trčanje na Krvavcu, a volio je zaigrati i nogomet pa bi, da nije postao košarkaš, možda postao nogometaš pri čemu mu se u tom sportu ne bi bilo lako snaći s njegovih dva metra visine. No, s obzirom na njegovu koordinaciju i osjećaj u prostoru ni to za njega ne bi bila nemoguća misija. Luka ističe da voli adrenalinske parkove, no njemu kao igraču s NBA ugovorom zabranjene su sve rizične aktivnosti pa tako i motociklizam, skijanje, zmajarenje, bungee-jumping i slično... Doduše, na svoj način rizično je po njega i na NBA parketu, jer mnogi protivnici, koje svojim driblinzima, prodorima i tricama učini nemoćnima takvo što teško podnose.

Ključne riječi

Komentara 7

NM
nemirno more
11:43 26.08.2020.

Luka je fantastičan... Imali smo Tonija, Dražena,Krešu ali Luka je na putu da ih sviju nadmaši

DS
Damir Sajko
12:50 27.08.2020.

Luka je sve nadmasio sa ovih i onih prostora pravi je vodja ekipe i ima ogromne kahones.

Avatar southman
southman
12:06 26.08.2020.

Nekada se zabijalo 40 koševa u utakmici sa 100 koševa a danas utakmice završavaju sa 150 koševa. Dakle napadi traju max 10 sekundi pa čak i prosječni igrači za 20 minuta na parketu upišu double-double.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije