Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Ostali sportovi

Donald Trump pokušao je osnovati svoju Superligu... I do danas to nije prežalio

Udarili su na temelje tog američkog sporta, nasilno krenuli u alternativu, oglušili se o upozorenja...
19. travnja 2021. u 21:27 2 komentara 3114 prikaza
Foto: Reuters

Osnivanje nogometne Superlige u Europi odjeknulo je poprilično glasno zahvaljujući činjenici da u njojžele nastupati ponajveći svjetski klubovi. Moćni lideri poprilično su energični i odlučni, baš kao i lideri nogometnih organizacija kao UEFA i FIFA u želji što je više otežati kreiranje i održavanje iste te lige.

Koper: Davor Šuker spreman za utakmicu Portugala i Hrvatske na Europskom U21 prvenstvu JASNA PORUKA Šuker o Superligi: 'Dvanaest klubova ne može kontrolirati čitav europski nogomet'

Sportski aspekt se svakako gubi, barem po europskim standardima. Jer, 12 sudionika ne može ispasti iz lige, ima osigurane prihode i samim time igranje u "pješčaniku". Istovremeno, tih minimalno 12 sudionika i s njima oko 300 nogometaša, iščeznut će, prema prvotnim informacijama, iz domaćih i kontinentalnih natjecanja. Kao što će nogometaši izgubiti mogućnost igranja za reprezentacije...

Na prvu, jasno je da nogomet, klubovi, navijači, treneri i nogometaši gube. Investitori i čelnici vjerojatno kratkoročno nešto mogu dobiti pa ako i ne uspije, povući će se i prepustiti drugima da "čiste nered". Baš kao što je učinio Donald Trump.

Ideja Superlige uvelike podsjeća na NBA, NHL, MLB ili NFL, gdje nema ispadanja (doduše, za odabrane), prihodi su osigurani, a klubovi su zapravo franšize koje djeluju po nešto drugačijim pravilima od onih u Europi. Različit je i mentalitet, tradicija, temelji... Nekao se čini nemoguće da nešto kao Superliga opstane, ali nije isključeno da se preseli u SAD jer ionako idejnim tvorcima nije bitno tko će pratiti natjecanje, bitno im je da se prati i da se "vrti lova".

Tako je Trump u osamdesetima prošlog stoljeća procijenio da kao novopečeni milijarder ima izraženiju moć no što stvarno ima. Pozvao se na zapravo plemenitu ideju Davida Dixona - koji je imao za motiv omogućiti većem broju igrača priliku zaigrati američki nogomet na profesionalnoj razini - okružio istomišljenicima i počeo zagovarati USFL (United States Football League) kao konkurenta NFL-u. Ideja je bila igrati tijekom proljeća i ljeta kad NFL i sveučilišni američko nogomet miruju.

U ligi su igrali oni koji nisu uspjeli u NFL-u, postojala su posebna pravila oko financiranja, suci, infrastruktura, čak i publika, ali sve je vrlo brzo otišlo u vjetar. Trump kao vlasnik New Jersey Generalsa i vlasnik J. William Oldenburg odlučili su izdati temelje ionako upitne lige pa su promijenili njen kalendar nakon samo tri odigrane sezone (1983., 1984. i 1985.).

Naravno, ideja je bila ući u jesenski i zimski termin, baš kao NFL. Smatrali su da će biti istinska konkurencija pa će ih zbog toga NFL jednostavni pripojiti k sebi te da će potom uslijediti "prava zarada". U NFL-u na to nisu ni željeli pomisliti, igrali su na veličinu i pobijedili.

Trump i društvo imali su mnoštvo prepreka. Od pronalaska sponzora, sudaca, zadržavanja igrača koji imaju priliku otići u NFL, licenci za stadione, TV prava... Sve to ponukalo je Trumpa krenuti u antimonopolsku tužbu protiv NFL-a, koju je USFL na papiru i dobio.

U stvarnosti, naknada štete iznosila je svega jedan američki dolar, koji se u ovakvim slučajevim utrostručuje pa su dobivena tri dolara. Umjesto traženih 567 milijuna, odnosno 1,7 milijardi kad se utrostruči. Jer, USFL nikad nije dokazao da ih NFL "gura" s televizije, već da ima monopol na profesionalni američki nogomet. Dapače, naveli su da je USFL pogriješio promjenom kalendara natjecanja i naštetio si sam u smislu TV promocije, prava i udjela po pitanju prijenosa.

La Liga Santander - Real Madrid v FC Barcelona VELIKI IGRAČI Amerikanci stoje iza Superlige: Evo tko će je financirati!

I tu je bio kraj jer Trump i ostali računali su na taj novac, koji bih "pogurao" dalje, ne samo financijski već i u smislu boljeg pregovaranja s NFL-om u budućnosti. Nažalost po njih ili na sreću po profesionalni američki nogomet, USFL se raspao uz generirane gubitke od 163 milijuna dolara, koji bi u današnje vrijeme iznosili oko 400 milijuna dolara.

Udarili su na temelje tog američkog sporta, nasilno krenuli u alternativu, oglušili se o upozorenja, odbili ravnopravne pregovore te računali da su novac, utjecaj bogatih moćnika i ne baš najbolje izvedena infrastruktura dovoljni.

Zvuči podosta slično Superligi... S iznimkom da "pravi" nogomet ipak prati bitno više ljudi, temelji su daleko čvršći i potencijalne posljedice mogu biti daleko razornije. Jer, dok su USFL činili "novokomponirani" klubovi, u Superligi su oni s bogatom povijesti i tradicijom.

Trump ni 35 godina kasnije to ne može zaboraviti i prežaliti. Ali, on je izgubio tek ono na što je računao, a nije dobio. Kao što će razni Perezi ili Glazeri. Prave žrtve bit će oni koji povlače za sobom.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • zvorano01:

    To je ideja glupih amerikanaca. Tamo klinac ne može kupiti pivu ali može automatsku pušku??!

  • Avatar Xsavi Zelton
    Xsavi Zelton:

    Pravo na udruživanje je ljudsko pravo, treba se boriti protiv kartela