Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USUSRET FINALU WIMBLEDONA

Đoković: Nismo prijatelji, ali cijenim Kyrgiosa bio je uz mene kada mi je bilo najteže

(SP)BRITAIN-LONDON-TENNIS-WIMBLEDON-MEN'S SINGLES-SEMIFINALS
Foto: Li Ying/XINHUA
1/8
10.07.2022.
u 10:30

Jednoga smo očekivali, a ni drugi nije iznenađenje u današnjem wimbledonskom finalu

Novaka Đokovića tamo smo i očekivali, a do “kvalifikacijskog” dvoboja između Rafaela Nadala i Nicka Kyrgiosa nije došlo pa je sad Australac uzeo ulogu izazivača u današnjem wimbledonskom finalu. Sastaju se, dakle, jedan etablirani znalac, za mnoge najbolji tenisač u povijesti (upravo je u rekordnom 32. Grand Slam finalu), i igrač koji je zarana pokazao raskošan talent, ali nakon toga se više pisalo o njegovu problematičnom ponašanju nego o umijeću na terenu.

Novak je na zalasku

No Đoković je u 36. godini i ipak na zalasku karijere, dok je Kyrgios (27) osam godina mlađi i čini se da se posljednjih mjeseci ipak koliko-toliko stabilizirao. A i vodi protiv Novaka s 2:0 u međusobnim dvobojima (obje su pobjede iz 2017.), tako da ishod finala i nije tako siguran. Možemo samo pretpostaviti da će biti uzbudljivo...

Đoković se bori za 21. Grand Slam turnir u karijeri (sedmi u Wimbledonu), čime bi se približio Nadalu, koji zasad drži rekord s 22 trofeja s najvećih turnira. Iza Kyrgiosa je pak turnir iz snova, na kojem je došao do finala, što mu je i najbolji rezultat na Grand Slam turnirima. A i prirodno je da se to dogodilo na travi jer Australac grčko-malajskog podrijetla ima odličan servis i još neke karakteristike koje ga čine stvorenim za igru na toj podlozi.

(220709) -- LONDON, July 9, 2022 (Xinhua) -- Novak Djokovic of Serbia celebrates after the men's singles semifinal match against Cameron Norrie of Great Britain at Wimbledon Tennis Championship in London, Britain, on July 8, 2022. (Xinhua/Han Yan) Photo: Han Yan/XINHUA
Foto: Han Yan/XINHUA

– Kyrgios je za svoje standarde bio jako posvećen sezoni na travi. Kad sam vidio kako je pobijedio Stefanosa Tsitsipasa u trećoj rundi, poslao sam mu poruku: “Vidimo se u finalu!” Vjerovao sam da može dogurati do finala – kazao je Đoković za SportKlub i dodao:

– Iskustvo je na mojoj strani, ali to protiv njega ne igra nikakvu ulogu jer je on samouvjeren i igra najbolji tenis protiv najboljih igrača na najvećoj sceni.

Đoković i Kyrgios godinama su bili veliki rivali, Australac je putem medija često prozivao Đokovića zbog koječega, ali ove mu je godine pružio podršku kada je srpski tenisač deportiran iz Australije.

– Izgleda da smo zakopali ratne sjekire. Vidjet ćemo u nedjelju. Nikad nisam imao nešto protiv njega, ali on jest godinama protiv mene, nisam mu se svidio. No kad je bilo najteže, stao je uz mene i to jako cijenim. Zahvalio sam mu za to. Bio je jedan od rijetkih koji su to javno rekli, a njemu je bilo posebno teško to reći jer je kao Australac išao protiv svoje vlade. Nismo prijatelji, ali lijepo se slažemo – objasnio je Đoković odnos s Australcem.

Đoković je u polufinalu bio nervozan jer je publika opet bila protiv njega.

– Ne znam kakva će publika biti u finalu. Ja sam spreman na ono najgore. Uvijek sam spreman za najgore. Nažalost, to je moja realnost u većem dijelu karijere – najavio je Novak.

Počeo sumnjati...

Kyrgios je donedavno govorio da se ostavlja tenisa, da bi sada kao 40. tenisač svijeta senzacionalno izborio finale najprestižnijeg turnira:

– U zadnje dvije godine nitko nije mislio da sam sposoban ovo napraviti. Rekli bi da nisam dovoljno discipliniran, fizički snažan i da nemam mentalnu snagu da to ostvarim. Čak sam i ja počeo sumnjati u sebe jer su mi se sve te misli motale po glavi. Zato sam posljednjih godinu i pol ozbiljno razmišljao o umirovljenju. Izgubio sam ljubav prema tenisu, zanos, iskru... Onda su se stvari u mom životu promijenile. Shvatio sam kako mnogi ljudi žele da igram i sad vidim da mi je u rezervoaru ostalo još goriva. Igram tenis života i mentalno se osjećam sjajno – otkrio je Australac.

Wimbledon Day 10. Gentlemen’s Singles Quarter-Final Cristian Garin vs Nick Kyrgios. Nick Kyrgios wins in straight sets. Material must be credited "The Times/News Licensing" unless otherwise agreed. 100% surcharge if not credited. Online rights need to be cleared separately. Strictly one time use only subject to agreement with News Licensing Photo: Marc Aspland/The Times/NEWS SYNDICATION
Foto: Marc Aspland/The Times/NEWS SYND

Prije meča života Kyrgios je objavio fotografiju iz djetinjstva. Na njoj je na teniskom terenu ovjekovječen debeljuškasti klinac kojeg taj višak kilograma čini zapravo simpatičnim. Uz sliku kojom je oduševio pratitelje i u jednom danu dobio više od 300 tisuća lajkova, ostavio je smajlić i napisao “Finale Wimbledona”.

O Kyrgiosu napomenimo još (jer on je ipak manje poznat od Đokovića) da je bio najbolji junior svijeta, s 19 godina bio je i jedan od najmlađih četvrtfinalista Australian Opena. Voli gledati i igrati košarku, što je i razumljivo s obzirom na to da je visok 193 centimetra. Poznat je i po svom humanitarnom radu, ima zakladu, a i osobno je u Canberri dijelio hranu zaraženima od koronavirusa tijekom pandemije.

Komentara 2

Avatar Mudlin
Mudlin
11:54 10.07.2022.

Jel bi mogla barem koja minuta bez tog vašeg zapadnoturskog sadržaja septičke? Nedjelja je, dan za obiteljska druženja pa idite malo k svojima u otadžbinu i na trenutak civilizaciji oslobodite od tog kontinuiranog srbovanja, drug "novinar".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije