Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TENIS

Dodig je u ovom trenutku najbolji svjetski igrač parova i kralj Roland Garrosa. Ovo su dokazi

storyeditor/2023-06-08/PXL_EXP_160423_99409895.jpg
Pixsell/Reuters
09.06.2023.
u 15:31

'Nikad se nisam odrekao borbe za prvo mjesto u svijetu. Rezultati dolaze s dobrom igrom i nastavimo li igrati kao u prvom dijelu ove godine i ne bude li zdravstvenih problema, to će se i dogoditi. Neće biti lako, ali vjerujem da je moguće'

Tijelovo je bilo uspješno za naše predstavnike u Roland Garrosu: dva nastupa i dvije (velike) pobjede! Nekako u isto vrijeme Ivan Dodig i Amerikanac Austin Krajiček (na stadionu Simonne Mathieu, francuske tenisačice koja se istaknula u Pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu) vodili su veliku borbu za ulazak u finale muških parova i na kraju, kao i lani, uspjeli svladati španjolsko-argentinsku kombinaciju Granollers/Zeballos, ovaj put sa 6:3, 7:6 (3), dok je Dino Prižmić u juniorskoj konkurenciji na 11. terenu lovio polufinale, u čemu je na kraju i uspio pobijedivši Britanca Henryja Searlea obrnutim rezultatom, sa 7:6 (3), 6:3.

Prvi nastup 2009.

Ključni trenutak u pobjedi hrvatsko-američkog para bio je vjerojatno 11. gem drugog seta u kojem su oni, na servisu Dodiga, nastojali doći do tie-breaka (gubili su s 5:6). I dobro im je krenulo, poveli su s 40:0, ali su se u jednom trenutku sudarili kod smeša (nedostajalo je ono: "moja je"), izgubili su taj poen i situacija se zakomplicirala. Razvila se u tom gemu velika borba koja je potrajala čak 15 minuta, Dodig i Krajiček bili su suočeni i s tri set-lopte suparnika, ali uspjeli su se othrvati svim izazovima i nakon toga u tie-breaku samo kapitalizirati svoju veću kvalitetu i uigranost.

Tako su Dodig i Krajiček drugu godinu zaredom u finalu Roland Garrosa. Ivanu je to u njegovoj 39. godini peti finale na Grand Slam turnirima u muškim parovima, dosad je osvojio dva naslova: Roland Garros 2015. s Marcelom Melom i Australian Open 2021. s Filipom Polašekom. No, ono što posebno fascinira su sjajne predstave koje Međugorac pruža u Roland Garrosu. Njemu je to ondje već sedmi finale (uzevši u obzir i mješovite parove), a iz prethodnih šest ima čak tri naslova, preostala dva su u miksu: 2018. i 2019. godine u kombinaciji s Tajvankom Latishom Chan. Moglo bi se reći da se Ivan u Bulonjskoj šumi osjeća kao kod kuće, recimo kao na svojoj Crnici (Podbrdu) u rodnom Međugorju. Uglavnom, Pariz je sretan grad za njega.

Prvi nastup u Roland Garrosu Dodig je imao 2009. godine kada je u pojedinačnoj konkurenciji stigao do drugog kola kvalifikacija. Jedinu pobjedu u singlu ostvario je 2016. godine, a potom se od 2017. u potpunosti preorijentirao na parove.

– Dok sam nastupao u obje konkurencije, parove sam igrao prilično opušteno. Nisam puno razmišljao kako trenirati igru u parovima, nekako mi je sve dolazilo prirodno. Poslije sam shvatio da se moram malo više fokusirati na igru u parovima, jer je konkurencija žestoka i sve je mnogo ozbiljnije od vremena kad sam ja počeo igrati – reći će Dodig za kojega možemo reći da je Hrvatima otkrio parove, barem kada je o ovim novim generacijama riječ.

Ivan nikada nije krio – a tako je svojedobno na neki način objasnio i prekid uspješne suradnje s Melom – da mu je cilj postati prvi tenisač svijeta u konkurenciji igrača parova. ATP lista to ne pokazuje (u tzv. poretku uživo sada je na šestom mjestu), ali prema onome što pruža u Roland Garrosu i kako igra, usuđujemo se ustvrditi da je on u ovom trenutku najbolji igrač parova na svijetu. Uostalom i činjenica da je promijenio puno partnera i da je sa svima bio gotovo jednako uspješan to potvrđuje. Ako hoćeš pobjeđivati, pridruži se Dodigu, u glavama je mnogih suvremenih majstora dubla.

– Nikad se nisam odrekao borbe za prvo mjesto u svijetu. Rezultati dolaze s dobrom igrom i nastavimo li igrati kao u prvom dijelu ove godine i ne bude li zdravstvenih problema, to će se i dogoditi. Neće biti lako, ali vjerujem da je moguće – napominje Dodig koji je već na prvom mjestu, ali kao kombinacija s Krajičekom (u utrci za ovogodišnji Masters).

VEZANI ČLANCI:

Zaokružio bi karijeru

Formalnim izbijanjem na vrh ATP liste Dodig bi zaokružio jednu nadasve uspješnu karijeru u kojoj se može pohvaliti osvojenim Davisovim kupom, olimpijskim srebrom (u paru s Marinom Čilićem), ima dva naslova na Grand Slam turnirima u muškim te još četiri u mješovitim parovima, ukupno je osvojio 26 turnira (uključujući i onaj u singlu iz Zagreba 2011.) i u karijeri zaradio gotovo 10 milijuna dolara. A nije od početka bio u tenisu:

– Trenirao sam malo rukomet, malo igrao košarku, ali od osme godine uživam u tenisu.

Ivan je u studenome 2013. oženio svoju dugogodišnju djevojku Maju Ćubelu s kojom ima sinove Petra i Josipa. Vodi sređen obiteljski život i – bez obzira na kronične probleme s leđima, s kojima se naučio nositi – spreman je tenisu, pa kad zatreba i hrvatskoj reprezentaciji, dati još koju godinu velikog zalaganja i velikih pobjeda.•

Ključne riječi

Komentara 2

SL
slavenZadravec
21:00 09.06.2023.

Izvrstan uspjeh. Na žalost, puno se više piše o uspjesima sportaša u sportovima u kojima je puno slabija konkurencija.

Avatar rubinet
rubinet
19:54 09.06.2023.

Čestitke, Ivane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije