Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VALENTINA PETRILLO

Do 2019. bila je muškarac. Talijanska transrodna atletičarka srušila državni rekord i dobila kritike

REUTERS
22.03.2023.
u 09:15

Javnost u Italiji podijeljena je zbog jednog slučaja koji se ne događa često u svijetu atletike

Talijanska paraolimpijka Valentina Petrillo (49) postavila je novi nacionalni rekord u utrci na 200 metara za žene u dvorani. Ovaj pothvat nije odjeknuo Italijom samo zbog njezinih godina, već i zbog toga što se do 2019. godine zvala Fabrizio i čak 11 puta bila prvakinja Italije. Valentina, koja se od 2019. godine identificira kao žena, istrčala je 200 metara za 26,27 sekundi i pomela konkurenciju popravivši vlastiti rekord za skoro sekundu.

No, našla se na meti brojnih kritičara koji smatraju da nije pošteno da se natječe sa ženama jer je zbog viška testosterona u nepravednoj prednosti pred konkurencijom.  Valentina je kao muškarac Fabrizio 11 puta osvojio naslov prvaka u Italiji, a 2019. godine je promijenio identitet i počeo nastupati u ženskoj konkurenciji.

Valentina je istaknula da se u atletiku zaljubila gledajući Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine kada je, kao i Fabrizio, imao samo šest godina. Fabrizio se do 14. godine natjecao u atletici sve dok nije izgubio vid zbog Stargardtove bolesti, a sportu se odlučio vratiti 2015. u 41. godini i početi se baviti atletikom za slabovidne.

Bio je izrazito dominantan te je čak 11 puta postao prvak Italije, a 2019. je nakon promjene spola najavio da želi nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

No, Olimpijski savez Italije joj nije dopustio nastup na Igrama 2020., ali ona ne odustaje od svog sna i nada se da će nastupiti na Igrama u Parizu iduće godine.

Komentara 7

ED
edvardl
10:19 22.03.2023.

Kaj se ne proglasi kobilom, pa nek ide na konjske utrke!?

Avatar Besna Mirela
Besna Mirela
11:23 22.03.2023.

Takvima zabraniti natjecanje u regularnim muškim/ženskim kategorijama. Ako hoće neka konkuriraju u skupini transrodnih jer ovo nema veze s fair konkurencijom niti pravilima natjecanja.

Avatar kenshi
kenshi
12:02 22.03.2023.

On je još uvijek muškarac i ostati će muškarac unatoč šminke i ženske odjeće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije