Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kup protiv Uniteda

Bilićev ljubimac Dmitri Payet - Zidane s Upton Parka!

Dimitri Payet
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.03.2016.
u 11:34

Iz Le Havrea je potjeran sa 16 godina kao neperspektivan nogometaš, zbog malog stipendijskog ugovora u Natesu morao je raditi u robnoj kući, a onda je eksplodirao.

“Znaš mali, nisi loš, ali tvoje igre ipak nisu dovoljno dobre za Le Havre. Vrati se kući i uživaj na svom otoku u Indijskom oceanu”.

Tim riječima treneri francuskog prvoligaša Le Havrea ispratili su tad 16-godišnjeg Dimitrija Payeta, ni sami ne shvaćajući kakav su propust napravili. Naime, taj isti Payet, sada 28-godišnjak, posljednjih mjeseci zaludio je Englesku i biti će najveći adut Slavena Bilića u današnjem dvoboju četvrtfinala FA kupa protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu, 17 sati). Navijači West Hama pjesmom mu tepaju da je bolji od Zidanea, a njegov trener Slaven Bilić tvrdi da je Payet najbolje što se dogodilo West Hamu poslije Paola di Cania.

U momčadi s Barthezom

Sjajni francuski veznjak ove je sezone zabio osam golova, uglavnom pobjedonosnih, a fascinantan je podatak da je trenutačno četvrti igrač u ligama tzv. petice po kreiranim šansama za suigrače. Ove ih je sezone kreirao 81, što je 35 više od Lionela Messija u Barceloni. Payetov nogometni put predložak je za sjajan film. Odrastao je na francuskom otoku Reunionu, koji se nalazi između Madagaskara i Mauricijusa. Napucavao je loptu po prekrasnim pješčanim plažama, a igrajući za lokalni Saint-Pierroise njegov talent otkrili su skauti Le Havrea. Payetovi roditelji odlučili su poslati malog Dimitrija u 10.000 kilometara udaljeni Le Havre, no on se tako daleko od kuće nikako nije mogao prilagoditi.

– Već na prvom treningu shvatio sam koliko je taj mali talentiran, uvijek je imao rješenje više od suigrača. Ali, bio je previše zaigran, nikada nije želio odigrati jednostavno, previše je težio spektakularnim potezima. Najsretniji je bio kada je za vrijeme utakmice protivnicima “prodao bicikl”. Također, imao je taj veliki problem odvojenosti od obitelji. Odlazio je kući za Božić i Uskrs, no jako mu je nedostajao dom. I zbog toga smo odlučili da se ne uklapa u naše vizije. Ispada da smo pogriješili u procjeni, ali lako je sada biti pametan – rekao je Michael Lebaillif, njegov trener u Le Havreu u razdoblju od 14 do 16 godina.

Nakon krive Le Havreove procjene Payet se vratio na Reunion u Indijskom oceanu, te krenuo ispočetka. Dvije je godine igrao u lokalnom prvoligašu Excelsioru, a onda su ga zapazili skauti Nantesa, te je opet krenuo na dalek put od kuće. Početak u “kanarincima” bio mu je jako težak, nije se odmah izborio za ugovor i igranje u prvoj momčadi, pa je zbog malog stipendijskog ugovora morao raditi u robnoj kući! Slagao je odjeću na police, nosio kutije i zarađivao novac.

– Bilo mi je teško, ali tako sam očvrsnuo – prisjetio se tog životnog razdoblja Payet.

Zanimljivo, u Nantesu mu je suigrač bio slavni vratar Fabian Barthez.

– Iako je imao samo 19 godina, već tada briljantno je izvodio slobodne udarce. Bilo je fascinantno gledati kako sat-dva nakon treninga i dalje želi pucati na gol. Danas su pak njegovi slobodni udarci na razini Zidaneovih – izjavio je legendarni Barthez.

Sukom s Matuidijem

U Nantesu je Payet prvi put pokazao da ima potencijala postati veliki igrač, no “kanarinci” su 2007. ispali iz prve lige, pa se on preselio u St. Etienne. Sjajnim igrama u tom klubu izborio se i za reprezentaciju, no imao je u tom klubu i “crnih minuta”. Svoju eksplozivnu narav pokazao je ušavši u sukob sa suigračem Matuidijem, kojeg je nakon verbalne prepirke udario u glavu!

Nakon St. Etiennea prešao je u Lille, gdje mu je trener bio Rudi Garcia, donedavni trener Rome.

– Igrač je kojeg svaki trener mora obožavati, jer na koju god poziciju u vezi ga stavili, on je bio jednako dobar. No, njegov najveći problem bila je nekonzistentnost. U prvoj utakmici sam je pobijedio PSG, a u drugoj je bio najlošiji igrač. Takve oscilacije imao je i u Marseilleu, a tek je u Engleskoj konačno dohvatio konstantu – smatra Garcia.

A u Englesku je Payeta doveo naš trener Slaven Bilić. Čim je preuzeo klupu West Hama, Bilić je svom predsjedniku Davidu Sullivanu poručio: “Dovedite mi Payeta, koliko god da košta!”.

– Želio sam ga još dok sam bio u Beșiktașu, no njemu se nije dolazilo u Tursku – rekao je Slaven Bilić.

A u odnosu na ono što je dosad pružio za West Ham, Payet je doveden za sitniš – za samo 15 milijuna eura. Danas pak vrijedi puno više, a nedavno je klub za njega odbio čak 40 milijuna eura od Shanghai Shenhue. A odmah nakon toga čekićari su povisili ugovor Payetu, te je s 9 milijuna eura neto plaćom postao najbolje plaćen nogometaš u povijesti.

Prava sitnica za igrača koji je trenutačno najbolji veznjak Premiershipa. Iako, ni podatak da je najbolji u Premiershipu francuskom izborniku Didieru Deschampsu nije dovoljan da ga pozove u reprezentaciju. Možda je Deschamps zamjerio Payetu izjavu da je nepravda što nije u reprezentaciji. No, uz ovakve igre u West Hamu uskoro će se i to promijeniti, igrač poput Payeta mora biti na Europskom prvenstvu u Francuskoj. 

Komentara 1

RZ
rebel.zg
12:23 13.03.2016.

Je bome Payet i Mahrez iz Liecestera u istu kategoriju za igrace sezone. Potonji isto ima potez

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije