Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Australian Open

Div sa Šalate ruši rekorde: Nakon više od pet sati igre izborio 2. kolo

Ivo Karlović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
Autori: Drago Hudika, Hina
17.01.2017.
u 12:27

Karlović i Zeballos u svom su susretu oborili i nekoliko rekorda Australian Opena

Hrvatski tenisač Ivo Karlović izborio je 2. kolo na Australian Openu. Div sa Šalate je u maratonskom meču, koji je trajao pet sati i 14 minuta, pobijedio Argentinca Horacija Zeballosa sa 6:7(6), 3:6, 7:5, 6:2, 22:20.

Karlović je gubio 0:2 u setovima, okrenuo je meč, pa je pobjednika odlučivao peti set. U 42. gemu petog seta Karlović je imao 15:40 na servis Zeballosa, Argentinac je prvu meč-loptu spasio, ali nije i drugu.

Karlović je po treći put u karijeri nadoknadio 0-2 u setovima, dosada je to uspio dva puta protiv Amerikanca Jamesa Blakea, u Davis Cupu u Poreču 2009. te u 1. kolu US Opena 2013. godine.

U 2. kolu Karlović igra protiv Australca Andrewa Whittingtona koji je pobijedio Čeha Adama Pavlašeka sa 6:4, 4:6, 6:2, 6:3.

Div sa Šalate je ukupno ispalio 75 asova. Više je zabio tek jednom i to 2009. godine u polufinalu Davisova kupa protiv Radeka Štepaneka. Tada je Ivo ubacio 78 asova.

Karlović i Zeballos u svom su susretu oborili i nekoliko rekorda Australian Opena. Njihova 84 gema novi je rekord na prvom Grand Slam turniru sezone, dosadašnji rekorder iznosio je 84 gema, a postavljen je u četvrtfinalu 2003. u dvoboju Amerikanca Andyja Roddicka i Marokanca Younesa El Aynaouija. Također, Karlović i Zeballos su sa 42 gema postavili novi rekord Australian Opena u petom setu, nadmašivši za dva gema upravo Roddicka i El Aynaouija.

Karlović je za pobjedu protiv Zeballosa ispalio čak 75 asova, što je novi rekord u Melbourneu, dosadašnji rekord  držao je Šveđanin Joachim Johansson sa 51 neobranjivim servisom iz 2005. u porazu od Andrea Agassija. To je ujedno i novi Karlovićev rekord po broju asova na Grand slam turniru, dosadašnji rekord bio mu je 61 as protiv Tajvanca Yen Hsun-Lua u 1. kolu prošlogodišnjeg US Opena.

Ipak, Karlović je za malo ostao "kratak" od vlastitog rekorda po broju asova kojega je postavio u Davisovom kupu, on je u polufinalnom ogledu 2009. u porazu protiv Čeha Radeka Štepaneka zabio 78 asova. Ujedno, ovo je četvrti najveći broj asova u povijesti, više od njega zabili su samo John Isner (113) i Francuz Nicolas Mahut (103) u susretu 1. kola Wimbledona 2010. godine koji je trajao preko 11 sati i završio rezultatom 70-68 u petom setu.

Karlović je postao prvi tenisač u povijesti koji je na sva četiri Grand Slam turnira zabio 50 ili više asova u jednom meču. Na Roland Garrosu je 2009. godine u 1. kolu zabio 55 asova u porazu od Lleytona Hewitta u pet setova. U Wimbledonu je zabio 53 asa 2015. godine kad je u 2. kolu pobijedio Aleksandera Dolgopolova. Na US Openu je prošle godine zabio 61 as protiv Tajvanca Yen-Hsun Lua kad ga je pobijedio u 1. kolu. To mu je dosada bio rekord na Grand Slam turnirima.

Ivan Dodig nakon uspješno odigranih kvalifikacija svoj nastup zaključio u 1. kolu, bolji od njega bio je Uzbekistanac Denis Istomin sa 6:1, 6:4, 3:6, 7:5.

Hrvatska tenisačica, 34-godišnja Mirjana Lučić-Baroni plasirala se u 2. kolo Australian Opena, ona je u 1. kolu nadigrala Kineskinju Qiang Wang sa 4:6, 6:3, 6:4 za nešto manje od dva sata igre.

Hrvatska veteranka loše je otvorila dvoboj protiv 10 godina mlađe Kineskinje i izgubila dva od tri svoja prva servis gema, što ju je koštalo gubitka prvog seta. No, do kraja dvoboja je izgubla tek jedan od 12 gemova na vlastiti početni udarac i ostvarila preokret. U trećem setu jedini "break" Lučić-Baroni je ostvarila u sedmoj igri nakon čega je dva puta sigurno zadržala servis za plasman u 2. kolo.

Lučić-Baroni će u 2. kolu igrati protiv pobjednice susreta između treće nositeljice, Poljakinje Agnieszke Radwanske i Bugarke Cvetane Pironkove. 

Ranije u utorak 2. kolo Australian Opena u konkurenciji tenisačica izborile su i Donna Vekić, koja je sa 7:5, 6:3 svladala domaću igračicu Lizette Cabreru, te Ana Konjuh koja je sa 6:4, 6:2 nadigrala Francuskinju Kristinu Mladenović.

Vekić će u 2. kolu igrati protiv Dankinje Caroline Wozniacki, a Konjuh protiv bolje iz ogleda između Australke Darije Gavrilove i Britanke Naomi Broady.

Komentara 2

DU
Deleted user
13:34 17.01.2017.

Slijedeceg mjeseca puni 38 godina i jos uvijek obara rekorde. Tako se to radi Doktor Ivo ;) Samo naprijed! SRETNO :)

NO
nogogaz
04:18 18.01.2017.

Od svoj rekorda koje je srušio... Na kraju izgleda da je to samo jedan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije