Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Direktor reprezentacije

Pavlek: Noćima nisam spavao, bilo mi ga je teško otpisati

27.10.2018.
u 16:01

Svaki dobar rezultat daje mi novu energiju za rad. Kada god osvojimo bodove u Svjetskom kupu, skačem do stropa - kaže Pavlek

Tradicionalnim veleslalomskim utrkama u Söldenu ovaj vikend počela je nova sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju. Zbog manjeg “proklizavanja” koljena kod naše jedine A seniorke Leone Popović (21), Hrvatsku će na ledenjaku Rettenbach predstavljati samo Filip Zubčić (25).

Stoga smo popričali s direktorom reprezentacije Vedranom Pavlekom (45) kojem će to biti već 21. sezona na toj poziciji. Zar ne osjeća zamor materijala?

– Ima dana kada osjetim umor, ali prespavam i probudim se s novom motivacijom. Svaki dobar rezultat daje mi novu energiju za rad. Kada god osvojimo bodove u Svjetskom kupu, skačem do stropa. Sada ne možemo očekivati pobjede, ali moj je motiv da stvorimo nekoga tko može biti u samom vrhu.

Zubčić je perjanica generacije

Perjanica ovog naraštaja je Filip Zubčić.

– Zubo je prošle sezone postigao nekoliko odličnih rezultata, ali je i dosta oscilirao. Vrijeme je da se počne probijati u prvu jakosnu skupinu, među prvih 15.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Uza Zubčića mušku A selekciju čine još Matej Vidović, Istok Rodeš i Elias Kolega, dok je B reprezentativac Samuel Kolega.

– Zahvaljujući Vidovićevoj pobjedi u Europskom kupu, u natjecanju u kojem nastupa polovica skijaša iz Svjetskog kupa, u slalomu smo došli do kvote četiri. Uza Zubčića i potencijalno Samuela Kolegu u veleslalomu, slalom će sljedećih godina biti naša glavna disciplina.

U reprezentaciji više nema ni jednog brzinca jer je iz nje ispao Natko Zrnčić Dim (32), i to nakon 20 godina reprezentativnog staža.

– Nažalost, kod Natka je već nekoliko godina prisutna tendencija pada rezultata, čemu je kumovala i ozljeda. S obzirom na to da je on poželio nastaviti skijati, Savez mu pomaže opremom i skijama, a u svibnju i rujnu pripremao se zajedno s nama.

Jasno je da on kao direktor negdje mora podvući crtu, no kako priopćiti nekome da više nema pravo na financiranje Saveza.

– Teško je to jer sam i ja izrastao iz skijanja i to razumijem. Nisu mi to lake odluke, pa zbog toga ponekad i noćima ne spavam. Nažalost, zbog smanjenog proračuna Saveza i pada Natkovih rezultata, drukčije nismo mogli. Doduše, Natka dobar rezultat može i vratiti u reprezentaciju.

Kako stoje stvari s proračunom Hrvatskog skijaškog saveza?

– Nema više Ivice i Janice i on je od 2014. sve manji i manji. U HEP-u, A1, Generali osiguranju, Lufthansi, HTZ-u i Biobazi imamo ozbiljne sponzore koji prepoznaju vrijednost naših mladih skijaša, no to po obujmu nije kao što je bilo u vrijeme Ivice i Janice.

Nema više ni toliko skijašica kao prije. Leona Popović je jedina A, a 18-godišnja Ida Štimac jedina B reprezentativka.

– Leona se dobro oporavila od ozljede, ali će propustiti Sölden. Štimac je pak prošle sezone imala problema s koljenom koje nije dobro reagiralo na ledene staze, no od kraja kolovoza dobro je trenirala. Idina prioritetna zadaća je da poboljšava broj FIS bodova.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U Svjetskom kupu očekuje se nastavak dominacije Mikaele Shiffrin (23) i Marcela Hirschera (29).

Vonn stiže Stenmarka

– Svakoj dominaciji jednog dana mora doći kraj. Shiffrin je puno mlađa i pred njom je još puno godina dominacije. Kod Hirschera će to pak ovisiti o tome koliko još misli skijati. Nedavno je postao otac i pitanje je koliko će biti još motiviran. Naime, nakon Ivičine pobjede 2011., Hirscher je sedam puta zaredom bio ukupni pobjednik Svjetskog kupa.

Lindsay Vonn najavila je da će joj ova sezona biti posljednja. Može li ona otići u mirovinu kao rekorderka po ukupnom broju pobjeda? Zasad ih ima 82, četiri manje od Ingemara Stenmarka.

– Ne bude li ozljeda, ona to može. Ako već u Lake Louiseu krene dobro, a ondje godinama dominira, može dostići pa i prestići Stenmarka – zaključio je Pavlek.

Novost kojoj se Pavlek raduje vezana je uz paralel-natjecanja.

– Umjesto kombinacije, u programu OI i SP-a uvode se paralel-natjecanja. I zato smo se već počeli pripremati za taj oblik natjecanja u kojem vidimo veliku priliku za proboj mladih natjecatelja jer je velika prednost paralela što imate jednake uvjete na stazi kao i suparnik, a sada je razlika između startnog broja 3. i 63. i tri-četiri sekunde.

>> Pogledajte i tko su najplaćeniji hrvatski sportaši

Komentara 10

AE
Aedes2017
15:44 28.10.2018.

Zašto brišete moj komentar o Pavlekovoj narcisoidnosti i komleksiranosti ? ,Isti ste kao Kovačević koji se godinama šlepao na obitelji Kostelić.

Avatar Francek007
Francek007
18:46 27.10.2018.

Pa da nije Pavlek bio bi netko drugi po kojem bi sva ova gore bagra pljuvala. Pa kada je trebalo organizirati sve oko skijanja kada su još bili Ivica i Janica onda nitko nije pljuvao po njemu. Baš me zanimaa da je ostavio Natka kojem svaka čast za sve što je napravio (4 postolja nije malo ) onda bi lokalni pljuvači pljuvali po njemu što je ostavio skijaša sa 32 godine zašto nije uveo mlađe. Tako da ljudi smirite se, nemamo više vanserijskih pojedinaca i to je to. Veselit ćemo se ako itko od ovih mladih uđe među 15 i to je istina.

Avatar Asterix
Asterix
22:59 27.10.2018.

Skijanje i brodogradnja nisu sportovi za nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije