Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUTITO PRIOPĆENJE S MAKSIMIRA

Dinamo oštro reagirao na prozivke: Ponašajte se prema pravilima ili utakmicu gledajte s Borongaja

Zatvorena autocesta Zagreb - Karlovac u oba smjera, navijači se potukli s policijom
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/9
22.05.2022.
u 22:00

Podsjetimo, dok su Dinamo i Hajduk sinoć igrali posljednje kolo na Maksimiru na autocesti kod Zagreba stotine navijača Hajduka sukobile su se s policijom.

Strasti oko sinoćnjeg sukoba policije i navijača se ne smiruju. Posljednji u nizu, nakon policije, Hajduka, Torcide i velikog dijela javnosti oglasio se i Dinamo.

U prilično direktnom priopćenju, oštro su reagirali na ranije optužbe iz Splita. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Nakon što cijeli dan svjedočimo relativiziranju nasilja koje se dogodilo tijekom jučerašnje večeri na autocesti A1, a koje navijači Hajduka opravdavaju navodnim nerazumnim odlukama Dinama, želimo objasniti zašto navijači HNK Hajduk nisu htjeli ući na derbi utakmicu Dinamo - Hajduk odigranu 21. svibnja 2022. na stadionu Maksimir.

Mi smo s HNK Hajduk potpisali ugovor o prodaji ulaznica za našu utakmicu, prema kojem je Hajduk preuzeo obvezu distribucije 2 000 ulaznica za tribinu jug maksimirskog stadiona. Prema tom ugovoru, Hajduk je 24 sata prije početka utakmice trebao dostaviti popis navijača kojima su prodali ulaznice. Oni su taj popis dostavili na dan utakmice - u subotu prijepodne. Na popisu je bilo 1397 osoba kojima su prodane ulaznice.

Nadalje, poučeni iskorištavanjem našeg gostoprimstva u prosincu 2021. godine kada je bila najavljena koreografija jednog izgleda, a zatim je nakon ulaska na tribinu napravljena druga koreografija koja potencira mržnju prema našem klubu, mi smo napravili upute za gostujuće navijače u kojima im je objašnjeno sve – od općih informacija o vremenu otvaranja stadiona do onih konkretnih koji se tiču pregleda i unosa transparenata na tribinu.

Foto: PIXSELL

Naglašavamo da je potpuna laž to da je zabranjen unos transparenata, samo su određena pravila prema kojima transparenti mogu biti uneseni na stadion. Istina je da je momcima rečeno kada trebaju doći na ulaz, na koji način trebaju najaviti transparente, u kojem roku, na koju službenu e-mailu adresu se trebaju javiti i slično. S obzirom na to da je ispod nivoa službene komunikacije Dinama komunicirati s navijačkom grupom Hajduka, mi smo sve upute e-mailom od 18.05.2022. godine dostavili našim kolegama u HNK Hajduk.

Budući da do petka 20.05.2022. godine na e-mail nije dostavljeno ništa, ponovno smo pismeno pozvali kolege iz Hajduka da pomognu utjecati na svoje navijače kako bi nam dostavili sve što smo tražili. Opet se nije dogodilo ništa niti su nas kontaktirali. Sat i pol prije početka utakmice iz HNK Hajduk upućen je poziv prema povjereniku za sigurnost GNK Dinamo tijekom kojeg mu je prenesena informacija da Torcida ništa od transparenata nije prijavila te da sa sobom donose veće transparente, bubnjeve i druge navijačke rekvizite. Već u tom trenutku s naše strane dobili su odgovor da im neće biti dopušten unos navijačkih rekvizita jer ih nisu prijavili prema uputama.

21.05.2022., Zagreb -Ekskluzivne fotografije tucnjave izmedju Torcide i policije. U subotu u 21.35 sati na autocesti A1 kod odmorista Desinec navijaci Hajduka napali su policajce koji su ih organizirano pratili s utakmice u Zagrebu. Odbijajuci napad policija je uzvratila vatrenim oruzjem kojim su ranjena dvojica napadaca, a u napadu je ozlijedjeno desetak policajaca. Photo: Pixsell/PIXSELL
Foto: PIXSELL

Predstavnik Dinama je na ulazu u tribinu jug razgovarao s odvjetnikom Torcide koji se nije osobno predstavio i koji mu je usmeno rekao da je Dinamo apsolutno u pravu kod ove odluke. Dolaskom na ulaz u tribinu jug sve već navedeno je ponovljeno, navijači koji imaju ulaznice pozvani su da uđu na stadion bez neprijavljenih transparenata, međutim oni su to odbili. Nakon nekog vremena mirno su napustili zonu ispred stadiona Maksimir.

Podsjećamo javnost na to da je ista ovakva predstava izvedena 2014. godine kada su igrači Hajduka odbili igrati utakmicu s Dinamom jer nismo htjeli prodati ulaznice najrizičnijim navijačima Hajduka, prema kriteriju uspostavljenom od strane policije, u skladu sa Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Niti šest mjeseci kasnije Hajduk je upravo prema tim kriterijima, zbog kojih nisu igrali utakmicu na Maksimiru, tada prodavao karte svojim navijačima, a što čini i danas.

Nakon što su u prosincu 2021. iskoristili našu korektnost, u ožujku 2022. napali autobus s našim igračima i konvoj s našim navijačima, došlo je vrijeme reći DOSTA – dosta nasilju koje provodi Torcida u svojem djelovanju. Ako to radite po cijeloj Hrvatskoj, to je stvar Koprivnice, Osijeka, Rijeke ili Šibenika, ali u Zagrebu i na stadionu Maksimir nećete. Ponašajte se prema pravilima ili utakmicu gledajte s Borongaja. Nama je svejedno.- napisali su u priopćenju.

Podsjećamo ranije je Torcida u svom priopćenju prozvala i pozvala policiju i druge institucije da istraže slučaj s autoceste te ih pritom optužila da rade na strani Dinama.

- Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' od institucija hrvatske države zahtijeva da pomno istraže i sankcioniraju cijeli niz nezakonitih, nehumanih i netaktičnih postupaka vodstva Građanskog nogometnog kluba Dinamo i pripadnika hrvatske policije, koji su doveli do incidenta u kojemu je - po prvi put u povijesti - više građana ozlijeđeno hicima iz vatrenog oružja. Upozoravamo da se u ovom slučaju radi o eskalaciji višegodišnjeg nasilja i torture kojima su navijači izloženi dugi niz godina, vrlo često zahvaljujući sprezi korumpiranih pripadnika ili suradnika osuđene zločinačke organizacije u nogometu i njima bliskih kadrova iz policijskih struktura, kao i osoba iz ovog sustava koje im barem nesvjesno asistiraju. - poručili su.

Ključne riječi

Komentara 32

RS
rasta sev
22:06 22.05.2022.

Jasno i transparentno svatko donosi pravila u svojoj kući tko ih se ne želi pridržavati ne treba ni dolaziti.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
22:15 22.05.2022.

Znaci ipak je Hajduk svjesno htjeo izigrati i Dinamo i svoje navijace. Bas lijepa kompanija se tamo sastala, pa ovo je vec diverzija kada planski izigravas i manipuliras jer znas da ce biti neredi i ozlijedjeni.

ZG
Zeljko Grabar
22:52 22.05.2022.

Ovo u sto se sad pocinje razvijati pokusaj obrane jednog najveceg divljastva koje se zove ektremna Torcida i Nas Hajduk toliko je degutantno da svakom normalnom gradjaninu proizvodi gnusanje na osobe, pojedince i citave grupe huligansko-politicke bagre koja zagadjuje sportske prostore i to ne samo u nogometu nego skoro u svim sportovima. Ovo sto sad neki profesori i zadnje dno Hajduka pokusava progurati u javnost govori sve kako o njima tako i o njihovim sponzorima. Da je ekstremna Torcida, Nas Hajduk izvor najnizeg i najprimitivnijeg vandalizma svima je jasno isto kao i pozadina kako ona kriminalna tako i politicka koja stoji iza toga. Ako sad nije preslo sve mjere pitam se kad ce? No da nebi ostalo samo na Torcidi. Isto vrijedi i za huligane koji se pod okrimljem BBB skrivaju. Zakone s kojima bi se to zlo udaljiulo sa nogometnih stadiona treba napistai za sve ali ih onda i primjenjivati. Osudjuci vandalizam Torcide istu kritiku saljem i na adresu BBB-a i pitam? Zasto su jucarasnjim nepotrebnim vatrometom za vrijeme jedne korektne utakmice u kojoj je njihova momcad vodila napravili onaj kaos na sjeveru? Inace jednu mirnu utakmicu koja o nicem nije odlucivala prekinuti na 10 minuta. Jedino sto je na cijeloj utakmici bilo dobro je cinjenica da je jug bio opravdano prazan i takvu situaciju ali na svim stadionima trebalo bi uvesti sa zabranom dolaska organiziranih hordi gostujucih navijace za slijedece 2 godine dok im se organizatori i profesori tipa Lalic ne opamete od ludila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije