Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA DUPLA KRUNA

Dinamo je po 17. put u povijesti došao do naslova pobjednika hrvatskog nogometnog kupa! (1:3)

Rijeka: Susret Rijeke i Dinama u drugoj utakmici finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.05.2024.
u 19:57

Dinamo je prije ovosezonskog slavlja zadnji put bio pobjednik Kupa 2021. godine, a u posljednjih šest sezona Dinamo, Hajduk i Rijeka su ravnomjerno podijelili osvajanje Kupa, svaka je momčad po dva puta bila najbolja.

Nakon osvojenog prvenstva nogometaši Dinama su slavili i u Hrvatskom kupu, poslije 0-0 u prvom susretu odigranom u Zagrebu, u uzvratu na Rujevici Dinamo je slavio protiv Rijeke 3-1 (2-0). Dinamo je time 17. put od hrvatske samostalnosti osvojio Kup. Osam puta je pobjednik bio Hajduk, dok je Rijeka ostala na šest trofeja. Dinamo je prije ovosezonskog slavlja zadnji put bio pobjednik Kupa 2021. godine, a u posljednjih šest sezona Dinamo, Hajduk i Rijeka su ravnomjerno podijelili osvajanje Kupa, svaka je momčad po dva puta bila najbolja.

Veliki korak prema osvajanju Kupa Dinamo je napravio tijekom prvih 45 minuta kada je došao do dva gola prednosti. Nakon lijepe akcije gosti iz Zagreba su poveli u 28. minuti kada je Petar Sučić pogodio suprotni kut. U 42. minuti Dinamo je povećao prednost kada je precizan s vrha šesnaesterca bio Martin Baturina. Između ta dva pogotka tresla se i domaća vratnica, naciljao ju je Bruno Petković.

Zbog pravila gola u gostima Rijeci su u nastavku ogleda trebala čak tri pogotka kako bi stigla u prednost, no Dinamo je lakoćom čuvao vodstvo. U drugom poluvremenu se igralo vrlo nervozno i žestoko s obje strane. Prave prilike su bile rijetkost, a sve je zaključeno u 82. minuti kada je Dinamo zabio i treći pogodak. Sjajnu asistenciju je poslao Petković, a Marko Bulat je zabio za 3-0. U sudačkoj nadoknadi Rijeka je ipak zabila počasni pogodak. Vrlo lijepo je u 92. minuti iz slobodnog udarca konačni rezultat postavio Toni Fruk.

Hrvatski kup, finale (uzvratna utakmica):

Rijeka - Dinamo 1-3 (Fruk 90+2 / Sučić 28, Baturina 42, Bulat 82), prva utakmica: 0-0

TIJEK UTAKMICE:

90' Kraj utakmice

90+1' Rijeka je smanjila sjajnim golom Fruka iz slobodnog udarca. 

86' Vidović je zamijenio Petkovića, koji je dobio pljesak zapadne tribine Rujevice.

81' Petković je sjajno podvalio loptu za Bulata koji je potvrdio Dinamov 17. kup. 

81' Kulenović je zamijenio Ademija.

75' Ulaze Bulat i Perković, izlaze Baturina i Ogiwara.

73' Baturina je nakon kornera Rijeke vukao loptu 50 metara i sjajno pronašao Hoxhu, ali Zlomislić odlično brani njegov udarac.

72' Ivanović ulazi mjesto Selahija.

70' Na dvoboju je preko 8100 gledatelja.

68' Petković i Radeljić su požutili zbog koškanja.

62' Baturina je napravio nered u obrani Rijeke pa našao Hoxhu, koji na vrhu peterca puca, ali Smolčić nevjerojatnim klizećim startom blokira.

61' Marić puca ravno u Nevistića.

56' Mijenja Rijeka, izlaze Obregon i Goda, ulaze Čabraja i Marić.

54' Prva konkretnija prilika u nastavku, Obregon puca glavom preko gola.

50' Smolčić je ubacio jednu nezgodnu loptu, uz manje probleme hvata to Nevistić.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Janković je ušao umjesto Pjace, a Rog umjesto požutjelog Sučića.

Kraj prvog poluvremena.

45' Jedna minuta nadoknade.

42' Dinamo je podebljao prednost! Hoxha je produžio Baturine koji sjajno poteže s 19-20 metara i zabija u desni kut Zlomislića.

40' Petković je pucao glavom, no Zlomislić se požrtvovno bacio u vratnicu i spriječio pogodak. 

32' Petković je izvozao obranu Rijeke i golmana pa dodao do Sučića koji se nije snašao i zabio drugi pogodak.

28' Dinamo je poveo 0:1! Petković je okrenut leđima primio loptu i dodao do Hoxhe koji proslijeđuje do Sučića koji pogađa malu mrežicu. Zbog pravila gola u gostima, ovo Dinamu sada vrijedi dvostruko.

24' Prva prijetnja Dinama, Petković je prošao kroz kazneni udarac i pucao nisko, Zlomislić je spreman.

20' Obregon je uletio u šesnaesterac i lijevicom pucao pokraj gola Nevistića.

20' Žuti karton za Sučića.

18' Fruk je sjajno ubacio iz kornera za Radeljića, udarac glavom ide malo iznad grede!

13' Opalio je Marco Pašalić, spreman je Nevistić koji iz rašlji odbija loptu u korner. 

9' Obregon je izašao 1 na 1 s Nevistićem koji opet sjajno brani, ali označeno je zaleđe.

5' Rijeka je odlično počela utakmicu i pokušala nadmudriti Dinamo preko Smolčićevih auta, ali nisu našli put do mreže.

3' Velika prilika za Rijeku! Fruk je pucao kroz gužvu s ruba šesnaesterca, Nevistić to odbija nogom.

1' Počela je utakmica na rasprodanoj Rujevici, Dinamo je dobio 412 ulaznica koje je dao Boysima.

Utakmica počinje u 18 sati uz prijenos na prvom programu MAXSporta. HRT ovu utakmicu neće prenositi, ali će prijenos biti besplatan svima na YouTube kanalu MAXSporta. Glavni sudac bit će Jakov Titlić što je izazvalo čuđenje mnogih, jer je u posljednja dva mjeseca sudio samo dvoboj Osijeka i Lokomotive, u kojem nije baš briljirao.

Trener Dinama Jakirović odlučio je krenuti bez klasičnog desnog krila, a tu poziciju grafički je preuzeo Martin Baturina. Iskoristio je to da pojača vezni red u kojem će još igrati Petar Sučić, Josip Mišić i Arijan Ademi. Isto tako, na lijevoj strani obrane igrat će Ogiwara. S druge strane, Sopić je također napravio malo iznenađenje jer će umjesto Ivanovića u vrhu napada igrati Obregon.

POSTAVE:

Dinamo: Nevistić - Pierre-Gabriel, Ristovski, Theophile-Catherine, Ogiwara - Sučić, Mišić, Ademi - Baturina, Petković, Hoxha

Rijeka: Zlomislić - Smolčić, Radeljić, Mitrović, Goda - Selahi - Pašalić, Hodža, Fruk, Pjaca - Obregon

Rijeka i Dinamo večeras će od 18 sati zaigrati u uzvratnom dvoboju finala hrvatskog nogometnog Kupa. Maksimirskih 0:0 otprije tjedan dana bila je samo uvertira u ono što nas večeras očekuje na Kvarneru. Nema više prostora, a ni previše vremena za kalkulacije, u igri je drugi trofej sezone kojeg obje momčadi jako žele osvojiti. Dinamu bi nakon osigurane prvenstvene titule koju će i službeno primiti u nedjelju nakon dvoboja 36. kola s Rudešom dobro došao i Kup, a Riječani ga vide kao svojevrsnu utješnu nagradu nakon propuštene prilike u domaćem prvenstvu.

Šesti će dvoboj ove sezone odigrati Rijeka i Dinamo. Plavi iz Zagreba do sada su upisali tri pobjede, a dva duela završila su neodlučenim rezultatom. Dakle, treneri Jakirović i Sopić malo toga mogu ponuditi suparnicima u kontekstu iznenađenja na terenu. Glede početnih sastava, ne bi se trebalo puno toga promijeniti u odnosu na prvi dvoboj odigran prošle srijede. Dobra stvar je što obje momčadi nemaju igrače koji bi im mogli nedostajati, osim već "standardnih" oporavljenika u Dinamovim redovima (Stojković, Kačavenda, Perić, Moharrami). 

Rujevica je rasprodana, a navijači su željni novog spektakla, nalik onome kakav je bio viđen prije tri tjedna u prvenstvenoj utakmici koju je Dinamo preokrenuo u posljednjih petnaestak minuta. Tada su Bruno Petković i Arber Hoxha odveli titulu prema Zagrebu i preoteli Rijeci "pole position" u šampionskoj utrci. Mogu li nešto slično ponoviti danas? Naime, upravo bi Hoxha trebao osvanuti u udarnoj postavi Sergeja Jakirovića. Jedina bi promjena u odnosu na Maksimir trebala biti na desnom krilu gdje bi Špikić trebao dobiti prednost pred Kanekom. To je posljednja Jakirovićeva dvojba pred utakmicu i potencijalno iznenađenje za Riječane.

U riječkim redovima priliku bi od prve minute u vrhu napada mogao dobiti Franjo Ivanović. No, kod Željka Sopića se nikad ne zna. Na Maksimiru je krenuo Ivanović pa ga početkom drugog dijela zamijenio Marić, dok je Jorge Obregon ostao na klupi. Pitanje je kako će popuniti stoperske pozicije, odnosno koja će dvojica iz trojca Radeljić - Galešić - Mitrović naći svoje mjesto u prvom sastavu.

Vjerojatni sastavi:

RIJEKA: Zlomislić - Smolčić, Mitrović, Radeljić, Goda - Selahi - Pašalić, Hodža, Fruk, Pjaca - Ivanović

DINAMO: Nevistić - Ristovski, Bernauer, Theophile, Pierre-Gabriel - Sučić, Mišić - Špikić, Baturina, Hoxha - Petković

Ključne riječi

Komentara 31

BI
billynik
19:41 22.05.2024.

Zanima me da li postoji i jedan od komentatora na Areni a da ne mrzi Dinamo jer Neznam kako drugačije nazvati o licemjerje.

23
234
20:01 22.05.2024.

Čestitke na duploj kruni !!!

Avatar Idler 3
Idler 3
20:24 22.05.2024.

Super tekma, a Dimamo ih je izdominiral svjetski ! Čestitke na duploj kruni 💙

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije