Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.06.2014. u 13:00

Vjerojatno je da će protiv Brazila igrati Ćorluka i Schildenfeld, dva drukčija stopera koja više igraju na nogometni "šmek", piše Kruno Jurčić.

Kao i svaka druga, tako je i naša utakmica s Australijom pokazala neke dobre i neke lošije stvari. Očito se Niko Kovač odlučio za formaciju 4-2-3-1 koja prelazi u 4-1-4-1 ovisno o tome ide li Modrić prema naprijed. Tada ostajemo s jednim defenzivnim, prvo je to bio Brozović, a onda Rakitić.

Ostali smo bez Pranjića, nažalost na ružan način, zbog ozljede, i jako mi ga je žao. Koliko se da vidjeti, na tu će poziciju Šime Vrsaljko, što je po meni čak i bolje rješenje, bolja opcija za način na koji igramo. Šime je čvršći, ipak defenzivnije orijentiran i s njim ćemo dobiti na kompaktnosti. A to nam je važno. S obzirom na kretanje i profil igrača u našoj veznoj liniji, bolji nam je defenzivniji bek. Igranjem Vrsaljka dobivamo i neke druge taktičke mogućnosti. Srna može ići više prema naprijed, to će nam pogotovu koristiti protiv Kameruna i Meksika, takozvanih slabijih momčadi. Kad se Srna digne visoko, može biti opasan i svojim udarcem, prodorom, centaršutom, a mi možemo ostati u zadnjoj liniji s dva stopera i Vrsaljkom.

Lovren i Vida – suvremeniji

Na utakmici s Australijom jako su mi se svidjela dva stopera, Lovren i Vida bili su izuzetno čvrsti, odlični u situacijama jedan na jednoga. Suvremeni su stoperi, okretni i brzi i igrali su visoko, davali kompaktnost i zato je cijela momčad bila defenzivno dobra.

Vjerojatno je da će protiv Brazila igrati Ćorluka i Schildenfeld, dva drukčija stopera koja više igraju na nogometni "šmek". Brazil će nas pokušati raširiti i tu bismo mogli imati problema.

Kovač je očito odustao od Vukojevića, jedinog defenzivnog veznog, odlučio se za finu veznu liniju koja teži kreaciji. U tom slučaju morat ćemo uzeti loptu pod svoje, kako ja to volim reći, kontrolirati igru, moramo imati posjed. Da, i protiv Brazila jer s ovakvom vezom linijom ne možemo ganjati igrače Brazila ili se braniti.

Može se igrati protiv Brazila

Ono što nisam vidio jest ideja kojom ćemo ugroziti suparnika, ne znam što Kovač želi od naših bočnih veznih igrača, želi li da budu kao Robben i Ribery pa da dobivaju loptu u noge i idu u prodore ili da se s boka zabijaju u centralu, što je nekoliko puta u nastavku utakmice napravio Rebić. Tu smo malo nedorečeni. Što se napadača tiče, bude li to Jelavić, nije dobro da bude sam kao na pustom otoku. Može se on hrvati sa stoperima, ali ipak bi mu trebalo pomagati, donijeti kvalitetniju loptu. Za zaključak – defenzivni blok bio je odličan, ali ne vidim ideju kako ćemo lomiti suparnike.

Srbija je u susretu s Brazilom pokazala neke smjernice i za nas. Izuzetno čvrsti u duelu, radili su puno problema Brazilu. Možemo mi s Brazilom, moramo biti jednako tako čvrsti, a onda držati posjed lopte. Brazil je bio umoran, teži nego protiv Paname. Ali ima individualnu kvalitetu i tako je opet dobio utakmicu. Ne treba očekivati da će na početku biti u formi, oni će u prvoj fazi sve rješavati tom individualnom kvalitetom. Tako to rade velike momčadi.

>>Za Brazilcima ne smijemo juriti, takav kaos bi im odgovarao

Komentara 10

DU
Deleted user
13:54 08.06.2014.

daj šuti

MA
Majur
14:39 08.06.2014.

Molio bi VL da objasne jednu stvar,a to je....na osnovu kojih referenci je jurcic eksperta koji objasnjava narodu finese nogometa i taktike?!?!?Najnegledniji nogomet je Dinamo igrao bas kad je on bio trener...Mislim,dajte ljudi....onda bi npr.Severina mogla objasnjavati tajne dugotrajnih veza ili brakova.....

BE
berija
15:22 08.06.2014.

Svaki bezveznjak, baš kao ja sada, dobije priliku komentirati nešto u što se ne razumije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije