Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.06.2014. u 12:45

Uvijek se mora znati tko će zatvoriti, pokriti, nužna nam je odlična sinkronizacija cijele momčadi. Brazil bi volio da jurimo po cijelom terenu, to bi mu tek dalo veliku prednost.

Upitno je koliko je Panama bila odgovarajući suparnik da bismo mogli suditi o Brazilu, da bismo mogli konkretno analizirati nekakve detalje. Ali, na stranu sad suparnik, jer neke su se stvari ipak mogle vidjeti u igri Brazila bez obzira na to tko je stajao s druge strane.

Demonstrirali su moć

Prvih pola sata Brazil je bio trom i za mene iznenađujuće bezidejan, ali poslije je demonstrirao ono što se zove nogometna moć - u individualnom i kolektivnom smislu, taktički i tehnički. A znamo kakve igrače ima, ne prodaju se u Europi slučajno po 30 ili 50 milijuna eura.

Utakmica s Brazilom bit će za nas taktički jako zahtjevna. Ono što mi je prvo upalo u oči bila je strašna promjena ritma, vjerojatno su tako naučili od prvih dana zbog vrućine i sparine. Čuo sam se s prijateljima koji su bili na toj utakmici Brazil - Panama i kažu mi da se nije moglo disati na stadionu, a kako je tek onda igrati. I zato Brazil mijenja ritam, umrtvi igru i protivnika s puno pasova, a onda krene. To je učinio nekoliko puta i u utakmici s Panamom.

Mijenjali su Brazilci i formacije u kojima su igrali, ali jednu taktičku stvar rade sjajno, povuku Luisa Gustava nazad i nastaje rupa u koju se vraća netko od ofenzivaca, Neymar, Hulk ili Oscar. Tako stvaraju konfuziju kod suparnika, ali dobivaju i igrača više u sredini. Jer špica, Fred ili kasnije Jo, na sebe vežu dva stopera, i u toj rupi koju sam spominjao suparnik više ne zna koga čuvati. A kako se ti ofenzivci vraćaju u sredinu, onda im bočni kao Marcelo ili Dani Alves, a kasnije Maxwell i Maicon, idu prema naprijed.

Ono što još dobro rade, što je opasno za suparnika, visok je presing s četiri-pet igrača, a u toj zoni mi imamo igrače koji vole imati loptu. Na tih 20-30 metara od vrata ne smijemo komplicirati ili se upuštati u driblinge. Lopta mora brzo ići, moramo je vratiti stoperu pa predati dalje.

Treba nešto reći i o Neymaru, opet je pokazao da je svjetska klasa. Očito ga striktna uloga koju ima u Barceloni, na lijevoj strani, prilično sputava. A u reprezentaciji ima slobodu, ima ga svuda po terenu, vraća se po loptu i na svoju polovicu, mijenja strane, ubacuje se, ide jedan na jednoga i stvara tzv. višak...

Neymar bez "flastera"

Čuvati ga "flasterom" vrlo je teško, pa i bilo koga iz brazilske momčadi, jer oni nemaju zone djelovanja kao što ih imaju igrači u Europi, kao što radi većina europskih momčadi. Oni stalno mijenjaju pozicije i zone i onda nema smisla za njima juriti po cijelom terenu, nastao bi kaos, a taj bi kaos i te kako odgovarao Brazilu. Morat ćemo biti taktički jako pametni. Posebno važna bit će suradnja igrača uz liniju, dakle s jedne strane Srne i onoga tko će biti ispred njega, a s druge lijevog beka i igrača koji će formacijski biti ispred njega. Uvijek se mora znati tko će zatvoriti, pokriti, nužna nam je odlična sinkronizacija cijele momčadi.

Brazil bi volio da jurimo po cijelom terenu, to bi mu tek dalo veliku prednost. Čuo sam se s prijateljima koji su bili na utakmici Brazil - Panama i kažu da se nije moglo disati od sparine. A Brazil je na to naviknuo i sjajno mijenja ritam igre.

>> Šuker i Kovač dobro su zaštitili igrače od raznih razvlačenja

Komentara 5

TR
trnava
13:02 05.06.2014.

E kad tako tvrdi profesor kontroliranog nogometa onda mora da je tako.

DA
Dankoo
13:28 05.06.2014.

Dobro primječuje Jurčić. I potpuni nogometni laik kao ja vidi kako dobro Brazilci mijenjaju pozicije kako bi stvorili prazan prostor. Igrači ne smiju samo blejiti u brazilskog igrača s loptom koji izvodi tamo neke čarolije već biti svjestan svoje zone i kretanja igrača bez lopte. Dobro kaže i da ne smije biti petljanja blizu šesnaesterca kao što su radili Boban i Jarni pa ih je Thuram dva put kaznio, a Brazilci imaju još potentnije igrače iz pozadine kao Marcelo koji bi mogli na nepostavljenu obranu stvoriti višak i to kazniti.

PI
pipe11
16:23 05.06.2014.

Iako profesor kontroliranog nogometa kaže da ne smijemo jurit protiv Brazila, ja bi krenuo s presingom. Ne ko protiv Malija kada smo sprintali na njih ko muhe bez glave, nego se odmah postaviti visoko(nešto ko Borussija protiv Reala) i pritisnuti Luiza i Marcela, jer od njih kreće sve, a dat malo više prostora Silvi koji nije toliko tehnički dobar. Olić u špicu na Luiza, Perišič na Marcela, na drugu stranu Kova na krilo i Alvesa, u sredinu Raketa na polušpicu čuva jednog defenzivnog a Modrić drugog, Vukojević na Oscara, naravno uz preuzimanja kad se oni zamijene, i grupno vraćanje kad nam probiju prvi blok. Ako se dobro odigra, sigurno će im biti šok i iznenađenje, barem prvih 15-20 min, da se spasimo, jer inače oni će odmah pritisnut nas, a možda u tom šoku bude i koja greška pa zabijemo iz kontre. Onda se povući u gustu 4-4-2, ko protiv Španjolske na Euru, di bi na kontre Olić, Perišić i Kova mogli bit u dobroj poziciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije