Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europski prvaci

Dečki iz druge i treće lige postali su kraljevi pijeska

rukomet na pijesku
08.07.2015.
u 07:00

Rekord: Posljednji smo put na EP-u izgubili u srpnju 2007. godine od Rusije sa 0:2.

Hrvatski rukometaši na pijesku osvojili su u španjolskom odmaralištu Lloret de Mar četvrto uzastopno zlato na europskim prvenstvima. Takva dominacija nije viđena ni u dvoranskom rukometu gdje su, primjerice, Šveđani triput zaredom bili prvaci Europe. Hrvatska ima pet medalja, od čega četiri zlatne i jedno srebro, a uspješniji su Rusi koji imaju šest (dva zlata, četiri srebra).

Mi smo talenti za loptu

A naši pjeskaši nekako su se stidljivo pojavili na drugom europskom prvenstvu u Cadizu 2002. godine i osvojili 14. mjesto uz samo dvije pobjede. Dvije godine kasnije u turskoj Alanyi bili smo sedmi, a 2006. već šesti. A onda kreće serija. U talijanskom Misano Adriaticu osvajamo srebro i onda četiri zlata u nizu.

– Mi smo takav narod, kada se nečega prihvatimo, onda u tome moramo biti najbolji. Pogotovo ako se radi o sportu i pogotovo ako se radi o loptačkom sportu. Tako smo krenuli iz dvorane na pijesak. Imali smo strašnu volju i želju da napravimo nešto veliko – rekao je Hrvoje Horvat koji je osvojio dva europska zlata, 2009. i 2011. godine.

– Mogao sam možda odigrati još koju godinu, ali sam postao izbornik reprezentacije mlađih dobnih skupina – istaknuo je Cveba koji je igrao markera, ono što danas s velikim uspjehom igra Ivan Dumenčić.

Osim Mladena Paradžika, koji je ozlijeđen i nije mogao ići na ovogodišnje europsko prvenstvo, svi ostali dečki igraju dvoranski rukomet. I to uglavnom u Drugoj ligi – Đikić u Rudama, Valentaković u ZG Dubravi, Jurić i Semren i Maksimir Princu, a Vojnović igra čak u Trećoj ligi. Ima i nešto prvoligaša – Heningman, Totić, Jurić-Grgić i Dumenčić igraju za Dubravu, a Ceković za Goricu.

Krenuli sa Zrća

– Kada je krenuo rukomet na pijesku, u Hrvatskoj su bila tek dva igrališta. Jedan je bio na Jarunu, a drugi u Novalji, na Zrću. Danas ih ima gotovo u svakom gradu, u Zagrebu, Splitu, Čakovcu, Ivanić Gradu – istaknuo je Horvat.

Velike karijere u dvoranskom rukometu ostvarili su samo Hrvoje Horvat i Josip Šandrk.

– U rukometu na pijesku nema velike zarade. Igra se zbog zabave, gušta, da se malo popuni ljetna praznina od stanke u dvoranskom rukometu. Ne kažem da se ne može zaraditi. Ali se mora otići igrati u Katar ili Bahrein. A nitko se od naših dečki nije odlučio na takav potez. A sigurno je da bi netko od naših mogao u Dohi zarađivati bogme velike novce – zaključio je Hrvoje Horvat.

>>Hrvatska i četvrti put zaredom uzela zlato na EP-u, u finalu pali Španjolci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije