Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ŽELI ŠUKERA

Boban se vraća na nogometnu scenu! Postat će savjetnik novom predsjedniku Fife

Zvonimir Boban
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.04.2016.
u 12:25

– Infantino je mudar jer svatko tko ima rendgen prepoznat će Bobana kao odličnog suradnika. Ja sam Zvonu prepoznao i stavio ga za kapetana, a tvrdim da je najzaslužniji za broncu u Francuskoj. Naravno, poslije mene, ha-ha – kaže Ćiro

Legendarni kapetan vatrenih Zvonimir Boban posljednjih se godina nekako pritajio, oduševljavao je stručnim i britkim komentarima na Sky Sportu Italia, no nije želio sudjelovati u domaćoj nogometnoj “močvari”. Što i ne čudi, jer njegovi stavovi i ideje u suprotnosti su sa stajalištima vladara hrvatskog nogometa Mamića, Šukera, Vrbanovića...

No ovih dana Boban se na velika vrata vraća na nogometnu scenu, i to svjetsku. Proteklih dana bio je u “kontroli” Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji, a u Moskvi je bio konzultant, savjetnik ni više ni manje nego novom predsjedniku Fife Gianniju Infantinu.

Šukerov zaštitnik suspendiran

Bio je Boban jedan od samo četiri člana Fifine delegacije u Moskvi, a da Infantino itekako ozbiljno računa na Hrvata, potvrđuje i što je u ožujku Zvone bio gost na njegovoj inauguraciji u Zürichu, na prvom Infantinovu radnom danu kao šefa Fife. Također, Boban će s Infantinom ovih dana obići i Katar, domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Zašto je Infantino izabrao Bobana? Zato što Boban ima veliku nogometnu karizmu, besprijekorno obrazovanje, zato što je poliglot koji govori tri jezika, ali i zato što je Bobanovo ime neokaljano. A baš to sada treba Fifi, čije je ime okaljano zbog brojnih korupcijskih skandala.

– Infantino je mudar i pametan odvjetnik koji zna da nogomet mogu spasiti i popularizirati nogometne legende. Ne voditi, nego popularizirati. Naime, Infantino sa svojom stručnošću i mudrošću itekako može voditi Fifu, ali je pritom i svjestan da nije bio veliki igrač pa mu nedostaje karizme. A kod Bobana ima obje komponente, inteligenciju i obrazovanje, ali i igračku karizmu – kaže Ivan Brleković, bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i dodaje:

– Čestitam Bobanu, a mogu reći da sam i očekivao da će ga Infantino uzeti k sebi jer on traži sposobne ljude. Veliko je to priznanje za Zvonu, ali i za hrvatski nogomet.

Aktualni predsjednik HNS-a Davor Šuker bio je veliki miljenik Uefina predsjednika Michela Platinija, no Francuz sada “guli” šestogodišnju suspenziju zbog sudjelovanja u korupcijskom skandalu. Postavio je Platini Šukera i u Izvršni odbor Uefe.

No dugogodišnji Platinijev zamjenik Infantino više cijeni drugog Hrvata, Bobana.

– Mnogi su očekivali da će Infantino Šukera kao člana Izvršnog odbora Uefe gurati i u Fifu, no kakvo mišljenje Infantino ima o Šukeru, najbolje potvrđuje da ga nije pozvao u Zürich na inauguracijsku utakmicu koju su igrale brojne bivše nogometne zvijezde, među ostalim i Boban i Šimić – kaže Brleković.

Ne dijeli stavove s Mamićem

Trener svih trenera Ćiro Blažević jako je sretan zbog nove Bobanove funkcije.

– Infantino je mudar jer svatko tko ima rendgen prepoznat će Bobana kao odličnog suradnika. Ja sam Zvonu prepoznao i stavio ga za kapetana, a tvrdim da je najzaslužniji za broncu u Francuskoj. Naravno, poslije mene, ha-ha. Zvone je uvijek davao ton vatrenima, bio je vođa, stvarao pozitivan ambijent – kaže Ćiro i dodaje:

– Znao sam da će doći do visoke pozicije u svjetskom nogometu. Karizmatičan je, pravedan, nema mane. Boban je moralna vertikala, a ima i sjajne organizacijske kapacitete. Siguran sam da će jednog dana biti i u Izvršnom odboru Fife, a ne moram vam naglašavati kakvo bi to veliko priznanje bilo za Hrvatsku.

A veliko priznanje za Hrvatsku bit će i činjenica što ćemo na Fifinu kongresu u svibnju u Ciudad de Mexicu imati dva Hrvata – Davora Šukera kao predstavnika, odnosno člana IO-a Uefe, a Zvonimira Bobana kao Infantinova savjetnika.

A baš nakon toga kongresa u Mexicu Infantino će objaviti imena ljudi s kojima će krenuti u veliki posao i reforme u Fifi. Među tim imenima bit će i Zvonimir Boban.

Ispada da je Boban dovoljno dobar za čelnu nogometnu organizaciju Fifu, ali ne i za hrvatski nogomet. Nažalost, stanje i odnos moći u našem nogometu takvi su da Boban u tome ne želi sudjelovati. Svjestan je Zvone da uz apsolutnog vladara hrvatskog nogometa Zdravka Mamića svoje ideje ne bi mogao provesti...

Komentara 46

KR
kruti
17:50 22.04.2016.

za mene je boban sve rekao kad je u jednom novinskom intervjuu javno agitirao i obavijestio svekoliko općinstvo da će ON glasat za partiju!!! od tada mi je kristalno jasno kolko zvonek ima u glavi,a da o obiteljskom nasilništvu ne govorim,sve se to zna

MA
mađar
17:28 22.04.2016.

Točno da je zaslužan za broncu, jer da nije bilo njega i njegove piruete i ostalih propusta bilo bi zlato. Koji Boban? Asanoviceve lopte su imale duple oči. Moram to priznati iako drukam za Dinamo.

LU
luanti
12:50 22.04.2016.

jadan tekst od jadnog novinara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije