Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šukeru novi mandat

Lakrdija i farsa: Jednoumlje u HNS-u ide dalje...

Davor Šuker
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/8
23.12.2017.
u 08:15

Ružne povike na početku sjednice Skupštine HNS-a uživo je gledao i dopredsjednik Uefe Reinhard Grinel.

Lakrdija, farsa, ružni povici, odlazak skupštinara prije izbora... Nažalost, sve to gledali smo na jučerašnjoj izbornoj sjednici Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza. A ta skupština s 47 od mogućih 55 glasova izabrala je Davora Šukera za novog, starog predsjednika, na mandat od četiri godine.

No, to je ionako bilo izgledno i prije sjednice Skupštine, na kojoj su se jučer događale stvari koje su potvrdile da nam je nogomet duboko razjedinjen, na sjever i jug, na one vladajuće i one koji imaju koristi od HNS-a i zbog toga pokorno šute.

Davor Šuker
1/8

Kritike iz Splita

Već uoči sjednice predsjednik Hajduka Ivan Kos govorio je da je sjednica nelegalna zbog neusklađenog poslovnika, a s tim stavom za govornicu je stao i drugi skupštinar iz Hajduka Slaven Marasović te pozvao na glasovanje o regularnosti sjednice. A kada je počeo govoriti, dogodio se prvi veliki skandal. U trenutku kada je Marasović počeo kritizirati HNS, isključili su mu mikrofon pa mediji nisu mogli čuti što predsjednik NO Hajduka govori! Nakon toga za govornicu je izašao i predsjednik Županijskog nogometnog saveza Marko Erceg, koji je također počeo kritizirati Savez, a onda se iz redova skupštinara začuo uzvik: “Smeće”.

Sramotan uzvik koji savršeno ocrtava u kakvom nam je stanju nogomet. Jer, čak i da je Erceg neopravdano kritizirao HNS, nitko mu od kolega nema pravo viknuti da je smeće. A Erceg i Marasović samo su htjeli reći da je sjednica Skupštine nelegalna jer je sazvana po starom poslovniku.

Nakon toga splitska četvorka (Kos, Marasović, Erceg i Bosančić) napustila je sjednicu.

– Ovo je bilo nečuveno. Marasoviću su isključili mikrofon u 30. sekundi njegova govora jer je htio skrenuti pozornost na probleme u hrvatskom nogometu. O tome govori njihova demokratičnost. Ali doći će novo vrijeme – rekao je Kos nakon što je napustio sjednicu pa dodao:

– I ovaj je dan pokazao netransparentnost, nezakonitost, začahurenost HNS-a. Ne možemo sudjelovati u ovom načinu rada, zato smo napustili sjednicu Skupštine, a sada institucije moraju odraditi svoje i reći je li sjednica bila legalna, a mi smo uvjereni da nije. Želimo bolji, konkretniji savez, jednak za sve, a ne samo za neke klubove. Svi moramo biti svjesni da se nogomet igra i južnije od Bosiljeva, da je Dalmacija zapuštena, a HNS nikako to da shvati. Nastavit ćemo se boriti!

Davor Šuker na kraju je slavodobitno zaključio sjednicu:

– Nastavit ćemo s poslom i opravdati povjerenje koje smo dobili – a potom i komentirao navode da je sjednica nelegalna:

– Jedna strana opet nije željela dijalog. Znao sam i prije sjednice da će reći nekoliko riječi i otići s nje. Dobio sam poruke od prijatelja iz Dalmacije koji su to znali.

Osvrnuo se i na izjavu premijera Plenkovića o začahurenosti Saveza.

– Izjava premijera? Koliko znam, prema napucima Fife i Uefe politika se ne smije miješati u rad HNS-a. Neka politika ostane izvan nogometa – rekao je Šuker zaboravivši očito da su baš političari vodeći ljudi županijskih nogometnih saveza. Osvrnuo se na navode da bi sportska inspekcija mogla osporiti ove izbore.

– Zanimljivo je da sportska inspekcija uglavnom dolazi samo kad je riječ o nogometu.

Hoćete li vratiti reprezentaciju u Split?, stiglo je pitanje Šukeru, na što je on odgovorio:

– Učinit ćemo sve da reprezentacija opet igra na Poljudu.

Nekako baš i nije djelovao uvjerljivo...

Igračima blokirani računi

Dario Šimić, koji je uz podršku Pletikose, Stanića i Vlaovića pokušao srušiti Šukera, poručio je da će nastaviti s borbom, a onda otkrio neke alarmantne podatke.

– U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo 67 igrača s blokiranim računima. Igrači u Puli nisu dobili plaću šest mjeseci i izbacuju ih iz stanova. Kroz rad u Sindikatu radio sam na terenu, osluškivao potrebe nogometaša. A problema je jako puno. U posljednjih šest godina sedam klubova proglasilo je bankrot, to je alarmantan podatak. I dalje ću se sa svojim suradnicima boriti za demokratičniji, bolji HNS, otvoren svima, a ne samo onima podobnima. Osjetili smo veliku podršku, nastavit ćemo upozoravati na sve loše u našem nogometu – poručio je Šimić.

Čelnik Rijeke Damir Mišković sa smiješkom od uha do uha izišao je za govornicu te čestitao Šukeru, a onda poput papige ponovio da su predstavnici NK Rijeke bili suzdržani jer nisu ni za Šukera ni za Šimića. Za govornicom je opet zavapio državi da više pomogne sportu.

Inače, Skupština HNS-a jučer je izabrala i novih 16 članova Izvršnog odbora, a potom je Davor Šuker kao predsjednik predložio nove dopredsjednike HNS-a. I to je brzo izglasano, svi su bili za osim Darija Šimića pa su tako novi Šukerovi dopredsjednici postali: Ante Vučemilović-Šimunović, Ante Kulušić, Robert Markulin, Damir Mišković i Tomislav Svetina. A sjednici Skupštine jučer je nazočio i predsjednik njemačkog nogometnog saveza, inače i dopredsjednik Uefe Reinhard Grinel. Nije mu bilo ništa jasno kada su krenule žestoke rasprave i prepucavanja na početku sjednice Skupštine. Srećom, gospodin ne razumije hrvatski...

Komentara 51

ME
Menjik
08:49 23.12.2017.

Lakrdija i farsa: Jednoumlje sa strane novinara i huligana ide dalje...

Avatar grbadeva
grbadeva
08:54 23.12.2017.

gospodin nounar legalnu i legitimnu skupštinu naziva farsom i komedijom. Čestitam. A kako bi trebalo ? Možda da ulica preuzme stvar u svoje ruke? Ili da gosi nounar dekretom odlučije tko, što, gdje i kada?

Avatar titanov sin 2
titanov sin 2
08:51 23.12.2017.

Bagra na silu želi "mijenjati", bolje rečeno uništiti naš nogomet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije