Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi puta u njihovih 13 susreta

Davidenko zaustavio Federera!

Roger Federer
AFP
28.11.2009.
u 17:46

Ruski tenisač Nikolaj Davidenko pobijedio je Rogera Federera! Nakon dvanaest mečeva i dvanaest pobjeda Švicarca, Davidenko je napokon pronašao put do uspjeha.

U polufinalu londonskog ATP finala Davidenko je pobijedio 6-2, 4-6, 7-5 nakon jednog sata i 55 minuta igre. Tako je drugi put zaredom dospio do finala ovog završnog turnira osmorice najboljih na svijetu, gdje će pokušati otići i korak naprijed. Naime, prošle je godine u Šangaju poražen u finalu od Novaka Đokovića.

Makar je imao cijeli jedan dan manje za odmor, te iako je tek u petak kasno navečer izborio polufinale poslije teške borbe protiv Robina Söderlinga, Davidenko je još jednom pokazao iznimni talent koji je često bio sputan zbog prevrtljivosti i često pokazivane psihičke slabosti. No, ovom zgodom je naplatio sve prijašnje poraze od Federera. Dvanaest puta nije znao put do uspjeha, ali trinaesti meč je za njega bio zbilja sretan.

Nikolaj Davidenko je briljantno otvorio meč, te je gotovo savršeno iskorištavao Federerove probleme na prvom servisu. Naime, prvi igrač svijeta je imao tek 40 posto ubačaja prvog servisa u početnoj dionici, a Rus je uzeo čak devet od 12 poena prilikom drugog servisa. Nije niti čudno, zbog toga, da je Davidenko čak tri puta lomio Federera i uzimao mu početni udarac.

U drugom setu je Federer posve promijenio kvalitetu servisa, pa je čvrsto držao početni udarac, a serijom odličnih napada je stisnuo Davidenka i kod 5-4 oduzeo njegov početni udarac za izjednačenje u setovima.

Drama se tako preselila u treći set gdje je Federer bio za nijansu sigurniji i bolji. Takva igra mu je donijela 0-30 pri vodstvu 5-4, do kojih je došao uz pomoć vrha mreže, a potom i fantastičnog poena gdje je na smeš Davidenka odgovorio - smešom s osnovne crte. No, Davidenko se izvukao iz poteškoća zvanih 0-30 i već je u narednom gemu napravio veliki korak prema pobjedi.

Oduzeo je servis Federeru sjajno reagiravši kod break-lopte. Napao je drugi servis i zabio bekhend za 6-5. Time Davidenko nije riješio pitanje tko će u finale. Iako je imao 30-0 i došao je na dva poena od pobjede, ubrzo je bio suočen s break-loptom prvog igrača svijeta.

No, uspio je ruski tenisač u svemu. Dobio je na impresivan način tri poena zaredom (forhend dijagonala, servis-winner i neforsirana greška Federera), te se plasirao drugi put uzastopno u finale ovog turnira. Davidenko je sjajno koristio break-prilike, uzeo je četiri od pet takvih.

U finalu čeka pobjednika iz večernjeg ogleda Juana Martina del Potra i Robina Söderlinga.

ATP finale, polufinale:

Davidenko - Federer 6-2, 4-6, 7-5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije