Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politika u drugom planu

Dani kad je od Milanovića važniji – Modrić

navijačica
Foto: Pixsell
Autor
Marko Biočina
12.06.2014.
u 10:25

Pouka – Vjerujemo li u pobjedu u Brazilu, vjerujmo i da možemo pobijediti krizu.

Siniša Varga novi je hrvatski ministar zdravlja, a Vedran Mornar novi ministar znanosti i obrazovanja. Imaju li rješenje za izazove s kojima smo suočeni? Velika većina hrvatskih građana o tom će pitanju razmišljati do večeras, a tek koju minutu prije 22 sata oči nacije – prvi put nakon dugo vremena – neće biti uprte u smjeru Banskih dvora.

Dakako, nisu svi stanovnici Hrvatske ljubitelji nogometa niti će svi sjediti pred malim ekranima i gledati prijenos prve utakmice Svjetskog prvenstva na kojoj će hrvatska reprezentacija odmjeriti snage s domaćinom Brazilom, no sasvim je sigurno da nijedan događaj koji će se idućih dana dogoditi na Trgu sv. Marka neće zasjeniti ono što će se večeras dogoditi u gradu Sv. Pavla, brazilskom São Paulu.

Okidač društvenih kretanja

Ta činjenica – da ništa što će tijekom idućih tjedana učiniti Milanović neće biti važnije od onoga što učine Modrić i Mandžukić – u duboko politiziranoj državi poput Hrvatske, neosporni je dokaz magične snage koju nogomet ima. Netko bi tu tvrdnju mogao okarakterizirati kao mitologiziranje suštinski trivijalnog događaja, no ako nogomet i jest trivijalna disciplina, osjećaji koje izaziva u ljudima sve su osim toga. Svjetska povijest puna je primjera kada su sportski događaji bili neposredni okidač važnih društvenih kretanja – nogometna utakmica bila je čak i neposredni povod četverodnevnom ratu Salvadora i Hondurasa 1969. godine.

U Hrvatskoj – državi opterećenoj defetizmom i bremenom tektonski dubokih ekonomskih, ali i moralnih procjepa, nesumnjivo je da će nastupi hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskoj smotri služiti kao medij povećanja optimizma. Taj trend dobrog raspoloženja rezultirat će konkretnim ekonomskim koristima, no veća potrošnja piva, hrane i raznih drugih vrsta potrošačke robe, bolja prodaja televizora ili veći promet domaćih ugostitelja tek su najbanalniji rezultat klime u kojoj ćemo živjeti sljedećih tjedana. Pedantni statističari iz američke banke Goldman Sachs izračunali su kako zemlja pobjednik SP-a u prosjeku ostvaruje gospodarski rast od 2,7 posto, ali i da Hrvatska ima tek 0,1 posto šanse postati svjetski prvak.

Psihološki kapital

Danas kad vjerojatno nitko u Hrvatskoj ne vjeruje kako bismo mogli ostvariti takvu stopu rasta BDP-a, valja se zapitati koja je to sila koja će stotine tisuća ljudi diljem Hrvatske potaknuti da se ujedine vjerujući u još nevjerojatniju mogućnost da Hrvatska trijumfira na nogometnom prvenstvu. Taj psihološki kapital emocija danas je ključni, ali neiskorišteni resurs Hrvatske, a činjenica da na političkoj sceni nema nikoga tko ga je sposoban probuditi i upotrijebiti za pozitivne promjene društva prokletstvo je vremena u kojem živimo.

Svjetsko prvenstvo u nogometu stoga bi moglo biti važna pouka za sve u Hrvatskoj bez obzira voljeli nogomet ili ne. Trideset i dvije momčadi krenut će u borbu za titulu najbolje nogometne nacije na svijetu. Naslovom će se okititi samo jedna, no uspijemo li ponovno vratiti vjeru u sebe, svoje sposobnosti i mogućnosti, bez obzira na sportski rezultat, bit ćemo pobjednici.

>>Ostojiću kazna za neposluh, Jovanoviću za gafove

>>'Daju li Eduardu priliku da zaigra protiv Brazila, on će to i vratiti'

>>Hrvatska sletjela u Sao Paulo: Budite uz nas!

Komentara 25

Avatar petrolio
petrolio
10:34 12.06.2014.

modrić i milanović baš i ne idu u istu rečenicu...

Avatar LaMer
LaMer
10:34 12.06.2014.

Nije ništariji niti bilo do sada teško naći razloge za nerad . Netko ko dolazi na najodgovorniji posao u 11 sati ujutro , a u 13 je svaki dan na ručku u Taču, da bi od 15 sati ubio kod kuće oko ,takva lena mrcina nije vredna spomena !

AP
apolon
10:49 12.06.2014.

Nama običnim građanima Hrvatske koji znamo i umijemo prepoznati određene vrijednosti, ovaj prvi spomenuti ,odavno je bezvrijedan, došao je na ovu političku poziciju zahvaljujući prije svega obiteljsko- proleterskom "backgroundu" što je očito imponiralo SD- partiji ...i pokazao jedno veliko ništaiji ...i pokazao jedno veliko ništa -Z e r o! Ovaj drugi potvrdio se i dokazao u nogometnom svijetu isključivo S v o j i m zaslugama i zato, nemojte brkati vrijednostne pojmove!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije