Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još neviđeno

Današnji dan će se pamtiti: Ovo se u HNL-u još nije dogodilo

Krševan Santini
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/8
15.10.2017.
u 15:02

Na jednoj utakmici za istu momčad nastupili vratar s brojem deset i igrač s brojem jedan.

Nepisano je pravilo da su u nogometu 'jedinice' rezervirane za vratare, a 'desetke' za najveće znalce u momčadi. Prije su se klubovi toga uglavnom držali, a onda su se s vremenom počele sve češće događati promjene kad je riječ o brojevima na leđima.

No, u kategoriju velikih rariteta spadaju priče o igračima s brojem jedan na dresu. Takva je i ona Osvalda Ardilesa, bivšeg Dinamovog trenera (tada Croatije) koji je na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. godine nastupao s brojem jedan na plavo-bijelom argentinskom dresu. Tomu je bilo tako jer je Argentina brojeve svojim igračima podijelila prema abecednom redu. Toga je 'oslobođen' bio jedino Diego Armando Maradona čija je 'desetka' bila nedodirljiva. Inače, bi Maradona po tom redoslijedu dobio dres s brojem 12. Zanimljivo da je 20-ak godina kasnije 'jedinicu' u Olympiacosu nosio Pantelis Kafes kao znak sjećanja na Ardilesa.   

Krševan Santini
1/7

Svježiji primjer je onaj Edgara Davidsa, bivšeg igrača Ajaxa, Milana, Juventusa, Barcelone, Intera, Tottenhama i Crystal Palacea. On je pred kraj karijere, kao član engleskog petoligaša Barneta, vrataru Grahamu Stacku 'preoteo' jedinicu. 

- Brojevi mi ništa ne znače, nosio sam ih puno tijekom godina, tako da mi ovo nije problem. Davids me zamolio da on nosi jedinicu, a ja sam mu rekao da mi je svejedno - govorio je Stack.

Nizozemac je u to vrijeme bio Barnetov trener-igrač, a nakon što je uzeo jedinicu proglasio se i kapetanom momčadi. Doslovno je bio broj jedan u klubu!

A današnji dan ostat će upisan i u povijesnim knjigama HNL-a budući da su na jednoj utakmici za istu momčad nastupili vratar s brojem deset i igrač s brojem jedan! Riječ je o Krševanu Santiniju i Ivanu Blaževiću koji su sa svojim Interom gostovali u Koprivnici kod Slaven Belupa.

Kako je došlo do rošade s brojevima? Vratar Santini, stariji brat reprezentativnog napadača Ivana, još je na početku sezone obznanio da će odabrati desetku...

- Nosio sam tijekom karijere različite brojeve, i 1, i 12, i 32... Desetku nisam nikad, eto, sad je i ona došla na red. Prije mene ga je nosio Ivan Blažević, no poželio je promijeniti sredinu, pa sam mu zaprijetio. Rekao sam mu da ću uzeti njegov broj i, ako ostane u Zaprešiću, da mu ga neću vratiti. Eto, Ivan je ostao u Zaprešiću, ali za kaznu više ne nosi desetku - govorio je Santini i potom upisao dvanaest nastupa s desetkom na leđima.

A jedan od najnižih (168 cm) i najlakših (64 kg) igrača HNL-a, 25-godišnji Blažević, iako prema nogometnom umijeću zaslužuje nositi upravo desetku, spletom određenih okolnosti ostao je bez nje i odlučio 'uzvratiti' Krševanu odabirom jedinice. Ivan je dijete zaprešićkog kluba i cijelu karijeru proveo je u njemu, a nastupio je i za Hrvatske U19 i U20 selekcije. Do kraja prošle sezone nosio je desetku, a potom je, istekom ugovora, bio blizu odlaska iz kluba. Imao je nekoliko ponuda, no stigla je ozljeda te je na posljetku ipak odlučio ostati u Zaprešiću i potpisati novi jednogodišnji ugovor. Zbog ozljede propustio je početak sezone, a sve to dovelo je do gubitka omiljenog broja na dresu.

Upravo je uoči utakmice sa Slavenom odigrao prve minute ove sezone, i to protiv slovenskog prvoligaša Aluminija (1:2), na radost trenera Samira Toplaka.

- Ako iz ove utakmice mogu nešto pozitivno izvući to je svakako povratak Ivana Blaževića, koji je pokazao da je pravi igrač i jedva čekamo da bude sto posto spreman i u potpunosti se vrati u konkurenciju - izjavio je Toplak. 

I tko zna, možda će se Krševan Santini tijekom sezone predomisliti i vratiti desetku 'pravom vlasniku', a dečki su svakako ušli u povijest HNL-a.

Komentara 3

DU
Deleted user
20:28 15.10.2017.

a sta je to za vas kasniti pedesetak godina..nista.

KA
Kastelanin
16:43 15.10.2017.

svi na hajduka 👍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije