Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVAZIJA HRVATA

Dan kada je Beč postao glavni grad Hrvatske, u užem centru čuo se samo hrvatski jezik

Reprezentacija
26.09.2022.
u 07:00

Natpisi na zastavama i transparentima pokazali su da je Hrvatska imala podršku iz brojnih europskih gradova u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Austriji...

Iako je iza njih bila burna prethodna noć, hrvatski navijači od ranog su jutra na dan utakmice okupirali središte Beča. Doduše, malo im je trebalo da se razbude nakon prve jutarnje kave, a potom je uslijedio pravi navijački spektakl. Dvadesetak tisuća naših navijača jučer je došlo u austrijsku prijestolnicu, iz domovine i inozemstva. Dobar dio pristigao je iz Njemačke i Bosne i Hercegovine. A na svakom koraku u užem središtu grada mogli ste čuti samo hrvatski jezik.

I Mišković u Beču

Svoju prvu kavu na dan utakmice u tom je ozračju ispijao i Damir Mišković, prvi čovjek Rijeke. I ne čudi da je u spomenutim okolnostima austrijski televizijski voditelj na ORF-u u javljanju uživo iz centra Beča kazao: "Dobro došli u Beč, glavni grad Hrvatske..." Poseban vlak, pun naših navijača, na dan utakmice krenuo je iz Zagreba, a od procijenjenih dvadesetak tisuća naših navijača puno njih nije ni imalo ulaznicu, već su improvizirali po dolasku na poprište još jedne važne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. U vlaku iz Zagreba u Beč je stiglo oko 350 navijača. Cijelim putem pjevali su i navijali standardnim repertoarom pjesama i navijačkih rekvizita. Nekoliko sati prije susreta organizirali su korteo u centru grada i prošli bečkim ulicama do stadiona Ernsta Happela. 

>> VIDEO: Navijači na ulicama Beča uoči utakmice Austrija-Hrvatska

– Važno je da im vratimo za onaj zadnji poraz – rekli su dečki iz Slavonskog Broda.

A natpisi na zastavama i transparentima kazivali su da je Hrvatska imala podršku iz brojnih europskih gradova u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Austriji...

Jedna od mnogobrojnih navijačkih skupina na koje smo naišli u centru grada bila je iz Bučića, mjesta pokraj Novog Travnika...

– Mi smo vam iz srednje Bosne, došli smo dan prije utakmice. Bit će 3:0 za Austriju – iznenadio nas je mladić koji je s prijateljem ponosno raširio hrvatsku trobojnicu. No brzo je objasnio:

– Znate, ja vam igram kladionicu i uvijek bude obrnuto od onog što zamislim. Neka tako bude i ovaj put i neka Hrvatska pobijedi.

Dojam je da je sa simpatijama domaće stanovništvo gledalo na raspjevane Hrvate. Iako je bilo i zanimljivih trenutka, kada bi se nakon povika: "Hrvatska, Hrvatska..." negdje sa strane moglo i čuti: "Srbija..."

Na Stephansplazu naši su navijači otpjevali cijeli repertoar hrvatskih pjesama, gorjele su i baklje, a mnoštvo ljudi i bez navijačkih obilježja pridružilo bi se pjevanju i navijanju. Hrvatima iz Austrije bilo je toplo oko srca, strancima i neutralnima, kada je ova utakmica u pitanju, zabavan je bio ritam navijačkih pjesama. Pljeskalo se, pjevalo i plesalo gotovo dva dana u Beču.

Ekipa koja iz Zagreba ide na sve utakmice hrvatske reprezentacije nije ni jučer htjela propustiti sraz s Austrijancima...

– Sigurno ćemo i dalje pratiti našu reprezentaciju, pa nismo ludi propustiti neku utakmicu u kojoj igra Luka Modrić. Pa kada ćemo opet imati priliku gledati takvog igrača? Ovo utakmica što mu je ostalo za reprezentaciju je poput suhog zlata. A Beč nismo htjeli propustiti ni zbog kulturnih znamenitosti, onih noćnih i onih dnevnih – rekao nam je raspoloženi Ivan.

Nije objasnio kakve se to znamenitosti gledaju po noći, samo je dodao:

– Domaćini su bili iznimno ljubazni, vratit ćemo se...

Neki ostali bez smještaja

Bilo je i puno nezgodnih situacija u kojima su naši navijači ostajali bez smještaja...

– Sve smo uredno platili karticom, no kada smo se pojavili na adresi gdje smo rezervirali smještaj za nas desetak, žena nam je jednostavno poklopila slušalicu i prekinula razgovor. Morali smo se snalaziti na razne načine. Jedva smo u zadnji trenutak nešto uspjeli izvesti. Dio se "prikrpio" prijateljima u obližnjem hotelu, a ostali su se snalazili. Neki su spavali i u kombijima i automobilima – rekao nam je jedan od navijača i uz smijeh dodao:

– Važno je da smo se jutro kasnije svi skupa našli u istom hotelu na doručku. Doduše, neki su na hranu potrošili u protuvrijednosti od nekoliko hotelskih aranžmana, tako da se nemamo na što žaliti...

Također, večer prije samog susreta naši su navijači bili u potrazi za što većim brojem mjesta za zabavu, jedno od njih bilo je nešto slično pivskom festivalu koji je tako odlično poslužio za zagrijavanje.

Nakon uvertire po gradu, naši su se navijači preselili na stadion na kojem je za njih bio predviđen sektor kapaciteta 2700 ljudi, no Ernst Happel sinoć je odisao posebnim hrvatskim štihom. Snažna podrška izabranicima Zlatka Dalića ni ovaj put nije izostala, uostalom naši su dečki to zaslužili.

Komentara 1

LA
lajh1985
08:31 26.09.2022.

Vec Bec nije glavni grad Hrvats od 1918 godine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije