Naslovnica Sport Vaterpolo

Damir Burić postaje Talijan i neće igrati za Hrvatsku!

- Iako neću igrati za Italiju, morao sam se odreći Hrvatske zbog talijanskih propisa - objašnjava Burić potez koji je uzdrmao domaći vaterpolo.
29. listopada 2009. u 09:20 5 komentara 1 prikaza
Damir Burić
Foto: VL

Ni vijest o kazni od 100.000 eura za poznate kranjske događaje nije tako uzdrmala hrvatski vaterpolo kao ona koja je jučer poslijepodne prostrujila poput munje: Damir Burić nazvao je izbornika Ratka Rudića i obavijestio ga da više neće igrati za hrvatsku reprezentaciju.

Neće igrati za Italiju

– Uzimam talijansko državljanstvo, a u Italiji je nedavno donesen propis da igrači s talijanskim državljanstvom ne mogu igrati ni za koju drugu reprezentaciju osim talijanske. Ja neću igrati za Italiju, nisam se odrekao hrvatskog državljanstva, ali sam se morao odreći igranja za hrvatsku reprezentaciju – objasnio je Burić kojemu je godišnja plaća u Pro Reccu 170.000 eura.

Jasno da je Rudić bio šokiran jer je na Burića najozbiljnije računao. I za EP u Zagrebu sljedeće godine, kao i za OI u Londonu 2012. godine.

– Ostali smo bez jednog od dvojice standardnih braniča. Sad nam je ostao samo Bušlje. To je nedvojbeno veliki udarac za reprezentaciju. Burić mi je rekao da neće igrati za Italiju, ali nama je preveliki minus to što neće igrati za nas. No, moramo dalje, treba učiniti što se može da nam se to ne ponovi u budućnosti – zaključio je Rudić.

Predsjednik HVS-a Perica Bukić i sam nije mogao vjerovati da reprezentacija ostaje bez Burića.

– Ne vjerujem da je Burić mogao donijeti takvu odluku. To je meni izvan pameti. Napustiti reprezentaciju nakon što smo već definirali momčad za EP?! Između spektakla u Areni i talijanske lige odlučiti se za ovo drugo!? Nije u redu. Ni prema HVS-u, ni prema reprezentaciji, ni prema izborniku, ni prema suigračima. Meni je to kao sportašu nezamislivo. No, morat ću i osobno porazgovarati s njim, vidjeti može li se ta odluka eventualno promijeniti – kazao je Bukić najavljujući mogućnost potpisivanja ugovora s reprezentativcima na jedan ili više olimpijskih ciklusa.

Pero nas uvjerava da Burić nije imao razloga za bilo kakvo nezadovoljstvo. Ni tretmanom u Mladosti ni odnosom u reprezentaciji.

– To je jednostavno njegova odluka na koju on ima pravo, ali mi je u sportskom i moralnom smislu ona posve nerazumljiva – naglasio je predsjednik HVS-a.

Sve zbog novca

Odlukom da prihvati talijansko državljanstvo Burić je Pro Reccu omogućio jednog stranca više, a sebi da osim utakmica Eurolige može igrati i talijansko prvenstvo. Za takvu je odluku, naravno, nagrađen s nešto više novca, ali ne možemo se oteti dojmu da je – pogriješio! Stvorio je ime zahvaljujući hrvatskoj reprezentaciji, a sad je napušta!

Vanji Udovičiću ili Tiboru Benedeku, koji također zarađuju u Pro Reccu, nešto slično ne pada na pamet. I dalje će igrati za Srbiju, odnosno za Mađarsku.

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

  • mar06mir:

    Zasto bi ga trebalo nagovarati da promijeni odluku? Vise mu ne treba dozvoliti da igra za Hrvatsku i da hoce. I treba ga od sada i tretirati kao stranca.

  • Sapientinus:

    S Kockastim se slažem o šaci novca. Ali mi je najljepše kada Vanja (pravim imenom: Franjo) Udovičić igra za Srbiju.....

  • plakir:

    još naši vaterpolisti u cjelini nemaju hrvatsko srce i često zbog toga ne postižu i bolje rezultate.a što nema burića pa što naći će se možda i bolji!