Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DR. Damir Hudetz:

Cro Cop se može opet boriti, ali ja mu to ne savjetujem!

Ishii Cro Cop
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/7
30.10.2017.
u 15:22

– Ako je ozljeda žarišna, poput karijesa u zubu, onda se takvu hrskavicu može lijepo reparirati. Ako je pak oštećenje difuzno, raspršeno i ne možete staviti “plombu”, to zahtijeva drukčiji pristup – navodi dr. Hudetz.

Na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge “Nogometni sindikat” vrhunski su sportaši mogli čuti jako dobre vijesti iz područja obnove hrskavice. A riječ je o tkivu koje se najviše troši u koljenu, u najvećem i jednom od najsloženijih zglobova, i zbog kojeg su mnoge sportske karijere okončane prerano:

Važna prevencija

– U odnosu na ono otprije 30 godina, ovo je revolucija, a u odnosu na ono od prije nekoliko godina, ovo što mi radimo jest evolucija – kazao nam je predavač na tribini doc. dr. sc. Damir Hudetz, jedan od vodećih domaćih ortopeda, član tima stručnjaka Specijalne bolnice Sveta Katarina u Zaboku, centra izvrsnosti u kojem se provode neke revolucionarne metode liječenja mišićno-koštanih oboljenja. Ovaj vrlo traženi ekspert ortopedije objasnio nam je u startu značaj hrskavice za svako tijelo, a pogotovo za ono u vrhunskog sportaša:

– Hrskavica je tkivo mehaničkih sposobnosti koje smanjuje trenje između elemenata zgloba, no kako ona nema krvnih žila, tako nema ni mogućnost samoobnavljanja kao neki drugi dijelovi tog zgloba kod kojih ne moramo na “redovni servis”. No, kako hrskavica nema ni živčanih završetaka pa nas ne može ni boljeti, zato je važno preventivno pregledati koljeno.

Dr. Hudetz i njegovi kolege primjenjuju razna rješenja u obnovi hrskavice:

– Ako je ozljeda žarišna, poput karijesa u zubu, onda se takvu hrskavicu može lijepo reparirati. Ako je pak oštećenje difuzno, raspršeno i ne možete staviti “plombu”, to zahtijeva drukčiji pristup – navodi dr. Hudetz.

Jedno od rješenja jest da se uzme komadić hrskavice iz nosa koji se pošalje u laboratorij u kojem se od toga razvije novo hrskavično tkivo koje se poslije operativno ugradi u degeneriranu hrskavicu što se radi u KBC-u Sveti Duh. Takvom postupku podvrgnuo se umirovljeni nogometaš Ante Mitrović da bi u svakodnevnom životu mogao funkcionirati bez tegoba. Posve novoj metodi “lipogems” koja se radi u Svetoj Katarini podvrgnuo se pak naš najpoznatiji gladijator Mirko Filipović kojemu je cijeli postupak proveo dr. Hudetz koji ističe:

Mirko može puno podnijeti

– Kao u postupku liposukcije, iz trbušne stijenke izvuče se masno tkivo koje sadrži matične stanice koje se potom iglom apliciraju u zglob. Imamo primjer vrhunskog sportaša koji se zbog stalnog oticanja i ograničenog opsega pokreta prestao baviti sportom na vrhunskoj razini, no nakon primanja ove terapije čovjek razmišlja o povratku u vrhunski sport.

Ishii Cro Cop
1/5

A to je bila alternativa operacijskom zahvatu nakon kojeg bi, prema Cro Copovim riječima, on morao provesti šest mjeseci na štakama. Stoga je on, umjesto umjetnog zgloba, izabrao terapiju matičnim stanicama.

– Pri klasičnom presađivanju hrskavičnih stanica iz koljena, koje na dva tjedna pošaljete u labos na umnažanje, povratak na teren ne može se očekivati prije godinu dana. Ako je riječ o umnažanju hrskavičnih stanica uzetih iz nosa, tu je jedna operacija manje, slijedi izbivanje 8-10 mjeseci. A s terapijom matičnim stanicama već nakon dva mjeseca moguće je maksimalno opterećenje.

Znači li to da bi Cro Cop mogao opet u borilište?

– Ovaj mu postupak nije omogućio da se vrati u prvobitno stanje, ono prije problema s koljenom, no omogućio mu je da se vrati na vrlo visoku razinu opterećenja. On bi se mogao ponovo boriti, a ja mu to kao liječnik ne bih preporučio, no on je svojim mentalnim kapacitetima nadrastao sve ozljede.

Doc. sc. dr. Hudetz “omiljeni” je Cro Copov kirurg koji ga je nazvao “svjetskim prvakom ortopedije”.

– Prvo što sam Mirku radio bila je operacija gležnja, potom tri operacije na koljenu od kojih je treća bila velika. Potom je bila i operacija tetive bicepsa na laktu, a onda još jedna na koljenu – kazao nam je “mehaničar” svjetski poznatog borbenog stroja iz Hrvatske.

Komentara 7

OS
osijek68
15:47 30.10.2017.

Cudimo se otkud toliki huligani koji se mlate po ulici, a novinski clanci velicaju idola koji u ringu lupa sakom u glavu krvavog covjeka koji lezi na podu?! Mos mislit sporta!! Dosta vise!

GU
General_U
19:02 30.10.2017.

dosta znoja i krvi je prolio dok je postigao vrhunski uspjeh u borilačkim sportovima kojima se bavio...svaka čast mirku za to,ali to ga je koštalo zdravlja...Mirko samo rekreativno za svoj gušt nastavi raditi to što voliš i što si znao raditi...

Avatar Papatest
Papatest
16:43 30.10.2017.

Uvijek gladan para on će se boriti i na paramma ringovima on je borilački Dragojević i na samrti će tražiti hinorar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije