Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sport fest

Ćorluka: 'Nije lako imati punu sobu bivših suigrača i objasniti da je netko pogriješio'

Foto: Jozo Čabraja/Kolektiff
1/5
14.10.2022.
u 13:06

Nema ljepšeg osjećaja nego igrati za reprezentaciju. Taj osjećaj kada se svi vide zajedno to je neprocjenjivo. Kada izađeš na utakmicu ponos je enorman. Veliki je privilegij igrati u hrvatskoj reprezentaciji. Naravno, bit će uvijek grupica, uvijek će netko s nekim biti bolji prijatelj, no oni su stvarno kao momčad jedno.

Nakon zlatnih džudašica, Barbare Matić i Lare Cvjetko, drugi gost na konferenciji porečkog Sport festa bio je Vedran Ćorluka, pomoćni trener nogometne reprezentacije i član Dalićeva stožera. Čarlija je kroz razgovor vodio sportski novinar Željko Vela koji ga je najprije pitao za ždrijeb kvalifikacija za Prvenstvo Europe.

- Ždrijeb nam je išao na ruku, no mi smo se svojim dobrim nastupima doveli u poziciju da smo mogli dobiti lakše suparnike. Kada pogledamo ždrijeb, mi tu skupinu moramo proći kao prvi. Kada usporedimo suparnike ne treba bježati od uloge favorita. Nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja koja imamo. Kvaliteta, dubina, širina kadra, daju nam pravo za takvo razmišljanje.

Svjetsko prvenstvo je pred vratima, a kvalifikacije za Prvenstvo Europe na proljeće. Da li se netko bavi sa suparnicima iz europskih kvalifikacija.

- Još je prerano, imamo mi puno obveza koje su sada pred nama. Trenutno sve misli na SP i protivnike koji nas tamo čekaju.

Mi smo poznati kao poslovično optimistična nacija, čak i da idemo s tri poraza u nizu, no dojam je da Hrvatska nikad nije spokojnije išla na veliko natjecanje. Spokojno u smislu da je reprezentacija definirana, da je prošla proces smjene naraštaja, da je puno svježe krvi.

- Nekad i nije dobroor ići kada je sve spokojno, posloženo. Nekad fali i malo toga i nereda i sumnje u nas, znam iz iskustva da nas je to punilo i motiviralo, da pokažemo da su u krivu. Sigurno da smo mi zadovoljni s ovom situacijom. Vratit ću se na prvu utakmicu Lige nacija, da shvatimo naš mentalitet, gdje smo nakon 0:3 protiv Austrije dobili puno kritika, da to nije to. Za tjedan dana padamo u euforiju, neodlučeno s Francuskom i odmah rastu apetiti. Mi koji smo dugo u sportu naučili smo držati emocije pod kontrolom, ne upadati u euforiju ali niti pesimizam. Kvaliteta igrača je u rangu sa svima tamo. Neću reći da idemo mirno ali idemo sigurno gladni još jednog uspjeha za hrvatski nogomet.

Ako treba nereda i sumnje, neka izgube u posljednjoj pripremnoj utakmici od Saudijske Arabije, našalio se Vela.

- Svi znaju da se u sportu najbolja atmosfera stvara kada se pobjeđuje. Vratit ću se na Ligu nacija koju smo iskoristili da stvorimo pobjedničku atmosferu, da se ekipa navikne da je pobjeđivati velike suparnike za nas nešto normalno. I tako se moramo postaviti i od početka Svjetskog prvenstva.

Vratimo se na tu prvu utakmicu Lige nacije, 0:3 i osjećaj praznine koji je nastao. Uslijedilo je remi s Francuskom, pa onda dvije pobjede i preobražaj. Kako je bilo iznutra, dočekati prvu sljedeću utakmicu?

- Nakon 0:3 otišli smo normalo spavati. Dogodio se loš dan, imali smo tešku situaciju prije utakmice s izbornikom. To su dovoljno kvalitetni igrači iz jakih klubova da mogu jednu utakmicu staviti po strani. Situacija se može preokrenuti u našu korist. Bili smo uvjereni da smo radili dobro prvih 30 minuta i ne treba raditi neke dramatične promjene samo zato što to u jednoj utakmici nije funkconiralo. Vjera u ono što se radilo do tada iznijela je i tu Ligu nacija.

06.06.2022., stadion Poljud, Split - UEFA Liga nacija, Liga A, skupina 1, 2. kolo, Hrvatska - Francuska. Luka Modric, Domagoj Vida. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Znači pomogli su iskustvo i karakter?

- Kada se slaže momčad ona se slaže i po karakteru a njega ne može imati svatko i to je stavka jako bitna kod igrača. Sada kada pogledamo popis igrača, i one koji su bili na predpozivu, sve su to momci s jakim karakterom i sigurno ne bi bili niti u klubovima u kojima igraju da nemaju tu kvalitetu-

To što se proširio skup igrača, zasigurno je dobitak. Vrlo je moguće da će biti iznenađenja. 

- I 26 igrača je malo i to je ono što želimo. A želimo da nam otežaju posao i da probaju izbaciti one koji su bili prije njih. Ide onaj koji je u tom trenutku spremniji i više odgovara zahtjevima koje mi tražimo. Sigurno da je širina kadra važna. Promijenili smo pet igrača između dvije utakmice i riješe vam utakmicu oni koji nisu ni sudjelovali u prvoj i to je nešto što samo možete poželjeti.

Ova Liga nacija, ovo posljednje izdanje, s jedne strane je poslužila za građenje atmosfere a s druge strane, čini se da je napokon završen proces slaganja nove reprezentacije.

- Izbornika sigurno nije čekao lagan posao. Tijekom prijašnjih izdanja u Ligi nacija one su utjecale na utakmice u kvalifikacijama. Porazi uvijek donesu negativu i sumnju u sebe, a ova nam je donijela priliku da profiliramo izbor igrača i da dobiju vjeru da mogu pobjeđivati velike suparnike. Što se tiče smjene naraštaja, dosta često koristimo te fraze od kojih bi trebali odustati. Što znači smjena naraštaja ako imamo Modrića sa 37 i Perišića sa 34. Mislim da previše gledamo u putovnicu i da se trebamo fokusirati na ono što igrač pokazuje na terenu. Naravno, da mlađima nikad nije zabranjeno da se nametnu. I ja sam izgubio poziciju od mlađeg i sve je to normalno. Nama starijima to nije lako prihvatiti no pobjeđuju brži, mlađi, jači.

Nakon Rusije su se tražili novi kadrovi.

- Budimo iskreni, tada ih nije bilo, takvih igrača koji su se tražili. Sa strane gledajući, tih pozicija nije bilo. Ovi grači koji su stupili na scenu su sazreli u međuvremenu. Možda ih mi tada nismo ni vidjeli. Može biti pogreška na obje strane. No, u prijelaznom razdoblju nije bilo kvalitete koju imamo sada.

Imamo skup igrača koji je raznorodan. Kako izgleda život iznutra?

- Nema ljepšeg osjećaja nego igrati za reprezentaciju. Taj osjećaj kada se svi vide zajedno to je neprocijenjivo. Kada izađeš na utakmicu ponos je enorman. Veliki je privilegij igrati u hrvatskoj reprezentaciji. Naravno, bit će uvijek grupica, uvijek će netko s nekim biti bolji prijatelj, no oni su stvarno kao momčad jedno. Na terenu se ne može primjetiti da je netko odrastao u Njemačkoj ili da je netko iz Hajduka, Dinama, Rijeke... Mogu ovo usporediti s atmosferom prije 2018. jer smo deset godina igrali zajedno i dobra atmosfera nije ni mogla izostati. Ovdje ima dosta mladih momaka koji su puno profesionalniji no što smo mi bili, to su momci novih naraštaja kojima je sve podređeno uspjehu i to se odražava i na starije koji to vide. Kada je ugošđaj radni, svi pušemo u isti cilj, onda ne možemo biti nezadovoljni.

U tom skupu ističe se jedan igrač, svjetski fenomen Luka Modrić, sa toliko godina igrati toliko sezona na najvišoj svjetskoj razini.

- Sve njegove utakmice i sve što se događa oko njega i kako igra i kako se ponaša, kako je zadivio cijeli svijet, dovoljno govori o njemu. I zato nitko ne može od nas pronaći dovoljno riječi da ga dovoljno pohvali. Igrali smo zajedno u Dinamu i Totenhammu i već tada se vidjelo da je poseban. No, posebnih je bilo mnogo. On možda jedino na početku možda nije vjerovao da on može biti taj no kada je u Engleskoj vidio da ga ne mogu uloviti niti najjači, počeo je vjerovati. Kada ležiš s njim u sobi prije Prvenstva Europe u Španjolskoj 2012. i zove te Mourinho u Real, onda znaš da si poseban.

28.06.2021., Kopenhagen, Danska - Stadion Parken. UEFA Europsko prvenstvo 2020, osmina finala, Hrvatska - Spanjolska. Luka Modric, Marcelo Brozovic , Vedran Corluka "nPhoto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Čovjek dolazi na 150. utakmicu za repku s istim žarom.

- Znamo se šaliti, ima dosta i tih fotografija gdje on izgleda kao dida i igra dalje. Prije utakmice s Francuskom rekao je "ne znamo koliko smo dobri". Rekao je momcima da ne smiju sumnjati, vjerovati da su drugi bolji. On i izbornik imaju sjajnu koheziju.

Par rečenica o suparnicima, o Maroku, Kanadi

- Gledali smo dvije utakmice Kanade, u Beču, protiv Katra i Urugvaja. Moram priznati da me Maroko oduševio, jako su dobra reprezentacija. Gledao sam njihove utakmice sa Paragvajem i Čileom, imaju dosta dobrih igrača. Jako dobra i nezgodna reprezentacija koju moramo jako respektirati. S obzirom da je to prva utakmica, moram reći da moramo biti vrlo ozbiljni jer je suparnik jako neugodan.

Je li plus ili minus odlazak Vahida Halihodžića, koji naše igrače dobro poznaje?

- Ono što sam vidio s ovim zvijezdama koje su vraćene oni meni izgledaju kao jako dobra reprezentacija. Uvijek je po meni lakše kada ne igraš protiv takvih igrača i oni su s povratkom tih igrača dobili novu dimenziju.

Kanada?

- Nismo bili upoznati s njima. Znamo da imaju igrača u Bayernu, Lilleu, Bruggeu i oni jako dobro kombiniraju. Zadnji red im je iz Porta, jedan dio iz Montreala.

Je li Belgija prošla svoj zenit s ovim sastavom?

- Netko bi rekao da smo mi 2018. prošli zenit pa smo bili drugi na svijetu. Imaju jako puno širine i kvalitete. Jako dobra reprezentacija s jako dobrim trenerom i oni računaju na najviše moguće domete. I mi i oni smo favoriti te skupine i ne sumnjam da ćemo jedni i drugi htjeti biti prvi.

Križamo se sa skupinom u kojoj su Njemačka i Španjolska?

- To križanje je dosta daleko jer još nismo prošli skupinu i potpuno smo usredotočeni na prva tri suparnika. To križanje je dosta relativno. Kada se sjetimo 2018. Njemačka nije prošla skupinu. Vidjet ćemo i da li ćemo mi doći do tog križanja.

Na posljednjem izdanju Lige nacija dosta je velikih reprezentacija bilo u problemima poput Njemačke, Francuske... Jedna teorija kaže da su one četiri utakmice u lipnju došle dosta nezgodno igračima iz jakih liga no nekima nisu sjele niti one jesenske. Tko je uopće favorit na Svjetskom prvenstvu?

- Nekima te utakmice nisu došle najbolje. Ja sada ne znam što su njhovi izbornici radili, da li su rezultat uopće stavili u prvi plan, no možda je to i poruka da u nogometu više nema izrazitih favorita, da je postao izjednačeniji. Vidite Dansku koja 20 utakmica nije izgubila utakmicu a igrala je protiv velikih. Ima tih reprezentacija koje će biti uvijek spominjane, koje su tu, no na ovom Svjetskom prvenstvu puno reprezentacija ima priliku. Ima tu jako dobrih reprezentacija koje u posljednje četiri godine nisu bile u prvom planu no sada su se digle. Nema više da su te velike nogometne države favoriti i mislim da su one toga svjesne.

Kako je bilo iz kopački preseliti na klupu, biti trener?

- Bila mi je ogromna čast da me izbornik priključio čim sam završio igračku karijeru i da je vidio da mogu pomoći. Prvi trening, oni izlaze u igračkoj opremi a ja u trenerskoj i oni se svi smiju. To su mi donedavni igrački kolege. No kroz karijeru sam uvijek nekako bio produžena ruka trenera i dosta igrača me često pitalo za savjet pa nisam imao problem prebaciti se u ulogu trenera. Nije lako kada imaš punu sobu donedavnih sugrača i objašnjavati da je netko pogriješio. Kada moraš reći "Luka trebao si ići tu" nije lako.

MOSCOW, RUSSIA - MAY 16, 2021: FC Lokomotiv Moscow's players throw their captain Vedran Corluka who has played his last match for the team, in the air after the 2020/2021 Russian Premier League Round 30 football match against FC Ural Yekaterinburg at RZD Arena. Sergei Fadeichev/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL
Foto: SERGEI FADEICHEV/NEWSCOM

Ima li Vedran ambicija da jednog dana bude i prvi trener?

- Preskočio sam puno stuba a tek sam upisao trenersku školu. Mislim da trebam još puno godina učiti i bit će vremena za te odluke.

Shvatimo ovo kao stručnu praksu.

- Nije loša praksa.

>> VIDEO: Kladionice Vatrenima daju manje od 2% šanse za osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru

Komentara 1

Avatar kvasac60
kvasac60
13:13 14.10.2022.

Ti Ćorluke su svi sna lažljivi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije