Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treneri za velike uspjehe

Conte, Guardiola i Mourinho znaju posložiti zvijezde

Football Soccer - WAC RZ Pellets v Chelsea - Pre Season Friendly - Worthersee Stadion, Klagenfurt, Austria - 20/7/16 Chelsea manager Antonio Conte Action Images via Reuters / Heinz-Peter Bader Livepic
Foto: Pixsell
1/12
02.08.2016.
u 09:35

“Nogomet je jednostavna igra, ne volim intelektualnu prostituciju”, jedna je od poznatijih Mourinhovih izreka

Dva tjedna dijele nas od početka nove sezone u engleskom nogometu. A posebno uzbuđenje uz poznate podatke da klubovi najbolje plaćaju, da su medijski najbolje pokriveni jest svjetska trenerska krema.

Jürgenu Kloppu, Slavenu Biliću i Claudiju Ranieriju, koji već imaju jednosezonsko premierligaško iskustvo, od ove su se sezone priključili Antonio Conte, Jose Mourinho i Pep Guardiola. “Hold your horses”, nemojte odmah skakati, objasnit ću zašto sam Bilića i Ranierija ugurao u ovo društvo i zašto je Mourinho novi “Englez”.

Iako je pauzirao, a zatim prvi put sjeo na klupu Uniteda, Mourinho je daleko od početnika u engleskom nogometu. S Chelseajem je, u dva mandata, osvojio tri naslova engleskog prvaka i vratio londonsku momčad na vrh otočkog nogometa.

“Nogomet je jednostavna igra, ne volim intelektualnu prostituciju”, jedna je od poznatijih Mourinhovih izreka, koju je ovih dana citirao i domaći dnevni list u najavi nove sezone Manchester Uniteda.

Vodeći se tim načelom odlučio se i za jednostavnu taktiku, koja se ipak ne razlikuje umnogome od one njegovih prethodnika. Iako su opet široke ruke i kupuju gotovo sve što je na tržištu, ni mediji otvoreno naklonjeni “Manchesterskim crvenima” više se ne zalijeću s preoptimističnim najavama.

Previše su se opekli u proteklih nekoliko sezona te čekaju kako će to Mou posložiti. Kažu da je, bez obzira na igračke prinove, ipak Portugalac njihovo najjače pojačanje u predstojećoj sezoni.

U proteklim je sezonama zaista bilo i previše intelektualne prostitucije na klupi Manchester Uniteda. Ako netko zna kako posložiti zvijezde, i na nebu i na travi, onda je to on! Možda nije najoptimističnija najava, ali Portugalac je na predstavljanju znakovito dodao: “Kamo god stigao, koliko god lijepo dočekan, znam da ću jednog dana dobiti otkaz!” Vrlo mudar čovjek!

Pep Guardiola uvijek donosi nešto novo. Za City je najavio osvježenu varijantu prepoznatljivog stila.

“Ono što sam radio s Barcelonom ili Bayernom ne mogu preslikati na City, ali svaki trener nosi nešto sa sobom u svaku momčad. Nema nikakvih tajni, svi znaju kakav nogomet igraju moje momčadi, a City ima igrače za još jedan veliki korak naprijed!”

Engleska liga već je dugi niz godina najveći mamac najboljim igračima svijeta, a u sezoni pred nama ovdje su se okupile i najveće trenerske ribe. Plijen je velik i izdašan, ali i naše su ribe prilično pohlepne, sve žele samo za sebe.

Nakon “posebnog”, na klupu Chelseaja sjeo je “obični” Antonio Conte. Po mnogima jedan od najboljih trenera, uvjetno rečeno, mlađe generacije. Igračka legenda Juventusa na klupi “Stare dame” osvojio je sve što se osvojiti moglo. Nedostaje mu naslov europskog prvaka kojemu se nada s Chelseajem.

Abramovič je ponovno široke ruke i u momčadi se očekuju prinove. Poput Jürgena Kloppa, i Conte tek počinje graditi svoju momčad. Iako je Klopp u Liverpool stigao još prošle sezone, tek ove godine počinje graditi momčad iz temelja.

“Klopp i Conte ozbiljni su treneri s ozbiljnim momčadima”, kaže Champion.

“Prošla je sezona bilo opipavanje pulsa za njemačkog trenera, a Conte će biti jako opasan s Chelseajem. Naravno, sve ovisi o tomu koliko će jedan i drugi imati slobode u svojim potezima i kako će kupovati u prijelaznom roku.” Antonio Conte odmjeren je u svojim izjavama, ne obećava “brda i doline”.

“Uspoređujem svoj posao s krojačkim, odijelo mogu napraviti samo od materijala koji dobijem. U Engleskoj se igra najbolji nogomet, slijede Španjolska i Njemačka, a moja Italija je tek na četvrtom mjestu. Sretan sam što sam na klupi Chelseaja, ali tek ćemo vidjeti kakvim materijalom raspolažem.”

Da nije bilo Claudija Ranierija i Leicesterove nevjerojatne priče, vjerojatno bi Slaven Bilić u protekloj sezoni zaslužio naslov menadžera godine. Slaven Bilić ima “x faktor” koji se Englezima strašno sviđa; simpatičan je, teatralan, zna s medijima i pruža im ono što oni vole.

U kratkom je roku prošao put od pomalo čudne odluke uprave do lika kojega navijači obožavaju.

Komentara 3

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
12:48 02.08.2016.

Conte, Guardiola i Mourinho znaju posložiti zvijezde a Kek i Pušnik znaju od polovnih i limitiranih balkanskih igrača stvoriti respektabilne ekipe koje igraju skoro kao da su europskog porijekla.

MA
mamunamegalo
10:30 02.08.2016.

Nevene kako je Murinjo u 2 sezone osvojio 3 naslova?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije