Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raketa se vraća

Ćiro: Strpi se, Vlašiću! Rakitić je, uz Modrića, najvažniji element

24.09.2019.
u 06:56

S Raketom i Modrićem te s briljantnim maratoncem Brozovićem – to su ponovno obrisi momčadi s kojom je Hrvatska osvojila srebro u Rusiji, ne samo u kontekstu kvalitete izvedbe nego i sveukupnoga ozračja unutar reprezentacije

Posljednje recenzije španjolskih medija o formi Ivana Rakitića u Barceloni (“potpuno izgubio samopouzdanje koje je imao prošle sezone, spor i apatičan...”), u kontekstu hrvatske reprezentacije potpuno su irelevantne.

Za izbornika Zlatka Dalića saznanje da mu je Raketa ponovno na raspolaganju čini se neprocjenjivim, s obzirom na to da je još živo sjećanje na 1:1 u Bakuu, kada je reprezentaciji nasušno bila potrebna svježa krv u sredini terena.

>> Pogledajte galeriju s dočeka vatrenih nakon srebra u Rusiji

1/74

A Rakitićeva klasa, lucidnost, staloženost, autoritet u sredini terena oduvijek su vatrenima donosili dodatnu vrijednost.

Tajnoviti izostanci

S Raketom i Modrićem te s briljantnim maratoncem Brozovićem – to su ponovno obrisi momčadi s kojom je Hrvatska osvojila srebro u Rusiji, ne samo u kontekstu kvalitete izvedbe nego i sveukupnoga ozračja unutar reprezentacije.

Podsjetimo, Ivan Rakitić posljednji je put za reprezentaciju nastupio u ožujku u Budimpešti protiv Mađarske, a potom tajnovito propustio lipanjske (Wales, Tunis) i rujanske akcije (Slovačka, Azerbajdžan).

U međuvremenu je preko društvenih mreža objavljivao patetične statuse o svojim počecima u nacionalnoj momčadi, o svojoj odanosti i privrženosti Hrvatskoj, o čemu nikada nije bilo ni najmanje sumnje. Ako je Rakitić napokon sa sobom raščistio da se želi vratiti i opet biti na raspolaganju Daliću, njegova je odluka za izbornika – veledobitak! Jer, Rakitić je još uvijek, u kakvoj god formi bio, igračina.

Od glavnih junaka neponovljive ruske bajke, Daliću sada još nedostaju Vrsaljko, Strinić i oporavljenik Kramarić, koji ovaj tjedan počinje trenirati u Hoffenheimu. Andrej bi trebao biti spreman za akcije u studenome, protiv Slovačke (kvalifikacije) i Gruzije (prijateljska).

Izbornik Zlatko Dalić jučer nije bio dostupan za komentar svoga popisa. Nedavno je bio izjavio kako nikoga neće moliti da igra za Hrvatsku, a Rakitića očito nije ni morao. Čim je od Rakete dobio mig da je spreman za povratak, odmah ga je uvrstio na popis.

– Rakitićev povratak golemi je plus za reprezentaciju! Ne samo radi njegove provjerene nogometne kvalitete nego i zbog cjelokupnoga ozračja u reprezentaciji. Rakitić je uz Modrića najvažniji element reprezentacije – kaže Dalićev trenerski mentor, bivši izbornik Miroslav Blažević.

Pa ipak, Hrvatska je i bez Ivana Rakitića u sastavu u Slovačkoj odigrala jednu od najboljih utakmica otkad je Dalić izbornik.

– To je bila možda i najbolja izvedba naše reprezentacije u povijesti, ali istodobno i zabluda. Evo, ja sam vidio neke igre Barcelone bez Messija, u kojima je ona i bez njega bila fenomenalna. Ali, ipak je drukčije kada Messi dođe. Dakle, Rakitić je hrvatskoj reprezentaciji neizmjerno potreban u ovoj situaciji – nastavlja Blažević.

To znači da netko iz prvih jedanaest mora ispasti, a kao prvi kandidat nameće se najmlađi – Nikola Vlašić. Na tu je konstataciju Ćiro podigao glas.

– Pa čekaj malo, Vlašiću, polako, sine! Nemoj naprečac u reprezentaciju koja je druga na svijetu! Ne ulazi se u reprezentaciju preskačući stube, nego postupno. Rakitić ima više od sto nastupa, a Vlašić ni deset. Vlašić je naša nada, naša budućnost, ali još uvijek ne može s Rakitićem – dodao je Ćiro Blažević.

Čak 272 nastupa za Barcu

I svemu što je legendarni trener rekao ne treba dodati ništa osim ovoga, Ivan Rakitić: 272 nastupa za Barcelonu u zadnjih pet godina, 34 pogotka, čak 13 trofeja; 104 nastupa za hrvatsku reprezentaciju, 15 pogodaka, tri europska, dva svjetska prvenstva!

Ivan Rakitić je i svjetsko srebro, i ruske melodije začinjene hladnokrvnim, antologijskim egzekucijama s bijele točke.

Izbornik Dalić na popisu za Mađarsku (10. listopada) i Wales (13. listopada) na raspolaganju ima dvojicu nogometaša koji ove sezone nisu odigrali ni minute u klupskim dresovima (L. Kalinić, Lovren), što ni za jednoga nije veliki hendikep, a na popisu za splitski nastup nema ni jednoga aktualnoga igrača Hajduka, samo dvojica s pretpozivima.

Pa ipak, reprezentacija uoči povijesnoga povratka u Split u svojim redovima ima osmoricu južnjaka; Livakovića, Modrića (Zadar), L. Kalinića, Vlašića, Pašalića (Split), Rebića (Imotski), Perišića (Omiš), Petkovića (Metković).

Popis vatrenih:
Dominik Livaković (Dinamo) 6
Lovre Kalinić (Aston Villa) 18
Simon Sluga (Luton Town) 1
Karlo Bartolec (Kopenhagen) 4
Tin Jedvaj (Augsburg) 20
Borna Barišić (Glasgow Rangers) 9
Dejan Lovren (Liverpool) 55
Mile Škorić (Osijek) 2
Matej Mitrović (Club Brugge) 12
Dario Melnjak (Rizeşpor) 1
Domagoj Vida (Beşiktaş) 77
Luka Modrić (Real) 124
Ivan Rakitić (Barcelona) 104
Mateo Kovačić (Chelsea) 52
Milan Badelj (Fiorentina) 48
Marcelo Brozović (Inter) 49
Mario Pašalić (Atalanta) 11
Nikola Vlašić (CSKA, Moskva) 7
Ivan Perišić (Bayern) 84
Ante Rebić (Milan) 30
Bruno Petković (Dinamo) 5
Josip Brekalo (Wolfsburg) 8
Mislav Oršić (Dinamo) 1
Na listi pretpoziva su: Dino Perić (Dinamo, 0), F. Bradarić (Hajduk, 6), Marko Rog (Cagliari, 16), Mijo Caktaš (Hajduk, 1). Uz imena igrača naveden je i broj nastupa za reprezentaciju.

>>> Pogledajte što je Davor Šuker rekao o gostovanju reprezentacije na Poljudu

Komentara 10

GA
GandalfovBrat
08:27 24.09.2019.

objavljivao patetične statuse? e moji soroševci, što su onda statusi od grubnića, doris pinčić i ostalih s kojima nas gušite? to je bio njegov odgovor na sve što ste zakuhali

PR
prajdali100
09:24 24.09.2019.

Kad u sredini " vezu" Modrić, Brozović i Rakitić to je pjesma za moje uši.Ali trio koji je napaljen, motiviran.

Avatar majkuvam
majkuvam
10:25 24.09.2019.

Dobro je da uopće nije bitno što vi objavljujete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije