Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ma kakva formacija

Ćiro o Bjeličinoj postavi i Dinamovim šansama, a otkriva i što je bilo najvažnije u velikom trijumfu plavih

Miroslav Ćiro Blažević
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/6
20.09.2019.
u 15:03

Igrali su plavi 3-4-1-2 (ili 3-5-2 kada se Dani Olmo povukao) s Dilaverom, Théophileom i Perićem na stoperskim pozicijama te tako potpuno iznenadili Gasperinija i gostujuće igrače

Uz frapantan rezultat 4:0, predivnu atmosferu u Maksimiru kakva nije viđena godinama i nevjerojatnu partiju gotovo svakog pojedinca u tamnoplavom dresu, jedna od glavnih tema nakon utakmice prvog kola Lige prvaka bila je iznenadna promjena formacije trenera Nenada Bjelice koji je iz uobičajenih 4-2-3-1, odnosno 4-3-3, prvi put izveo momčad Dinama s tri stopera otraga.

Igrali su plavi 3-4-1-2 (ili 3-5-2 kada se Dani Olmo povukao) s Dilaverom, Théophileom i Perićem na stoperskim pozicijama te tako potpuno iznenadili Gasperinija i gostujuće igrače.

>> Pogledajte kako je Dinamo stigao do trijumfa protiv Atalante

Nije se samo o formaciji pisalo i razgovaralo u tiskovinama, na portalima ili na televizijama, oba trenera nakon utakmice govorila su o formaciji koju u Dinamu nismo mogli vidjeti još od vremena Zorana Mamića na klupi. Ne samo to već ovaj podatak čini fascinantnim činjenica da je strateg plavih svojim igračima promjenu obznanio u ponedjeljak, tek dva dana prije utakmice.

Svi su bili iza lopte u obrani

Mnogi su hrvatski stručnjaci okušali svoju sreću s 3-5-2 sustavom, ali rijetki su bili uspješni. Nitko nije došao ni blizu Miroslava Ćire Blaževića, trenera koji je na našim prostorima proslavio spomenutu formaciju kada je vatrene 1998. doveo do povijesne bronce. Nema boljeg čovjeka za prokomentirati maestralni ali rizičan Bjeličin potez. Međutim, trener svih trenera bio je nešto drukčijeg mišljenja.

– Ma kakva promjena formacije! Sad je odjednom to razlog zašto je Dinamo tako briljantno odigrao i pobijedio. Smiješno – započeo je Ćiro te dodao:

– Ja sam otišao malo dalje od svih koji se bave formacijom na terenu. Sustav 3-5-2 je Ćirin sustav koji sam uveo još 1982. godine, ali danas u modernom nogometu sustavi više ne postoje. Danas je transformacija, koja je obilježila evoluciju nogometa, demantirala sistem. Ma kakav sustav! Jedan igrač može predriblati dva igrača i gotov je sustav.

Miroslav Ćiro Blažević
1/22

Dakle, prema Ćiri nije riječ o sustavu, a onda je pravo pitanje bilo o čemu je riječ. Što je to na terenu učinilo Dinamove igrače superiornim naspram Atalante?

– Svi su igrači Dinama bili iza lopte kad su se trebali braniti i svi su se pridodali prvoj liniji kako bi zadržali koheziju, ali o tome ne mogu razgovarati s novinarima, samo s nogometnim ekspertima – kroz šalu je rekao 84-godišnji mag, no zatim nastavio argumentirati:

– U ovom modernom nogometu Dinamovi su igrači reflektirali ono najvažnije, stalno su bili kao jedan, napadali su se bez da su se ustručavali i bili disciplinirani kad je protivnik imao loptu.

Možemo pobijediti i City

Još jedan razlog bi, prema Ćiri, mogla biti i energija koja kola oko zagrebačkog kluba. Dugo nije bilo tako lijepo biti navijač Dinama, ne samo zbog rezultata već i zbog istinskog zajedništva.

– Svi su pozitivni oko Dinama, svi dišu jedan zrak. Da nije tako, ne bismo mogli napraviti ovako veliki rezultat. Taj princip “svi za jednog, jedan za sve” proširio se s terena na publiku i takav je ambijent najveći razlog zašto su dečki odigrali takvu partiju.

Bili razlog sustav, disciplina ili ambijent, Blažević nije mogao sakriti oduševljenje igrom koju su plavi prikazali u Zagrebu. Tvrdi da se ne može sjetiti kada je Dinamo ovako dobro parirao momčadima najveće klase.

– Cijela Hrvatska ima razloga biti ponosna na Dinamo jer su pokazali da mogu igrati i konkurirati i u međunarodnom nogometu, ne samo nacionalnom. Mogu se mjeriti s najvećim bogatašima i velesilama kao što su Englezi, Talijani, Španjolci, ma sve ćemo ih razbiti – optimistično kaže Ćiro.

Idući test za besprijekorne igrače Dinama je ipak prava velesila – Manchester City koji je u prošle dvije sezone u najzahtjevnijoj ligi svijeta od 228 bodova skupio čak 198. I, još važnije, to je klub koji je osvojio sva moguća natjecanja osim Lige prvaka.

– Po ovome što su igrači pokazali protiv Atalante morat će se paziti i Manchester City, ne bih se čudio da i njih pobijede. Ovo je rezultat koji je upozorio sve.

>> Pogledajte kakvo je ozračje bilo u Dinamovoj fan zoni

 

Komentara 17

ZA
zanaše1
15:48 20.09.2019.

Ajde Čiro stara ulizice ti si svoje rekel kad si tužakal kak znaš da je hnl neregularan i da se radilo sve da hajduk ne bude prvi .E a sad ajde uvlačiš se Dinamu .E jesi suncokret.

DU
Deleted user
17:08 20.09.2019.

Stara senilna pederčcina

DU
Deleted user
16:04 20.09.2019.

ČIRO,ajde kući ući praunuke nogomet,stari ljigavac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije