Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finale Kupa Konfederacija

Čileanci se klanjaju samo Marcelu Bielsi! Zbog njega su i studenti izlazili na ulice

Marcelo Bielsa
Foto: Reuters
02.07.2017.
u 14:57

Argentinac je promijenio mentalitet momčadi i vratio im ponos.

Njemačka i Čile nikada nisu igrali finale Kupa konfederacija. Tako ćemo danas (20 sati), nakon Brazila (4 naslova), Francuske (2), Argentine (1), Meksika (1) i Danske (1) dobiti ime nove reprezentacije na ovom trofeju.

A zanimljiva je priča taj Čile. Posebice zadnjih nekoliko godina. Dvije godine zaredom osvajali su Copa Americu (2015. i 2016.), a sada imaju priliku prvi put postati najbolja momčad Kupa konfederacija. Spomenimo i ovogodišnji turnir u Kini (China cup) koji su također osvojili.

Remizirali s Hrvatskom

Podsjetimo, Hrvatska je s njima remizirala (1:1) u osnovnom dijelu susreta. Za naše je zabio Franko Andrijašević u 78. minuti, no Čileanci su slavili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (4:1). Najveći uspjeh u povijesti reprezentacije Čileancima je, baš kao i Hrvatskoj, brončana medalja sa Svjetskog prvenstva (1962. godine).

U čemu je tajna čileanske transformacije? Zadnjih desetak godina vodilo ju je nekoliko trenera, no za Čileance je samo jedan važan. Mnogi će kazati da je taj proces preobrazbe započeo prije deset godina kada je njihovu nacionalnu vrstu preuzeo Marcelo Bielsa. Argentinac je danas jedan od najcjenjenijih svjetskih stručnjaka, a u četiri godine na klupi Čilea (2007.-2011.) vratio im je nogometni ponos. Samo nekoliko mjeseci prije njegova dolaska, Čile je ispao s Copa Americe nakon sramotnog 1:6 poraza od Brazila. Usto, do 2007. godine, od šest prethodnih Svjetskih prvenstva, plasirali su na samo jedno.

Harold Mayne-Nicholls, predsjednik čileanskog saveza pred Bielsu je prije deset godina stavio nekoliko osnovnih zahtjeva.

- Nikada nismo razgovarali o plasmanu na Svjetsko prvenstvo. Samo sam mu kazao da reprezentaciji mora donijeti disciplinu, strogost i poniznost... - prisjetio se Mayne-Nicholls.

A za Bielsu niti jedan detalj nije bio premalen. Pa čak ni koliko je lišća preko noći palo na travnjake nacionalnog kampa, prisjećaju se kroničari nacionalne vrste iz tog doba. Do kraja svog mandata, Bielsa je zastarjeli kamp pretvorio u supermoderno zdanje s najsuvremenijim sadržajima. Istovremeno, živio je u skromno uređenoj sobici u kojoj je jedini luksuz bio televizor na kojem bi samo gledao nogomet i filmove. Njegove dvije najveće strasti.

Trener koji je Čile iz osrednjosti odveo na put međunarodnog uspjeha, najčešće je koristio sintagmu - strast za igrom. Kao pravi strateg imao je svoje male zanatske tajne kako ostvariti revolucionarne zamisli i ‘protresti’ njihovu reprezentaciju. Njegova skromna sobica u nacionalnom centru početak je svega. Samo nekoliko tjedana nakon ustoličenja na klupi, čileanska selekcija do 20 godina u Kanadi je, na SP-u, osvojila treće mjesto. Okosnicu te momčadi činili su Alexis Sánchez, Arturo Vidal, Carlos Carmona, Gary Medel i Mauricio Isla. Tri godine kasnije bili su mu udarni igrači na SP-u. A mladi igrači obožavali su Bielsu, jer je vjerovao u njih.

Njegova sposobnost prenošenja zamisli i jednostavnost ideja igre, parametri su koje današnje zvijezde momčadi najčešće ističu. Vidal će tako priznati:

- Prije njega sam trčao po terenu kao luđak, nisam bio koncentriran na utakmice i treninge. On me naučio koliko je važna mentalna priprema. Pomogao nam je da razvijamo osobnost izvan terena.

Bielsa je imao nevjerojatan utjecaj na reprezentaciju, čileanski nogomet, na društvo u cjelini. O njemu su napisane tisuće tekstova, brojne knjige...

- Možemo biti ravnopravni s najvećima, ili barem pokušati. Umjesto da živimo u stalnom strahu da će nas netko razbiti... - pričao je Bielsa.

Pinochet im gušio snove

Ideja o toj vrsti slobode svidjela se Čileancima. Nacija koja je godinama stenjala pod diktaturom Augusta Pinocheta u kojoj su joj bile gušeni snovi i želje, s nevjerojatnim je simpatijama prihvatila njegove postulate. U Čileu će vam reći da su one bile refleksija brojnih društvenih promjena, čak i studentskih prosvjeda.

Čileanci su ga obožavali, a argentinski treneri u čileanskoj ligi postali su najtraženija roba. Zanimljivi su bili i oni koji su turistički posjetili Rosario, Bielsin rodni grad. Tako je Bielsin pomoćnik Eduardo Berizzo momčad O’Higgins 2013. odveo do prvog naslova prvaka u povijesti. Jorge Sampaoli (vodio Čile od 2012. do 2016.), jedan od najvećih Bielsinih štovatelja, dvije godine (2010.-2012.) dominirao je ligom s Universidad de Chileom. On je u Čile, kako će sam kazati, donio ‘bielsizam i guardiolizam’ - brzi i moderni nogomet, visoki presing i snažan ritam...

No, nitko na njihov nogomet nije utjecao kao Marcelo Bielsa. 

  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije