Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVIŠE OČITO

Cijelo prvenstvo u funkciji finala Španjolska - SAD

Košarka
Foto: NPH/Pixsell
06.09.2014.
u 10:34

- Suci su pomagali Španjolcima, imao sam osjećaj da ih je na parketu osam - rekao je Raduljica.

Nakon prvog kruga natjecanja sa Svjetskog prvenstva kući ide osam reprezentacija, a 16 ih ostaje u "plesu" za medalje, među njima i Senegal i Meksiko. I jednima i drugima to je prvi put, a Meksiko je posljednji put nastupao na SP-u prije 40 godina.

Slovence prate navijači

I jedni i drugi smatraju to svojim povijesnim uspjehom i od toga neće više tražiti jer su sada pred njima nepremostive prepreke. Naime, Senegalci u osmini finala igraju sa Španjolcima, a Meksikanci sa susjedima Amerikancima.

I dok se Hrvatska nema pravo žaliti na sportsku sreću jer više od ovoga igrama nije ni zaslužila, Slovenci se imaju pravo ljutiti na vanjske faktore. Ponajprije na Australce. Zdovcovi izabranici u posljednjoj su četvrtini utakmice protiv Litve ubacili samo dva koša i izgubili prvo mjesto pa će, prođu li Dominikansku Republiku, na Amerikance.

Slovenci su Australcima poručili da "nimajo jajc" jer su namjerno izgubili od Angole, kako bi u četvrtfinalu izbjegli američku "specijalnu postrojbu". No unatoč svemu naši sjeverni susjedi očekuju dolazak od 1500 do 2000 navijača, čime se mi nećemo moći pohvaliti. Na nesreću organizatora, Finci su nakon poraza od Novog Zelanda otpali, a s njima i onih 7000 potrošački raspoloženih navijača.

A upravo su Novozelanđani pokazali nevjerojatan borbeni duh. Nakon tri kola imali su 0-3 te se pobjedama nad Ukrajinom i Finskom probili među 16 našavši se u društvu očišćenom od nepobjedivih favorita. Naime, iz tog dijela priče u polufinale će netko između Litve i Novog Zelanda odnosno Australije i Turske. Slično je i u vidljivo jačem donjem dijelu "španjolske" strane ždrijeba gdje smo se mi nadali naći i gdje će polufinalista izlučiti Grčka, Srbija, Brazil i Argentina.

Mi u ždrijebu nismo bili te sreće kao Slovenci jer smo dospjeli u skupinu koja se križa s najjačom skupinom prvenstva, no u osmini finala ipak smo dobili najprimjerenijeg suparnika. Naime, protiv Španjolske ne bismo imali izgleda, naši lagašni centri teško bi se nosili s moćnim Brazilcima, a protiv Srba to bi bilo "više od igre" pa je Francuska najbolji izbor. Osim što nemaju Parkera, Francuzi ovdje nemaju još nekolicinu NBA igrača kao što su Noah (Chicago), Seraphin (Washington), Turiaf (LA Lakers), Mahinmi (Indiana) i DeColo (San Antonio).

Fiba je imala plan

Nažalost, izbacimo li Francuze, velika je vjerojatnost da će nas potom izbaciti Španjolci. Čak i ako budu imali loš dan, domaćini će se već logistički potruditi da im nitko ne pokvari plan o finalu s Amerikancima. Uostalom, takav je plan još u početku imala i FIBA koja je ždrijeb skrojila tako da se Španjolska i SAD ne mogu nikako susresti prije završne utakmice za zlato.

Ponešto od toga na svojoj su koži osjetili i Srbi čiji je izbornik Đorđević kazao da ovakva Španjolska ne treba pomoć sudaca, a imala ju je baš protiv njih. S obzirom na to da su na parketu tri suca (tri osigurača), izjava Miroslava Raduljice bila je znakovita:

– Ponekad mi se činilo da igramo protiv osam Španjolaca.

Pobjede li nekim čudom jako dobro organizirane Grke, Srbi će u četvrtfinalu na pobjednika južnoameričkog derbija Brazila i Argentine. A kakav li će to tek "fajt" biti.

>> Hrvatska je Francusku posljednji put pobijedila prije dugih sedam godina

Komentara 4

JS
John_Smith
14:01 06.09.2014.

Da, naravno da Slovenci prate svoje košarkaše. iako je nekad bila uvjerljivo drugi najpopularniji sport i u Hrvatskoj, kao i u svim drugim zemljama bivše države, nezasluženo je izgubila prvenstveno medijsku pozornost, a time vremenom i navijačku. U sloveniji se jako prati, BiH, u Srbiji da i ne govorim, pa i po zemljama kojima se mi smijemo npr 7 000 finskih navijača, 100 milionski egzotični Filipini. Naravno da je bilo poraza, frustracija, to je sport, no dečki se trude i žrtvuju i treba im dati svu podršku. U našim medijima fali komentatora koji razumiju košarku i znaju objasniti gledateljima što se događa. Košarka je sport vica, detalja, velike brzine, taktike. Nije sve u tome koliko je ko npr dao koševa, ima mnogo stvari koje se ne vide a važni su u igri. I to treba znati objasniti i razumjeti, Za to je potrebno ipak inteligencije, lako je pratiti sport u kojem se lopta gura po livadi i najveća je dvojba jel npr sustav 442 ili jel bio ofsajd.

BS
bravo_sammir
11:51 06.09.2014.

Spanjolci i amerikanci ne trebaju pomoc do finala . Za klasu su bolji od svih.

LU
lukateli1
11:36 06.09.2014.

Cekajte, tek sad vidjeh koja glupost pise u ovom tekstu. "Ako Srbi kojim cudom pobijede Srbe..." Pa, uzece ih Srbi lopatom! Bolji su za tri klase! Koji dobro organizirani Grci? Novinar, jesi ti jeo bunike? Srbi su garant u polufinalu. Jer, oni ginu za svoju domovinu, izlaze krvavih koljena! A, sjecate li se, da li se mozda neki od nasih nakon Grka uopce trebao tusirati nakon tekme?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije