Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bio je pozitivan

Pokret za čisti biciklizam traži Froomovu suspenziju

Chris Froome
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
19.12.2017.
u 07:07

U mokraći četverostrukog pobjednika Tour de Francea pronađena je previsoka razina salbutamola, lijeka koji se koristi za astmu

Pokret za čisti biciklizam (MPCC) zatražio je od britanske momčadi Sky da privremeno suspendira svoju najveću zvijezdu Britanca Chrisa Frooma koji je bio pozitivan na dopinškom testu za vrijeme utrke po Španjolskoj.

U mokraći četverostrukog pobjednika Tour de Francea pronađena je previsoka razina salbutamola, lijeka koji se koristi za astmu. Prema pravilima Svjetske antidopinške organizacije u sustavu je dozvoljeno imati 1000 nanograma po mililitri, a 32-godišnji Froome je imao dvostruko više. 

Chris Froome
1/5

Froome (32) koji je slavio na Vuelti ove godine, objasnio je u priopćenju da je poslušao liječnički savjet uzevši povećanu dozu lijeka za astmu te da pritom nije prekoračio dopušteni limit. Sada mu prijeti kazna, no njegovi odvjetnici rade na tome da pobiju pozitivan rezultat dopinškog testa, odnosno da daju objašnjenje zbog čega je došlo do pada.

"Biciklizam je još jednom doveden u sumnju za kršenje međunarodnih antidoping pravila. S obzirom na sve napore koje činimo kako bi se spriječile ove vrste događaja, to je žalosno. Smatramo kako bi Sky trebao preuzeti odgovornost i odmah suspendirati vozača koji je imao pozitivan dopinški test i to do kraja postupka. Ova mjera omogućit će vozaču i njegovom timu da se usredotoče na svoju obranu, ali i da izbjegnu napetost među mnogim menadžerima i vozačima," poručili su iz MPCC-a.

Pokret za čisti biciklizam (Mouvement Pour un Cyclisme Credible) osnovan je 2007. godine, a čine ga sedam profesionalnih momčadi (AG2R, Agritubel, Bouygues Telecom, Cofidis, Credit Agricole, Francaise des Jeux in Gerolsteiner). MPCC se zalaže za stroža pravila u borbi za doping. Ekipa Sky, za koju nastupa Froome, nije član pokreta.

Komentara 1

Avatar anti_komunist
anti_komunist
08:50 19.12.2017.

zanimljivo koliko je vrhunskih sportasa "bolesno" od raznih srcanih bolesti, astme... pa si jadni moraju koristiti lijekove koji sadrzavaju zabranjene supstance.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije