Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matija Kvasina:

Biciklizam je strašno naporan, ali prvak se postaje samo glavom

Matija Kvasina
Foto: Goran Kovacic/pixsell
24.04.2016.
u 13:50

'Kad treniram ljude u svojoj školi, učim ih da poslože sve kockice. Jer može biti sve savršeno, od opreme nadalje, ali ako glava nije na mjestu, to je gubitak. Mentalna čvrstina je šlag na torti rezultata, točka na i.'

Vrhunski dojam ostavila je biciklistička utrka Tour of Croatia na domaću publiku, zainteresirali su se mnogi za jurnjavu na dva kotača, a kad je među svjetskom elitom vodstvo u poretku (u petak) preuzeo Hrvat Matija Kvasina (34), e to je postala – prava stvar. Najviše volimo kad su naši najbolji... I nismo jedini. Vozač momčadi Synergy Baku Cycling Project ponos je nacije, naš adut.

– Djed Danijel sastavio mi je prvi bicikl i u jednom me danu naučio voziti. Još nisam napunio ni tri godine, a ja sam svugdje išao biciklom. Bar su mi tako kasnije moji pričali, toga se slabo sjećam – kaže Kvasina. Usporedbe radi, i Mozart je s tri godine već počeo skladati, prije nego što je znao prva slova.

Mentalna čvrstina točka na i

Biciklist koji živi u Ježdovcu pokraj Zagreba pobijedio je na Tour of Romania (2012.), osvojio Rhône-Alpes Isère Tour (2014.), lani bio prvi na nacionalnom kronometru...

Kad ste se popeli na Učku, na kraju četvrte etape, preuzeli ste majicu vodećeg. Koliko je teže utrkivati se uzbrdo?

– Na ravnom mogu voziti u zavjetrini pa mi može biti i upola lakše. Ali na brdu toga nema. Borim se i s gravitacijom. Kilogrami vozača i bicikla, aerobni kapacitet, sve to utječe na brzinu uspona.

Koliko je u biciklizmu stvar u glavi? Nije sve u nogama i kondiciji...

– Kad treniram ljude u svojoj školi, učim ih da poslože sve kockice. Jer može biti sve savršeno, od opreme nadalje, ali ako glava nije na mjestu, to je gubitak. Mentalna čvrstina je šlag na torti rezultata, točka na i.

Uspijete li uživati u ljepotama zemlje u kojoj vozite? Prošli ste Ameriku, Aziju, bili na OI u Pekingu, vozili na Kubi...

Želim ostaviti nešto iza sebe

– Koncentriran sam na utrku, ali pogled me svako malo ostavi bez daha. Kad smo prolazili krah Krke, tu su svi uživali. A kad gledamo snimke i analiziramo utrke, tu i mi kao i gledatelji stignemo uživati. Žao mi je što nismo prošli kroz Karlovac, on bi iz zraka izgledao sjajno.

Kako se opuštate?

– Igrao sam do prije nekoliko godina igre poput World of Warcrafta, ali nakon što sam postao otac, imam najljepšu zanimaciju – obitelj.

Koji je danas problem biciklizma za razliku od ostalih sportova?

– Medijski je zapostavljen do ludila. To što ljudi danas vide nama je normalno, a imali smo i mi prije fantastične rezultate, a to nije bila ni sedma vijest, već sedamnaesta. No nešto se ipak mijenja.

Rekreativcima je najveći problem – da nam netko ne ukrade bicikl. Imate li i vi profesionalci takvih muka?

– Krade se puno bicikala i nama, tome će se teško stati na kraj. Jedino kada bi kupci bili svjesni da kupuju ukradene bicikle. Nama se dogodilo da cijeloj momčadi ukradu bicikle. Nažalost...

Spomenuli ste da da radite i s rekreativcima. Popularne su škole trčanja, a vi imate školu – biciklizma.

– Želim promovirati svoj sport!

Komentara 1

MA
marijoju
21:43 24.04.2016.

Dobar tekst ali slika promašaj a to je ono za što biciklist dobiva plaću. Molim stavite Matiju u aktualnom dresu. Hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije