Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN IGRE

Červarova vizija igre bez kružnog nije dobro prošla

18.01.2009.
u 13:45

Polako smo ulazili u završnicu prvog dijela, igrala se 22. minuta, Hrvatska je protiv Južne Koreje vodila s 10:7. Činilo se da su naši rivali pred slomom. A Červar je iz igre izvukao strah i treper za korejsku obranu, Igora Vorija, na poziciju kružnog napadača postavio Ivana Balića. U tom trenutku sjetili smo se Lininih riječi prije desetak dana.

Serija Koreje 4:0
– Pokušavam složiti sustav igre bez kružnog napadača, budućnost rukometa je u univerzalnom pristupu. Treba tražiti nova, neuobičajena rješenja. Netko će reći da je to Linina budalaština, ali to nije tako ako mi to vježbamo. Moj slogan ostvarivanja rezultata je u tome da budemo inovativni, u traženju prednosti – govorio je tada Červar.

No, tada je Koreja serijom 4:0 došla do vodstva 11:10, stvari su u Spaladium areni vraćene na početak. Linina inovacija nije baš uspjela, valjda ipak treba proći vremena za takvo što.

I ta inovacija nije ništa novo, u vaterpolu se davno igralo bez centra, pa su igrači s vanjskih pozicija uplivavali i mijenjali se na centarskoj poziciji. No, nije se to pokazalo baš učinkovito.

I Červar je tu svoju rukometnu inovaciju zamislio na vaterpolskom principu. Izađi, uđi, mijenjaj mjesta, zbuni protivnika. Ali, za takvu igru momčad mora biti maksimalno spremna. I pripremljena. A Hrvatska to očito nije, barem takav smo dojam stekli u dvoboju s Južnom Korejom. Ivano Balić najbolji je igrač svijeta kad igra svoju igru, kad razigrava momčadi, njegova nepredvidivost je detalj koji je Hrvatsku vodio do medalja na velikim natjecanjima. Vidljivo je da ne može puno, da je pauza ostavila traga na njemu. Pa, još da se tuče na crti...

Obrana bez krvi
Ali nije samo Ivano bio ključar, tu je bila i obrana.

– Moramo obranu igrati krvavih koljena, obranom se dobivaju utakmice – govorio je u najavi SP-a Červar.

A u obrani protiv Koreje nije bilo ni kapi krvi, a kamoli krvavih koljena. Hrvatska je došla do pobjede, provukla se kroz ušicu igle, ali to nam protiv Španjolske i Švedske neće proći.

Osim obrane imali smo i previše problema u vanjskoj liniji. Da nije bilo Metličićevih dvaju golova koji su nas doveli do pobjede, učinak šutera bio bi senzacionalno loš. Metličić je prije golova imao 4:0, a na lijevom vanjskom Valčić i Lacković su imali zajednički šut 4:1. S tim da je i onaj Valčićev gol postignut iz očaja, u posljednjoj sekundi prvog poluvremena.

No, ne treba sad uzimati sve s velikim kritikama, kako rekoše svi reprezentativci: “Na startu je najvažnija pobjeda”. Ali, ne treba se ponašati nojevski, valja realno govoriti o pobjedi nad Korejom. A ona je stigla “po Duhu Svetom”, bez obrane, bez napada...

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije