Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADO STENZL

Červar nije smio mijenjati momčad koja pobjeđuje

Lino Červar
Foto: Reuters/Pixsell
02.02.2019.
u 08:13

– Ova nova pravila sasvim su uništila rukomet. Pravilo igre sedam na šest je bezveze. Umjesto da rukomet kao sport napreduje, on postaje dosadan – istaknuo je Stenzel.

Rukometaši Njemačke silno su željeli u Danskoj osvojiti naslov svjetskih prvaka, baš kao što su to napravili 1978. godine s našim trenerom Vladom Stenzelom. – Kako da osvoje zlato kada ih vodi tek dobri klupski trener Prokop? Njemačka ima velik broj trenera, ali nijednog vrhunskog – rekao je Vlado Stenzel koji ne miruje ni u 84. godini.

Naime, nakon što je bio savjetnik u rukometnom klubu Dubrovnik, danas je savjetnik u klubu Vodice.

Nova su pravila užasna

– Ova nova pravila sasvim su uništila rukomet. Pravilo igre sedam na šest je bezveze. Umjesto da rukomet kao sport napreduje, on postaje dosadan – istaknuo je Stenzel.

U današnje vrijeme sve je više ozljeda...

– Kod mene nikad nije bilo ozlijeđenih igrača. Ovo danas je katastrofa kako se momčadi pripremaju. Važno je dizati utege i biti u teretani. Potpuno krivo. Treba raditi s medicinkama, a ne s utezima. Poludim kada čujem da rukometni trening počinje igranjem malog nogometa – istaknuo je Vlado.

Naravno, pratio je i nastupe hrvatske rukometne reprezentacije.

– Prvo bih istaknuo da nam je veliki hendikep bio izostanak velikog broja kvalitetnih igrača poput Mamića, Marića, Mandalinića, Pavlovića, a na kraju i Cindrića. Nakon što smo pobijedili u prvih pet utakmica, “pojela” nas je euforija. Ne znam zašto je Lino uvođenjem Sliškovića promijenio momčad koja pobjeđuje. Sigurno smo i podcijenili Brazil. Ja bih pripreme za Brazil počeo sat vremena nakon susreta sa Španjolskom. Onda ne bi došlo do opuštanja. Poraz od Brazila donio je kasnije nervozu i znamo sve kako je završilo – istaknuo je Stenzel.

I dok su naši igrači na velikoj cijeni u Bundesligi i uglavnom ih ima gotovo u svim klubovima, hrvatskih trenera jednostavno nema. Trenutačno u njemačkoj ligi nema nijednog našeg trenera. Od 18 prvoligaša njih čak trinaest ima njemačke trenere. Tu su još dva Islanđanina, Španjolac, Danac te Bahtijarević iz Bosne i Hercegovine. U drugoj ligi nema nijednog našeg trenera, a jednog ćemo pronaći tek u Trećoj ligi – istok. Od ove sezone tamo je Sead Hasanefendić.

– Uvijek imam odgovor, ali na pitanje zašto danas nema hrvatskih trenera u Bundesligi nemam odgovor – kaže Stenzel.

Kada je München prvi put bio domaćin rukometu na Olimpijskim igrama 1972. godine, taj je sport lovio veliki zamah u Njemačkoj. Kako je tadašnja Jugoslavija osvojila zlato, Nijemci su odmah bacili oko na trenera Vladu Stenzela, ali kasnije su pratili i zlatne igrače kojima je pružena prilika da budu treneri baš u Njemačkoj.

Tu su priliku prvi iskoristili Hrvoje Horvat i Zdravko Miljak. Godinama je taj dvojac iz zlatne generacije iz 1972. godine radio trenerski posao u Njemačkoj. Horvat se između brojnih klubova najviše zadržao u Coburgu, dok je Miljak ostavio velik trag u Milbertshofenu.

Zanimljivo je da ga je u tom klubu 1990. godine zamijenio Vlado Stenzel i odmah u toj sezoni klub je osvojio njemački kup. U tu generaciju spada i Josip Milković Ćos. Nakon igračke karijere postao je trener u Njemačkoj. Sjedio je na klupi Gunzburga, Schwabinga, Leverkusena i Kiela.

Vlado Stenzel, vjerovali ili ne, ostao je u Njemačkoj kao trener 43 godine, od 1973. kada je sjeo na klupu Essena pa sve do 2006. godine kada je trenirao Mainz. Bio je jako popularan u Njemačkoj, pogotovo kada je kao izbornik Njemačke osvojio svjetsko zlato 1978. godine u Danskoj.

Koje je sve klubove u Njemačkoj trenirao Stenzel? Essen, Shalksmuhle, Dortmund, Bergkamen, Bad Schwartau, Milberthofen, Günzburg, Bobingen, Ingolstadt, Bruhkobel, Bernburg, Wetzlar i Mainz. Stenzel je bio izvanserijski trener – ali i izvanserijski karakter.

Čarobnjak iz Kopenhagena

Suradnja s DHB-om nije uvijek bila prožeta harmoničnim tonovima, a kao izbornik nije se libio ni otvorenih sukoba s njemačkim reprezentativcima. Nezadovoljni njegovim stilom vođenja, neki glavni igrači Njemačke odbili su nastupati za reprezentaciju. Nakon što je Njemačka na SP-u 1978. u finalu u Kopenhagenu senzacionalno svladala favorizirani Sovjetski Savez (20:19), njemački su mediji bili jedinstveni u ocjeni da je takav uspjeh, pravo rukometno čudo, mogao izvesti samo čarobnjak. Stenzel je na klupi DHB-a tako dobio i nadimke koje nosi i danas – “čarobnjak”, odnosno “kralj iz Kopenhagena”.

– Napravio sam selekciju igrača u kojoj je prednjačio strašan šuter iz tog vremena, Erhard Wunderlich. Kada sam došao u Njemačku, mnogi reprezentativci trenirali su tek dvaput tjedno. Od te kaše morao sam napraviti veliku momčad – rekao je Stenzel.

Zavidne trenerske karijere u Njemačkoj ostvarili u još samo Zvonimir Serdarušić, Velimir Kljaić, Sead Hasanefendić i Zlatko Ferić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije