Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova vitaminizacija

Cedevita pobjeđuje i s jeftinijim igračima i trenerom

Slaven Rimac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
29.01.2019.
u 17:54

Rimca u klubu hvale jer je uspio stvoriti dobru kemiju unutar momčadi, no zamjerka mu je skor u Eurokupu. U Top 16 fazi tog natjecanja, Cedevita je zasad bez pobjede (0-4)

Bez obzira na to s kakvim je planom u Zagreb stigao trener regionalnog lidera Milan Tomić, a on očito nije bio najviše kompetitivne (ratničke) razine, najveća pobjeda Cedevite u posljednjih deset godina nad dosad nepobijeđenom Crvenom zvezdom ipak je prilično odjeknula (84:68).

Tim više što je u toj dominaciji (bilo je i “plus 29”) bilo prostora i za ekshibicije poput Žganecova dodavanja kroz noge Ojou za zicer Katića ili pak Stipanovićeva “centaršuta” za Cookovo “alley-oop” zakucavanje.

>> Pogledajte kako su mladi košarkaši nakon osvojenog zlata zapjevali Lijepu našu u Novom Sadu

A cedevitašima je ta pobjeda jako važna i to ne samo zbog bodova koji im daju najbolje izglede za ulazak u doigravanje za prvaka ABA lige s drugog mjesta i prednost domaćeg terena u polufinalu.

Psihološki važna pobjeda

– Uvijek je dobro pobijediti snažnog suparnika, a taj osjećaj uljepšava činjenica da smo upravo mi prvi koji su ih pobijedili ove sezone nakon 16 pobjeda u nizu. Još jednom smo dokazali sami sebi da možemo igrati s najboljim momčadima bez obzira na sve turbulencije koje smo ove sezone prošli. S druge strane, ovo je našim konkurentima neka vrsta alarma da nas ne smiju podcjenjivati, što su dosad možda i činili kada bi vidjeli koliko smo tijekom sezone doživjeli igračkih promjena i koliko smo neko vrijeme bili deficitarni na visokim pozicijama. Uvjeren sam da i mi u doigravanju imamo svoje prilike.

I doista, Cedevita je klub koji je tijekom studenoga i prosinca doživio najveće promjene. U trenutku kada je momčad imala 1-3 u ABA ligi, smijenjen je trener Sito Alonso, a dužnosti je razriješen i dugogodišnji sportski direktor Matej Mamić.

Tih dana otišao je i dugogodišnji predsjednik kluba Mladen Veber pa se predsjednikovanja prihvatio Emil Tedeschi, vlasnik glavnog sponzora.

Promptno se tada krenulo u otpuštanje legije stranaca pa su jedan za drugim odlazili Amerikanac Maggette, Španjolac Aguilar, Brazilci Lima i Benite te Bell, a na izlaznim vratima bio je i vrlo skočni Amerikanac Cook, no on je zadržan zbog ozljeda centara Žganeca i Banića.

A svi spomenuti igrači “zbrinuti su”. Našli su novi angažman i već naveliko igraju za svoje nove klubove u Španjolskoj, Italiji i Crnoj Gori, što znači da Cedevitu ti raskidi nisu skupo stajali. Štoviše, tu se nešto i uštedjelo jer je, primjerice, jedan Murić prilično jeftiniji od Bella koji je preselio u podgoričku Budućnost.

Slaven Rimac
1/8

Od onih koji su po nalogu novog predsjednika morali otići, na ugovoru je još jedino trener Sito Alonso, a u klubu s Velesajma nadaju se da se neće inatiti i uzimati plaću bez rada već će pronaći novi angažman s kojim bi Cedeviti prestala ugovorna obveza.

U međuvremenu, u klub su došli Jacob Pullen, Jakov Mustapić i slovenski reprezentativac Edo Murić, i to su angažmani koji su dobar potez, posebice vraćanje u klub vižljastog američkog skorera koji je i protiv Zvezde pokazao svu svoju košgetersku moć.

U cijeloj toj priči dobro se snašao i novi trener (bivši strateg druge momčadi) Slaven Rimac, jeftiniji trener od svog prethodnika, s čijim je učinkom uprava zasad zadovoljna.

Doduše, s obzirom na to da je sportski direktor Veljko Mršić čovjek s trenerskom žicom, uvijek će tu biti drukčijih pogleda oko nekih strategija i igrača, no i Rimac će se morati prilagoditi novom smjeru vodstva kluba.

Što je više moguće oslanjat će se na domaće igrače i igrače iz regije pa će u tom smislu morati što prije (pr)ocijeniti trebaju li mu neki hrvatski košarkaši koje ima u svojem pogonu.

U klubu zadovoljni kemijom

Rimca u klubu hvale jer je uspio stvoriti dobru kemiju unutar momčadi, no zamjerka mu je skor u Eurokupu. U Top 16 fazi tog natjecanja, Cedevita je zasad bez pobjede (0-4), no svi ti konkurentski klubovi (Unics, Zenit, Andorra) imaju veće proračune od hrvatskog prvaka, baš kao i najveći regionalni konkurenti Crvena zvezda i Budućnost. I dok su vitamini tijekom sezone proračun s dva milijuna eura sveli na 1,7, Zvezda zasigurno nema jeftiniju momčad od tri milijuna eura, a Budućnost je još i skuplja.

Kako je raspored neumoljiv, već u srijedu Cedevita će imati novu priliku za prvu pobjedu u drugoj fazi Eurokupa. Vitamini gostuju kod Andorre (4-0) koja je već osigurala prolaz u četvrtfinale pa će domaćinove misli biti više usmjerene prema subotnjoj utakmici španjolskog prvenstva protiv Joventuta, s izravnim konkurentom u borbi za plasman u doigravanje. A Rimcu bi to mogla biti prilika da provjeri domaće igrače koji imaju manju minutažu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije