Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĆOSIĆEV KUP

Cedevita brani naslov, a Zadrov trener Nazor tvrdi: Dogodit će se jedno iznenađenje

Ćosićev kup
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/5
12.02.2019.
u 23:23

Cibona je Ćosićev kup osvajala sedam puta, a Cedevita i Zadar imaju po šest trofeja dok ih četiri ima domaćin završnice Split koji je bio i prvi osvajač Kupa ratne 1992.

Na splitskim Gripama ove srijede odigrat će se čak četiri utakmice, a riječ je o četvrtfinalima Ćosićeva kupa. Prvi polufinalni par dat će dvoboji Cibone i Škrljeva (13 sati) te Zadra i Bosca (15.30), dok će se za drugog finalista boriti bolji iz okršaja Cedevite i Zaboka (18) odnosno domaćina Splita i Gorice (20.30).

Nakon 16 godina Split je ponovo domaćin završnog turnira nacionalnog Kupa, a to natjecanje još od 1998. nosi ime jednog od najtrofejnijih europskih košarkaša svih vremena Kreše Ćosića, centarskog virtuoza koji ima dva naslova svjetskog prvaka (1970. i 1978.) i jedno olimpijsko zlato (1980.) odnosno čak 14 medalja s najvećih svjetskih natjecanja.

Od svih četvrtfinalnih parova najneizvjesnijim se čini onaj u kojem će se domaćin namjeriti na Goricu. Ako se pitate kako to dojučerašnji drugoligaš može ugroziti domaćina turnira, to će vam objasniti trener žutih Vladimir Anzulović:

- S obzirom na to da nas je Gorica ove sezone već pobijedila, mi smo favoriti samo zbog domaćeg terena. No, ostali smo bez naših ponajboljih igrača. Amerikanac Morris najprije je slomio ruku, a potom i doživio ozljedu križnih ligamenata, što se dogodilo i Slovencu Kovačeviću. Prijelome noge doživjeli su Gizdavčić i Omrčen, a frakturu prsta Marčinković. Čak ni mladi Perasović ne može igrati jer je u Kupu ove sezone već igrao za Univerzitas.

>> Pogledajte što kažu treneri naših klubova uoči Ćosićeva kupa

Što pak na sve to kaže strateg Velikogoričana Josip Sesar?

- Mi imamo pola momčadi mlađe od 22 godine. To jesu igrači na koje možete više natovariti nego na starije i s kojima nemam problema oko discipline, no pitanje je kako će oni reagirati na punu dvoranu i atmosferu koju će stvoriti domaći navijači.

Tko god da pobijedi u polufinalu neće imati Bog zna kakve izglede protiv branitelja naslova. Naravno, ako Cedevita ne kiksa protiv Zaboka kojeg jako dobro vodi najmlađi od svih trenera na ovom turniru Ivan Tomas koji pak ističe:

- Lani je Zabok dobio Šibenik u četvrtfinalu i potom izgubio od Cedevite na jednu loptu. Bit će teško ponoviti takvo što i ove godine jer Cedevita je naša najbolja momčad, a mi ove sezone nismo imali priliku igrati protiv tako jakog sastava. No, u Kupu se favoriti mogu lako poskliznuti ako ne uđu na pravi način.

Svjestan je toga i Cedevitin trener Slaven Rimac koji je u prilici da se priključi Veljku Mršiću i Velimiru Perasoviću kao onima koji su nacionalni kup osvojili kao igrači i treneri.

- Kup je varljiv. Neka ti se dogodi loš dan, ideš doma i zato mi ozbiljno shvaćamo tu prvu utakmicu na ovom natjecanju.

Rimac će tijekom utakmice morati voditi računa o broju stranaca na parketu s obzirom na to da ih u domaćim natjecanjima istodobno smiju biti samo dvojica, a on ih ima četvoricu (Cobbs, Pullen, Cook, Murić).

Ćosićev kup
1/5

- Valjda će me netko upozoriti kada uvedem na parket trojicu.

Ukoliko Cedevita bude igrala svoju najbolju košarku (i ozbiljnu obranu) za očekivati je vidjeti ju u finalu i to protiv nekoga između Cibone i Zadra. Naime, sve osim polufinala vukova i Zadrana bilo bi nemalo iznenađenje, no trener Ante Nazor ne želi trčati pred rudo:

- Prisjetite se samo naše posljednje utakmice na Višnjiku s Boscom. Stvorili su nam velike probleme. I zato nemamo pravo već sada razmišljati o Ciboni. Osim toga, ovo je Kup i sigurno će se dogoditi jedno iznenađenje.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Nazoru će planove pokušati pokvariti trener koji je ovo natjecanje dvaput osvojio. Ivica Burić to je učinio sa svojim matičnim klubom Splitom, a potom i sa Zadrom kada su za taj klub igrali Dino Rađa i Arijan Komazec. Burić je sada trener Bosca, kluba koji je u osmini finala eliminirao Šibenik.

- Zadar je apsolutni favorit, no u Kupu se igra jedna utakmica nakon koje popravka nema, a od pomoći će nam biti i to što kažnjeni Žorić ovu utakmicu ne može igrati.

Baš kao i lani, Škrljevo će i ove sezone u četvrtfinalu igrati protiv Cibone.

- Ja lani nisam vodio tu utakmicu radi bolesti pa možda ovaj puta pružimo veći otpor, makar smo bili dosta blizu. Mi moramo pokušati fizički parirati Ciboni, posebice u trci i skoku. Osim toga, Markota i Rozić su igrači koji nam predstavljaju veliki problem, igrači kojima teško možemo parirati.

Ovaj tjedan liječnike je morao posjetiti Cibonin trener Ivan Velić pa je Cibonin stručni stožer na presici u hotelu President u Solinu predstavljao pomoćni trener Bariša Krasić:

- Škrljevo je neugodan suparnik s dosta kvalitetnih pojedinaca. Nama se priključio kapetan Rozić kojemu se rodilo dijete pa smo sada kompletni.

Cibona je još uvijek rekorder po broju osvojenih kupova, a slavila je sedam puta. Stići ju mogu Cedevita i Zadar koji imaju po šest trofeja, dok ih domaćin završnice Split ima četiri. Zagrebački žuti (KK Zagreb) koji više ne postoje Kup su osvajali tri puta, a prvi osvajač ratne 1992. bio je upravo Split predvođen Perasovićem i Tabakom. Naslov brani Cedevita koja je Ćosićev kup osvajala pet posljednjih godina.

>> Pogledajte nastup hrvatske klape na NBA utakmici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije