Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ABI BURTON

Britanska sportašica provela je 25 dana u komi. Učila je hodati i govoriti, sada želi samo jedno

Instagram
19.03.2023.
u 13:50

Engleskinja je provela čak 76 dana u bolnici, prisilno smještena na psihijatriji, dobila krivu dijagnozu pa je i krivo liječena, imala konvulzivne napadaje, provela 25 dana u induciranoj komi jer nisu imali drugačiju opciju liječenja...

Britanska reprezentativka u ragbiju 7, Abi Burton, vratila se u Englesku nakon što je izgubila medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, rekla je da se osjećala 'stvarno, stvarno izgubljeno'. Ali nije imala pojma kakav će pakao prolaziti u narednom razdoblju jer je 26 dana provela u induciranoj komi. 

- Bilo je to stvarno teško vrijeme - prisjećala se razdoblja koji su uslijedili nakon poraza reprezentacije Velike Britanije u utakmici za brončanu medalju u ragbiju sedam u srpnju 2021. godine. Godinu dana nakon poraza od Fidžija, bila je na odjelu 26 dana, provela je 25 dana u induciranoj komi i dvaput je dobila upalu pluća.

Burton, koja je debitirala za Englesku s 18 godina, kaže da je tada prvi put primijetila promjenu u svom ponašanju kada se počela osjećati 'stvarno potišteno' i bez energije. Pričala je kako je uzimala antidepresive jer je 'prvo što ljudi traže mentalno zdravlje'.

- Bila sam u kampu za trening i nisam bila odabrana za Europsko prvenstvo koje nam je trebalo pomoći da se kvalificiramo za Svjetsko prvenstvo. Bio je to prvi turnir na koji nisam otišao u četiri godine igranja. Rekli su da si uzmem malo vremena kod kuće, da pokušam shvatiti što nije u redu.

Onda je 15. lipnja 2022. godine pretrpjela je svoj prvi neurološki napadaj (nekontrolirano grčenje i trzanje tijela, gubitak svijesti), dok je sjedila za stolom s majkom. Nakon procjene u bolnici otpuštena je jer joj je to bio prvi napadaj i mogao bi biti samo izolirani slučaj. Ali, njezino će se ponašanje značajno promijeniti.

- Od plašljive osobe, koja je rijetko burno reagirala, postala sam prilično manijakalna - pričala je Burton, prenosi engleski BBC.

Engleskinja je provela čak 76 dana u bolnici, prisilno smještena na psihijatriji, dobila krivu dijagnozu pa je i krivo liječena, imala konvulzivne napadaje, provela 25 dana u induciranoj komi jer nisu imali drugačiju opciju liječenja... To nije bio kraj njenim mukama pa je dva puta dobila upalu pluća, izgubila je 20 kilograma, prošla kemoterapiju, a morala je ponovno naučiti kako hodati i govoriti. 

Jedan član istraživačkog tima došao je kod njenog oca i rekao mu kako misli da njegova kćerka ima nešto fizički, a da nije na psihičkoj bazi. 

Nakon testova Abi je dijagnosticiran autoimuni encefalitis, koji se javlja kada imunološki sustav tijela greškom napada mozak. Riječ je o vrlo rijetkoj bolesti koja predstavlja veliki izazov za liječnike diljem svijeta da je dijagnosticiraju i istraže jer pogađa jednu osobu na 1,6 milijuna ljudi.

Nakon što je dobila prigodnu terapiju i skinula se sa hrpe lijekova, Abi se nakon devet mjeseci kalvarije vratila treninzima, a cilj su joj olimpijske igre 2024. godine u Parizu. 

- Cilj je medalja na Olimpijskim igrama 2024. godine i želim da bude zlatna.

Izvan terena želi podići svijest o autoimunom encefalitisu kako bi pomogla drugim ljudima da spriječe bolest na vrijeme. 

- Kad više nikada ne bih mogla igrati ragbi, bila bih slomljena. Ali, ako mogu podići svijest i pomoći u promjeni protokola kako bi se ova bolest uspješnije dijagnosticirala, onda bih bila zadovoljna s tim. Jer da meni nije dijagnosticirana, mogla sam otići i u smrt.

 

 

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:21 19.03.2023.

Cijepivo ne spominju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije