Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jake snage

Brazil u Vatikanu: Dvojica papa suparnici u nogometnom finalu

papa,nogomet
Foto: Go Priest/Facebook
10.07.2014.
u 19:20

„Halo?“ kaže Ratzinger. „Joseph, ja sam Jorge. Dođi k meni u dom Santa Marta u nedjelju uvečer. Gledat ćemo finale zajedno“, kaže Bergoglio svome prethodniku na Petrovoj stolici

Nogometni derby između dvojice papa. U nedjelju u finalnoj utakmici svjetskog nogometnog prvenstva igraju Argentina pape Franje i Njemačka pape Benedikta XVI. Dvojica papa suparnika u nogometnom finalu. Svaki navija za svoju reprezentaciju. Hoće li zajedno gledati prijenos iz Rio de Janeira? Zamislimo da zazvoni telefon, jer Franjo često naziva telefonom, u sobi Benedikta XVI.

„Halo?“ kaže Ratzinger. „Joseph, ja sam Jorge. Dođi k meni u dom Santa Marta u nedjelju uvečer. Gledat ćemo finale zajedno“, kaže Bergoglio svome prethodniku na Petrovoj stolici.

Zasigurno nećemo čuti takav telefonski razgovor, ali danas su se talijanski mediji natjecali u prognoziranju hoće li dvojica papa zajedno gledati nogometni finale. Ta ideja o njihovu mogućem zajedničkom praćenju utakmice postala je gotovo „službena“, odnosno na nju je reagirao i šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi koji je kazao kako mu se takva mogućnost čini nevjerojatnom, osim toga „mislim da Benedikt XVI. ne gleda utakmice“.

Da je Franjo navijač kluba San Lorenzo de Almagro iz Buenos Airesa zna se, ali nije sigurno ni da će on pratiti prijenos utakmice. „Možda će se samo informirati o rezultatu“, kaže Lombardi. „Pape ne navijaju, ne prognoziraju, kažu: Neka pobjedi bolji“, objašnjava Lombardi. Ipak, novinari i dalje gaje nadu u takvu mogućnost da dvojica papa zajedno prate prijenos nogometne utakmice između reprezentacija država iz kojih su došli u Vatikan, na Petrovu stolicu. Vjerojatno se takva prilika više neće ponoviti. Ušlo bi, dakako, u povijesne knjige tako što, a da se dogodi nije ni tako nemoguće. S papom Franjom ništa se ne može predvidjeti. Dakle, mogao bi nazvati Ratzingera, koji se, uostalom, nalazi nedaleko doma Santa Marta u obnovljenom bivšem samostanu. I novinari vatikanisti, akreditirani pri Svetoj Stolici, počeli su nagađati kako će završiti „derby Svete Stolice“, a što je zabavilo i oca Lombardija.

Podsjetimo kako se uoči utakmice Argentina – Švicarska papa Franjo našalio sa švicarskim stražarima kazavši im: „Bit će rata...“. Papinsko vijeće za društveno komuniciranje postavilo je na profil Twitter karikaturu na kojoj dvojica švicarskih stražara gledaju utakmicu na televizoru, a iza njih je bio papa Franjo u papinskoj odori boja dresova nogometne reprezentacije Argentine. Sada se očekuje „pravi derby”, onaj između dvojice papa, koji su vatikanisti nazvali „derby Svete Stolice“.

Komentara 7

MI
miso
20:38 10.07.2014.

Zanimljivo i vjerojatno povjesno neponovljivo. Što ako pobijede Njemci? ... Kako je to Svevišnji zamislio? On sigurno zna rezultat. Možda i bude na utekmici? Zapravo, sigurno bude - on je sveprisutan. To će rasteretiti njegove sluge u Vatikanu. ... Bitt će, uostalom, onako kako je On odlučio: Njemačka 'naprijed'. Ostali 'stoj'. Mislite drugačije?... Zašto? Računam; 7 je ipak 7. Nije li?

SI
sinjemore
23:54 10.07.2014.

Bas su veseljaci jer obojica gledaju finale !! 100% <3

LI
ličkiustanik
14:11 11.07.2014.

Obje države su nam prijateljske i pružile su nam ruku kada nam je bilo najteže tako da mi je svejedno ko pobjedi.Možda malo više navijam za argentinu jer osjećam katoličko bratstvo s njima,a volim i njihovu strast na terenu i tribinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije