Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ciesovo istraživanje

Brazil najveći izvoznik nogometaša, Hrvatska pri vrhu

Luka Modrić Real madrid
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
09.05.2022.
u 10:47

Institut za međunarodna nogometna istraživanja, CIES, u svom 380. izdanju posvetio se nogometnim asocijacijama koje imaju naviše svojih igrača u inozemstvu.

Institut za međunarodna nogometna istraživanja, CIES, u svom 380. izdanju posvetio se nogometnim asocijacijama koje imaju naviše svojih igrača u inozemstvu.

CIES donosi 80 nogometnih saveza čiji su igrači u 135 liga diljem svijeta. Brazil predvodi tu grupu sa 1.219 nogometnih iseljenika, a slijedi ga Francuska (978) pa Argentina (815). 

Zanimljivo, broj Brazilaca i Argentinaca u inozemstvu neznatno se povećao od 2017., za četiri, odnosno šest posto, dok s druge strane Francuska bilježi veliki porast od čak 27 posto. 

Engleska je kao izvoznik nogometaša na četvrtom mjestu ove ljestvice, a to se može objasniti time što je većina igrača nogometno odrasla tamo, a u momčadima je drugih saveza Ujedinjenog Kraljevstva. 

Njemačka je na petom mjestu i od 2017. bilježi porast od 31 posto. Razlog tome je migracija, odnosno povrat brojnih igrača turskog porijekla rođenih i odraslih u Njemačkoj.

Od 2017. najveći porast u apsolutnom iznosu bilježe Francuzi (+208), Nizozemci (+137) i Kolumbijci (+124).

Gdje je u svemu tome Hrvatska? Pa prilično je visoko, na osmom mjestu. Od 2017. se broj naših nogometaša koji igraju vani povećao za 25 posto (+81). 

Hrvatska je oduvijek bila poznata po mladim i talentiranim nogometašima pa nije čudno da ih mnogo igra vani, štoviše u velikim ligama svijeta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije