Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOČKA NA I

Bozanić nije primio košarkaše jer zna da njima nema pomoći

\'Players try to score during the World Championship eighth of finals basketball match Serbia vs. Croatia, on September 4, 2010 in Istanbul.      AFP PHOTO / MUSTAFA OZER\'
AFP/Pixsell
06.09.2010.
u 12:21

Danko Radić već godinama neumoljivo presuđuje hrvatskoj košarci. Josip Vranković samo je nastavak pogrešnog odabira i strategije za velika natjecanja.

Pneumonija, koliko god bila neugodna, u našem novinarskom slučaju može biti ponekad svrsishodna. Osudi te na sumamed, čaj koji brzo dosadi i daljinski upravljač kojim sam uglavnom "šetao" od Zagreba do Carigrada gdje traje košarkaško Svjetsko prvenstvo.

Iako je nogomet uvijek bio prvi izbor, košarka je također srednjoškolska ljubav. Dražen i sati čekanja pred Domom sportova, poslije Kukoč, Rađa... I bila je to tada, kako često zna reći kolega Slavko Cvitković – radost loptanja pod obručima.

Odavno hrvatska reprezentativna košarka ne nudi radost. Nakon što je jedna čarobna generacija (srebo s OI u Barceloni 1992., pa još tri bronce koje su tada smatrane neuspjehom) posijedila, hrvatski navijač, gledajući već gotovo petnaest godina ono što nude naši reprezentativci može se – samo objesiti.

Treba nam dubok rez

Scenarij je uvijek isti; jednom izgubimo tricom Đorđevića protiv tada SR Jugoslavije sa zvukom sirene (EP 1997.), drugi put vodimo protiv domaćina Turske s 19 koševa razlike pa sve izgubimo (EP 2001.), treći put u posljednjem napadu zločesti arbitar vidi prekršaj Kusa koji je mogao i nije morao vidjeti. I iako su u subotu navečer čelnici Hrvatskog košarkaškog saveza najavili da neće biti radiklanih rezova, da je ovo sve priprema za sljedeći Eurobasket, iduće godine u Litvi, utješeni jednom egal utakmicom sa Srbima, koju smo naravno opet izgubili, našoj košarci je potreban najdublji kirurški rez.

U svim ovim godinama lansirali smo dvojicu trenera za koje se otimaju velikani (Spahija i Perasović), ali nismo odgojili neku svjetsku igračku klasu kakvom smo se dičili desetljećima. Jer teško je pronaći Hrvata koji je nakon Kukoča, Rađe i Stojka bio nositelj igre u nekom uglednom europskom klubu. A o NBA da i ne govorimo. Godinama nam izbornici postaju bivši igrači koji tek počinju učiti trenerski posao, a eto, nažalost, genetika nam nije podarila nekog košarkaša kao što su to bili Ćosić, Dražen Petrović, Kukoč...

Ne samo u kvalitativnom smislu, nego i u karakternom. Pa tako već petnaest godina hrvatska košarka nema osobu koja bi bila lider, oko koje bi se mogla graditi jedna momčad.

Danko Radić, bivši košarkaški sudac, najprije siva eminencija, sada i nekoliko godina predsjednik saveza, nažalost svojim potezima presuđuje našoj košarci, i to bolno. Posljednja pogreška zove se Josip Vranković. Sjećam ga se kao vrlo dobrog beka, koji je imao veliko sportsko srce. Pomislio sam da će Hrvatska u Istanbulu barem biti srčana. No, vidio sam upravo suprotno. To je bila skupina sportaša koja nije bila spremna za takav izazov.

 Kada je neosporni košarkaški autoritet Mirko Novosel rekao: "Kada sam bio izbornik Jugoslavije (prije 30 godina, nap. a.), mi smo gotovo tri mjeseca bili na pripremama, posebno kada smo uvodili neke mlade igrače i stvarali jednu novu momčad; a ovi danas treniraju 40 dana, a to je premalo", bio je staro gunđalo.

Vrankovićevi košarkaši su veći dio turnira izgledali kao da im je neophodan sumamed. Niti su igrači bili tjelesno na sto posto, a o uigranosti, taktici i ideji igre da ne govorimo. Očito je da Joke to još ne može... No, nije on kriv što će biti vrlo brzo potrošen. Radić će ponovno pronaći nekog poslušnog trenera, s kojim će moći lakše upravljati. I tako to traje, jedan sport kojim smo se ponosili izgubio je potpuno svoj identitet. I nije slučajno, bez obzira na recesiju, da Hrvatska u Istanbulu nije imala navijačku podršku kao što to godinama imaju nogometaši i rukometaši.

Šarić nudi nadu

Vidjevši Bilić boyse kod kardinala Bozanića, pomislih na tren – zbog čega nije ugostio hrvatsku košarkašku reprezentaciju? No, vrlo brzo se otrijeznih – ovima ionako nitko ne bi mogao pomoći. Dok HKS vode ovi ljudi i na ovaj način. Nažalost, čini se da ćemo i sljedećih godina slično naricati nad igrom pod obručima, iako imamo tamo negdje Darija Šarića, najboljeg kadeta Europe...

Nasreću, nogomet nam je ponovno – in. Bilo je i tu malo sreće, pa je Hrvatska igrala s Letonijom, Dinamo s Györom, Hajduk s Unierom koja ima klasu ali je imala druge tranzicijske bolesti (krah gazde), no to su ipak liliputanci. Ali koga briga, kad Bilić boysi već u utorak imaju prigodu zakoračiti na poljsku granicu, plavi i bijeli igraju u Europskoj ligi.

A i želimo vjerovati da je Disciplinska komisija HNS-a bila u top formi i doista slučaj Mamić – Marić stavila ad acta. Pa da u miru uživamo u nogometu, kad ne možemo u košarci.

Komentara 14

PR
pravaistina88
12:42 06.09.2010.

Flakov komentar je krenuo u pravom smjeru, ali samo je zagrebao, ma pomilovao stvarnu problematiku naše košarke, pokazavši zapravo bezvoljnost i nemotiviranost da se njome ozbiljnije pozabavi. Rezultat naše reprezentacije, kao i sve iz ovog desetljeća, moramo promatrati realno. NaNa Europskim prvenstvima SAMO JEDNOM nismo bili među 8, a sve ostale pokušaje zastajali bismo u četvrtfinalu, uglavnom u neizvjesnim (i na kraju nesretnim) utakmicama sa iznimno jakim reprezentacijama (Španjolska, Litva, Slovenija....)... Prosječan plasman naše repke bio je 6. ili 7. mjesto na EP. Prije 2 godine konačno smo napraivli iskorak i plasirali se prvi put na OI nakon 1996. Ove godine prvi put smo došli i na SP nakon 1995.!!! PA ljudi, dajte malo proučite te podatke. Možemo mi misliti samo o sebi što god želimo, ali činjenice govore da naši košarkaši NISU među najboljima na svijetu, da su to Gasol, Nowitzki, Krstić, Nahcbar, Lakovič, Diamantidis i ostala ekipa za koju se plaćaju šesteroznamenkaste cifre! Mi imamo jako dobre igrače, ali nijedan nije superklasa! S reprezentacijom je godinama radio jedan vrhunski trenerski mag Repeša, radio je i Spahija, sad je to Joke koji je posao dobio na temelju nikakvih referenci... ...ali nitko od ovih igrača nije uspio stvoriti nešto što je gotovo nemoguće - vhurnsku momčad. Oni jednostavno to nisu! Naša repka danas vrijedi upravo ovoliko kakakve rezultate i postiže: četvrtfinala... Sada je bila osmina finala igrom slučaja, jer nismo imali sreće da smo imali zaista ekstremno jaku grupu i križali se sa dvije ponajbolje repke na turniru... Inače bi opet bilo, uvjeren sam, četvrtfinale. To znači da smo gotovo uvijek (pa i na OI smo bili!) među posljednjih 8. Zar je to zbilja takav neuspjeh, nešto tako loše? I što je najgore, u tim četvrtfinalnim utakmicama u pravilu odigramo do posljednje minute egal, i da, gubimo zbog luzerskog mentaliteta... ali možda to sve skupa ima veze i sa nečim drugim, recimo kvalitetom? Želim reći: ne napadajte ove dečke (ali sasujte pajbu po HKSu, o da, to uvijek i svagda!!) jer igraju u okviru svojih mogućnosti, možda čak i iznad njih. Postižu takve rezultate. Ovo nisu neuspjesi, igramo svako veliko natjecanje, uvijek smo neki faktor kojeg se nešto pita. Trebamo svi skupa malo spustiti očekivanja i KONAČNO jednom shvatiti da bodrenje svojeg kluba/reprezentacije najviše ima smisla onda kada on nije među 3-4 najbolja u natjecanju!

MY
mystery023
13:25 06.09.2010.

@pravaistina88: s većinom tvojih analiza se slažem, osim s jednom tezom, onoj o vrhinskoj ekipi. Istina, nijedan naš igrač nije vrhunska klasa, al ono što krasi svaku našu reprezentaciju, u svim sportovima, je jedan nevnerojatan momčadski duh, nacionalni ponos, gine se jedan za drugoga. I uz naše (da koristim tvoj izraz) jako dobre igrače i uz taj element to bi bila vrhunska ekipa. Ali toga NIJE BILO. A to je pitanje karaktera, motivacije (pa i) izbornika i kapetana. Pogledaj samo razliku u pristupu u Poljskoj i sad, u poljskoj su i Kasun i Vujčić igrali isprebijani i polomljeni. I takvi su dali koliko su mogli. A u Turskoj (osim Popovića i Lončara, koji svaki put ostave srce na terenu) su svi igrali kukavički. Tu naravno, ne ubrajam Bogdanovića koji jedini ima opravdanje u tome da je mlad i neiskusan, a i takav je pokazao više srca nego \"prekaljeni\" profesionalci. Ostaje dojam da smo uz više srca, iskusnijeg izbornika i pravog kapetana (Ukić to nije - čovik koji kad ne ide nestane sa terena ne može bit vođa) mogli i taj korak više napraviti. Ja našima nikad ne zamjeram kad izgube, zamjeram im beskrvnost i nezalaganje

VE
Velikogoričan56
12:32 06.09.2010.

Kosarka je puno opasnije bolesna od obicne upale koju bi se izlijecilo antibiotikom. Stvarno je nuzan kirurski zahvat, pocevsi od micanja Radica, koji kao da namjerno unisti sva cega se primi. Doslo je dotle da ih ne gledamo cak ni na tv, jer gledati kako su bezvoljni, neslozni, prestraseni, stvarno nema smisla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije